İşletim sistemi savaşlarında Linux rüzgarı

Masaüstü PC'lerde kullanılan işletim sistemleri raporu şaşırttı: Linux'a bir şeyler oluyor...

Linux sınırı aştı!

Geçtiğimiz günlerde buradaki haberimizde W3Counter sitesinin işletim sistemi kullanım oranları raporundan bahsetmiştik. Tüm bilgisayar sistemlerini içeren bu araştırmaya göre Linux, yüzde 2,16'lık bir paya ulaşmış durumdaydı.

Şimdi de pazar araştırmacısı Net Applications, Nisan ayının masaüstü PC'ler işletim sistemi raporunu açıkladı. Rapora göre Linux işletim sistemi nisan ayında masaüstü bilgisayarlarda ilk kez yüzde 1'lik pazar payını aştı.

Net Applications'a göre Linux özellikle sunucu alanında güçlü, fakat masaüstü alanı açık kaynak kodlu işletim sistemi için daha çetin bir durum oluşturuyor. Bu sebeple yüzde 1 sınırını geçmesi bir kilometre taşı olarak tanımlanabilir.

Pazar araştırmacıları artış miktarına sebep olarak işletim sisteminin gittikçe kolaylaşan kullanımını ve PC dağıtım ortaklarıyla beraber çalışmasını gösteriyor. Örneğin Dell bazı sistemlerini Linux ön yüklü olarak satıyor.

Yüzde 1,02'lik pazar payı ile Linux üçüncü sıraya yerleşiyor, zira birinci sırada yüzde 87,90 ile Windows, ikinci sırada ise yüzde 9,73 ile Mac OS var.

CHIP Online yorumu:Yıllardır MacOS ve Windows ile yarışmak zorunda kalan Linux'un masaüstü sistemlerde yüzde 1'i aşması önemli bir gelişme. Tüm sistemlerdeki yüzde 2,16'lık oran da aynı şekilde dikkat çekici. Aradaki fark ise, daha çok Linux ile birlikte gelen netbooklar nedeniyle ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları