iOS App Store ve Android Google Play'deki terk edilmiş uygulamalar endişe verici boyutlara ulaştı

iOS ve Android uygulama mağazaları "terk edilmiş" uygulamalarla dolup taşıyor. Peki, bu unutulan uygulamaları yüklerseniz ne olur?

iOS ve Android’deki "terk edilen uygulamalar" endişe verici boyutlara ulaştı

Android uygulama marketi Google Play Store’da gerçekten çok ama çok fazla sayıda uygulama var. Keza Apple’ın uygulama marketi App Store’da da öyle. Bu uygulamaların pek çoğu ise artık güncelleme almıyor ve geliştiriciler tarafından tamamen terk edilmiş durumda. Peki, olur da bu uygulamalardan birini telefonunuza yüklerseniz ne olur?

Öncelikle şunu söyleyerek başlayalım: Özellikle Google Play Store’da herhangi bir uygulamayı indirirken, geliştirici şirkete bir göz atın ve uygulama için yazılan yorumları okuyun. Zira bilindiği gibi Google Play Store, fazlasıyla kullanışlı geniş uygulama yelpazesine sahip olmasının yanı sıra aynı zamanda bir uygulama çöplüğü. Yani yer alan uygulamalar arasında cihazlarınıza ve dolayısı ile verilerinize zarar verebilecek ve kişisel bilgilerinize erişebilecek çok sayıda kötü niyetli uygulama da yer alabiliyor.

App Store’da da çok sayıda uygulama var evet, ancak bunların Apple tarafından onay mekanizmasından geçmesi biraz da olsa iç rahatlatıyor. Ancak her 2 market de şu konuda şu sıralar büyük sorun yaşıyor: Terk edilmiş uygulamalar.

Terk edilmiş uygulamalar, dediğimiz gibi geliştirici ekip tarafından yayınlandıktan sonra artık yeni güncellemeler almayan, miladını doldurmuş olan uygulamalardan oluşuyor. Analiz firması Pixalate, bu konuda bir çalışma yapmış ve incelediği 5 milyondan fazla uygulama arasında 1.5 milyondan fazla terk edilmiş uygulama bulmuş.

Eski ve artık güncellenmeyen uygulamalar, kullanıcılar için önemli bir güvenlik riski oluşturuyor. Neyse ki Google ve Apple durumun farkında ve bu konuda önlem almayı planlıyor.

Apple, yakın zamanda App Store politikasını güncelledi ve güncelleme yapılmayan terk edilmiş bu uygulamaları sınıflandıracağını ve yakında silmeye başlayacağını açıkladı. Buna göre geliştiricilerin, söz konusu bu uygulamaları güncellemek için 90 günleri olacak, aksi halde Apple tarafından mağazadan kaldırılacak. Benzeri bir hamle Google tarafından da atılacak. Google da bu konuda bir açıklamada bulundu ve bu tür uygulamaları bu yılın sonunda kaldırmaya başlayacağını duyurdu.