iPhone 5 elimizde!

Apple'ın yeni oyuncağı iPhone 5 editörümüzün elindeydi! İşte ilk izlenimlerimiz...

iPhone 5 elimizde!

Artık biliyoruz: Apple'ın yeni telefonu iPhone 5, 4 inçlik bir ekrana sahip. Bu bilginin tek kaynağı Apple'ın tanıtımı değil. Yeni iPhone'u tanıtımın hemen ardından bizzat deneme fırsatı bulduk. Apple'ın iOS 6 işletim sistemi ve nano SIM kartına sahip yeni nesil telefonu beklentilere cevap verebilecek mi? İşte ilk izlenimlerimiz.

Tasarım

Yeni iPhone, ilk bakışta hemen kendini belli ediyor. Zaten Apple gibi tasarım alanında öncü bir şirketten başka türlüsünü beklemek hata olur. Son derece şık ve ele oturan kasası, metal bir çerçeveye sahip. Yeni tasarım çok zarif.

Daha ince, daha büyük

Cihaz önceki modellerden daha ince (sadece 7,6 mm) ama daha uzun. Arka yüzey cam yerine bu sefer alüminyumdan yapılmış, bu da telefonun daha hafif olmasını sağlamış: 112 gram. Azalan ağırlığı ve incelen kasası belki herkesin hoşuna gitmeyecektir. Ne de olsa bazı tüketiciler telefonun ağır olmasını kalite ile özdeşleştiriyor. Yine de bizce telefon bariz bir şekilde hafif ama ele gayet güzel oturuyor, işçilik çok iyi ve kalitesini hissettiriyor. Ayrıca kasanın yeni boyutları, 3,5 yerine beklendiği gibi 4 inçlik bir ekran kullanılmasını sağlamış.

Ekran ve işlemci

Ekran ve işlemci

Piksel derinliği eskisi gibi kalmış ama çözünürlük büyük ekrana uygun olarak 640 x 1.136'ya çıkarılmış (iPhone 4S'te çözünürlük 640 x 960 pikseldi). Görüntü çok net ve kontrast çok iyi. Bakış açısının dar olduğu durumlarda bile kontrast ve renk kalitesi değişmiyor. 640 piksellik genişliğin değiştirilmemesi mantıklı olmuş. Geliştiricilerin uygulamalarını yeni çözünürlüğe uyarlaması ne de olsa vakit alacak. Yeni çözünürlüğe uygun yazılımlar ortaya çıkana kadar eski uygulamalar normal çözünürlükte gösterilebilecek ama tabii üstte ve altta siyah boşluklar yer alacak. Etkin alanın büyük olması sayesinde ekrana artık dört yerine beş sıra ikon sığabiliyor.

Ekranın dokunmatik kontrolü de eski modellerdeki kadar hoşumuza gitti. Aşağı-yukarı hareket etmek, görüntüyü büyütüp küçültmek, sayfalar arasında gezinmek son derece rahat ve kolay. Yeni A6 işlemcinin, Apple'ın iddia ettiği gibi "iki kat işlemci ve grafik hızı" sağladığı söylenemez. Ama bir önceki nesle göre daha güçlü olduğu da farkedilebiliyor.

LTE Desteği ve kamera

LTE Desteği ve kamera

Donanımdaki yenilikler arasında en çok dikkati çeken özellik LTE desteği. Ülkemizde henüz bu teknoloji desteklenmediği için LTE özelliğini deneme şansımız olmadı ama telefonun gelecekteki altyapı değişikliklerine de uyumlu olması ihtimali var. Bu konuda kesin bilgi veremiyoruz çünkü aldığımız duyumlara göre LTE altyapısına sahip ülkelerde bile sorun yaşanacak. Örneğin Almanya'da cihaz sadece 1.800 MHz frekansını destekleyecek ve ülkedeki dört telefon operatöründen sadece birinin altyapısı bu frekansla uyumlu. Diğer operatörler HSPA+ desteği ile yetinmek zorunda kalacak.

Kamera

Kamerada da büyük bir yenilik sözkonusu değil. Telefon yine 8 megapiksel çözünürlüğünde resimler çekiyor ancak zayıf ışıkta resim kalitesi daha yüksek, karmaşık motiflerde de detaylar daha net. Nokia 808 Pureview'da olduğu gibi iPhone 5 bunu kötü aydınlatılmış motiflerde daha fazla piksel hesaplayarak yapıyor. Bu durumlarda resmin çözünürlüğü düşüyor ama gren de azalıyor.

