İşte Hindistan'ın tarihi ay iniş aracının ayda bulduğu şey

Hindistan Chandrayaan-3 uzay aracını aya indirmesiyle manşetlerden düşmüyor. Şimdi de ay yüzeyinin altında "görünüşte doğal" bir olay tespit etti.

İşte Hindistan'ın tarihi ay iniş aracının ayda bulduğu şey

Kısa süre önce Chandrayaan-3 uzay aracı, Ay yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yaparak Hindistan'ı Dünya üzerinde Ay'a başarılı bir şekilde iniş yapan dördüncü ve güney kutbuna yakın bir yere iniş yapan ilk ülke haline getirdi.

O zamandan bu yana, öncelikle Ay toprağının bileşimini incelemeyi amaçlayan görev, sülfür, alüminyum, kalsiyum, demir, krom, titanyum, manganez, silikon ve oksijen elementleri tespit etti. Ayrıca Ay'ın güney kutbundaki sıcaklığı ölçerek Ay'da bir ilki de gerçekleştirdi.

Gezici Ay'ın güney kutbu yakınında kükürtün varlığını doğrulamak için bir spektroskop kullandı. ISRO'ya göre bilim insanları artık elementin oraya nasıl ulaştığını ve yüzeyde doğal olarak mı var olduğunu yoksa meteor çarpması veya volkanik aktivite sonucu mu olduğunu araştırmayı hedefleyecek.

Araç toprağın bileşimini analiz ederken, Ay Sismik Aktivite Aygıtı (ILSA) sayesinde, doğal ay depremleri gibi yer hareketlerini izliyor. 26 Ağustos 2023'te şu anda araştırmakta oldukları "görünüşte doğal" bir yer hareketinin tespit edildiği açıklandı.

Ay depremlerinin Dünya'da olduğu gibi tektonik plakaların hareketlerinden kaynaklanmadığı düşünülüyor. Bunun yerine, Dünya'nın yerçekiminin Ay'da katı gelgit gerilimlerine neden olarak onu çatlattığı ve parçaların birbirine sürtünmesine neden olduğu düşünülüyor. Vikram uzay aracının bize bu depremler ve Ay'ı nasıl etkiledikleri hakkında daha fazla bilgi vereceğini umuyoruz.

Öte yandan bir deneyde ayın üst toprağının sıcaklığı çeşitli derinliklerde ölçüldü ve ISRO bilim insanı BHM Darukesha, yüzeyin beklenenden daha sıcak olduğunu söyledi. "Hepimiz yüzeyde sıcaklığın 20 santigrat ila 30 santigrat derece (68 ila 86 Fahrenheit) civarında olabileceğine inanıyorduk ama sıcaklık 70 santigrat derece (158 Fahrenheit). Bu, beklediğimizden şaşırtıcı derecede yüksek” dedi.