Apple'ın katlanabilir iPhone'u için aldığı patent, ilginç bir özelliğe işaret ediyor

Apple'ın henüz resmi olarak açıklamadığı katlanabilir iPhone'u için aldığı patent, cihazın özel bir sistemle gelebileceğini söylüyor.

Apple'dan katlanabilir iPhone için sıra dışı bir fikir

Kısa bir süre önce keşfedilen ve Apple'ın cihazlarını düşmelere karşı daha iyi korumanın bir yolunu aradığını gösteren bir patent başvurusu, aynı zamanda katlanabilir iPhone üzerinde yapılan çalışmaların da devam ettiğini öneriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Ticari Marka Ofisi'nin web sitesinde bulunan başvurunun adı, Kendi Kendini Geri Çeken Görüntü Aygıtı ve Damla Tespiti Kullanarak Ekranı Koruma Teknikleri olarak belirtiliyor. Bu isim oldukça uzun olsa da, Apple'ın ekran hasarını en aza indirme hedeflerini kısaca açıklıyor. Bu başvuruda açıklandığı üzere, katlanabilir bir cihazın içinde ivmeölçer gibi bir çeşit sensör bulunacak. Eğer bu sensör iPhone'un düştüğünü algılarsa, telefonu hızlı bir şekilde kapatmak için “elektronik olarak ayarlanabilir bir kilitleme mekanizması” sinyali gönderecek.

Başvuru, eğer iPhone yere çok yakınsa mekanizmanın tamamen kapanmayarak kısmen açık kalabileceğini ima ediyor. Ancak patent, bunun bir sorun olmadığını belirterek, “ekranı 180 dereceden daha az bir açıyla katlamak bile bir miktar koruma sağlayabilir” diyor.

Apple'ın menteşe konusunu da başvuruda incelediği görülüyor. Katlanabilir iPhone, ortada normal bir menteşe yerine cihaz açıldığında birbirine bağlanan iki ayrı ekrandan oluşabilir. Bu nedenle, telefon kapatıldığında, üst ekran, korumaya yardımcı olması gereken alt ekrandan ayrı durur. Belgede sistemin tam olarak nasıl çalışacağı anlatılmadığı için bu konuda kesin bir şey söylemek pek mümkün değil.

Patent belgesinin büyük bir kısmı, katlanabilir iPhone'un yeteneklerinden bahsediyor. Örneğin, düşme korumasının arkasındaki sensör, hareketi algılamak için “ivmeölçerler, jiroskoplar, pusulalar ve/veya diğer bileşenlerden” oluşabilir. Ancak Apple, herhangi bir teknolojiden direkt olarak bahsetmiyor. Şirket için en önemli şey, dahili mekanizmaların düşme hızının “önceden belirlenmiş bir eşiği aştığını” algılayarak otomatik olarak kapanabilmesidir. Cihazın bir düşüşü tamamen kapanacak kadar hızlı bir şekilde gerçekten algılayıp algılayamayacağı ise henüz belli değil.

Katlanabilir iPhone söylentileri yaklaşık üç yıldır internette dolaşıyor olsa da, henüz kesin bir bilgi bulunmuyor. En son sızıntılar, katlanabilir bir iPhone'un 2025 yılında piyasaya sürülebileceğini söylüyor.