Yüksek çözünürlüklü ve geniş resimler çekmeye olanak veren yeni panorama desteği de hoşumuza giden özellikler arasında. Panorama çekim modu, tek kelimeyle görevini çok başarılı bir biçimde yerine getirebiliyor.

Sonuç

Sonuç

Daha büyük ve daha iyi... iPhone 5, beklenen ve mantıklı olduğunu düşündüğümüz değişiklikleri sunmayı başarmış, bu da Apple'ın akıllı telefon pazarındaki başarısını artırmasını sağlayacak. Tasarım bizce eskisinden daha şık bir hale gelmiş, ama tabi bu kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca Apple halihazırdaki özellikleri kısmen bir adım ileri taşımayı başarmış. Her ne kadar şapkamızı uçuracak, devrim yaratan yeni özelliklere sahip değilse de, bunun pazardaki genel sorun olduğunu unutmamak gerekiyor. LTE konusunda yaşanan sıkıntılara rağmen telefonun başarı elde edeceğini düşünüyoruz.

Uzun lafın kısası, eski iPhone sahipleri ve "her koşulda Apple" diyenler telefonun piyasaya çıkışını sabırsızlıkla bekleyecek, Android hayranları ise taraf değiştirmeyi düşünmeyecek. Çünkü Apple, yeni iPhone'u ile beklentilerin aksine, çok fazla yenilik sunmuş değil.

Tabi bunlar, iPhone 5 hakkındaki ilk izlenimlerimiz. Daha detaylı bir inceleme ve test sonuçlarını, telefon test merkezimize ulaştığında, kapsamlı testlerimizin ardından, birkaç hafta içerisinde tekrar sizlerle paylaşacağız... Bu testlerimizde hem performans sonuçları, hem pil süresi, hem de çok daha fazlasını bulacaksınız...

Bir bakışta iPhone 5...

Bir bakışta iPhone 5...
Özellik Açıklama
Boyutlar: 123,8 x 58,6 x 7,6 milimetre
Ağırlık: 112 gram
Klavye: Sanal
Dokunmatik ekran: 4 inç (10,16 cm), 640 x 1.136 piksel, 326 ppi, kapasitif, çoklu dokunmatik
Şebekeler: LTE (1.800 MHz), HSPA+, UMTS, EDGE, 850/900/1800/1900 MHz Quadband
Bağlantı arayüzleri: Dual WLAN (a/b/g/n), Lightning bağlantısı ve eski bağlantı için adaptör, stereo kulaklık profilli Bluetooth 4.0, 3,5 mm. kulaklık girişi, Nano-SIM
İşletim sistemi: Apple iOS 6
İşlemci: 1,5 GHz çift çekirdekli Apple A6
Bellek: RAM bilinmiyor, 16 / 32 / 64 GB dahili bellek, ücretsiz 5 GB iCloud saklama alanı
Kamera: 8 megapiksel Saphire lens, panorama işlevi, otomatik fokus, dokunmatik fokus, yüz tanıma, Geotagging, LED flaş, Full HD video (1080p), HD video çekebilen (720p) 1,2 megapiksel ön kamera
Çoklu ortam oynatıcısı: Var, video ve müzik için
GPS: Var, A-GPS
Pil: Bilinmiyor, sabit
GSM'de pil ömrü: Bilinmiyor
UMTS/HSPA'da pil ömrü: 8 saate kadar konuşma, 225 saate kadar bekleme süresi
LTE'de pil ömrü: 8 saate kadar çevrimiçi kullanım süresi
Diğer: Konuşma sırasında gürültü filtreleme için 3 ek mikrofon, Yelp'ten öneriler ya da maç sonuçları gibi yeniliklere sahip Siri, fiziksel home tuşu, önceden kurulu navigasyon destekli Apple haritaları, telefonla birlikte gelen ve mikrofon ile kumanda tuşuna sahip Apple EarPods kulaklık.
Renkler: Siyah, beyaz
Piyasaya çıkışı: 21 Eylül 2012
Okuyucu Yorumları