Kızıldeniz'de internet kabloları koptu, uydular devreye girdi

Kızıldeniz'in altından geçen 4 internet kablosu birden koptu ve dünyadaki internet trafiği bu durumdan olumsuz etkilendi. Ancak iletişim uyduları devreye girip bölgeye internet erişimi sağlamaya başladı.

Kızıldeniz'de internet kabloları koptu, uydular devreye girdi

Kızıldeniz'deki dört su altı kablosunun hasar görmesiyle birlikte bölgedeki telekomünikasyon şirketleri hizmetlerini kesintisiz verebilmek için uydu arayışına girdi. Uydu operatörleri, internet trafiğini yeniden yönlendirmek için uzay tabanlı bağlantılarını sunarak, su altı ve yörünge internetini birleştiren hibrit bir çözümün devreye girmesini sağladılar. Bu örnek, ileride benzer sorunlar yaşandığında uydu ve yer sistemlerinin nasıl bağlanabileceğini gösteren iyi bir deneme oldu.

Geçtiğimiz haftanın başlarında 15 iletişim kablosundan dördü devre dışı kaldı ve Kızıldeniz üzerinden akan ağ trafiğini aksattı. Hong Kong'lu telekom şirketi HGC Global Communications'a göre hasar gören kablolar Asya, Avrupa ve Orta Doğu arasındaki trafiğin %25'ini etkiledi. Hasarın nedeni hala bilinmiyor ancak şirket "son derece nadir bir olay" olarak nitelendirdiği bu durumu düzeltmek için çalışıyor.

HGC kablolardaki hasarın nedenini açıklamazken, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü hasarın nedenini batırılan bir kargo gemisinin çapasına bağladı.

Sebebi ne olursa olsun, uydu şirketleri etkilenen trafiğin bir kısmını yeniden yönlendirmek için uzaydan bağlantı sağlamaya başladı. Bu örnek, uydu internet servislerinin önemini bir kez daha ortaya çıkardı. İleride yer hatlarının hasar alması durumunda uyduların sorunlu alanları nasıl destekleyebileceğine dair de önemli bir örnek vaka oluştu. Kabloların ne zaman tamir edileceği ise henüz belli değil.