Kardeş kardeşe bunu yapar mı?

Doğu Pasifik'te yaşayan bu kuş türü, "kardeş kardeşe bunu yapar mı?" dedirten oldukça ilginç bir davranışa sahip.

Kardeş kardeşe bunu yapar mı?

Kardeşler arasındaki rekabet bazen çok ciddi noktalara ulaşabilir. Ama bu ilişki, hiçbir canlı türünde Nazca sümsükleri (Sula granti) adı verilen deniz kuşlarında görülen seviyeye erişmez.

Onlarca yıldır Doğu Pasifik’teki Nazca sümsüklerini inceleyen Wake Forest Üniversitesi araştırmacısı David Anderson, sıklıkla bir küçük yavru ve bir büyük yavru içeren yuvalar gördüğünü ve küçük olanın her zaman yuvadan kaybolduğunu, çoğu zaman da yakınlarda ölü bulunduğunu söylüyor. Anderson, bu türün genellikle ilk yumurtadan birkaç gün sonra ikinci kez yumurtladıklarını belirtiyor. Ancak her iki yavru da yumurtadan çıkarsa, büyük olan yavru küçük olanı kelimenin tam anlamıyla yuvadan atıyor ve anneleri de yuvadan atılan yavruyu geri almıyor.

Anderson, NPR ile yaptığı görüşmede “Kuş yavrularının olduğu bir yuvada kardeş rekabetinin görülmesi yaygındır” dedi ve ekledi: “Ancak birbirlerine gerçekten saldırmaları çok nadirdir.”

Ancak bütün kuş aileleri bu kadar saldırgan değil. Örneğin ABD’nin batısında yaşayan meşe palamudu ağaçkakanları (Melanerpes formicivorus), birbirine çok bağlı aile gruplarında yaşıyor ve kardeşler, genellikle yavrularını beraber büyütüyor. Çevrebilimci Natasha Hagemeyer, NPR ile yaptığı görüşmede, yeni ortaya çıkan üreme alanlarını işgal etmek isteyen diğer kuşlarla mücadele etmek için beş kız kardeşten oluşan bir grubun bir araya geldiğini gözlemlediğini söyledi. Bu mücadeleler, kuşların birbirlerini kovalamasını, çığlık atmasını, gösteri yapmasını ve bazen yere düşmelerine rağmen hala kavga etmeye devam edecek kadar havada boğuşmasını içeriyor.