Komaya giren SpaceX çalışanının eşi, Elon Musk'ın şirketine karşı harekete geçti

SpaceX, 2 yıl önce yaşanan bir kazadan beri komada olan çalışanının eşi tarafından dava edildi. Bu yeni dava, Musk'ın uzay şirketinin iş güvenliği konusunda yetersiz kaldığı iddialarını da yeniden alevlendirdi.

Komaya giren SpaceX çalışanının eşi, şirkete karşı harekete geçti

İlk olarak Reuters tarafından bildirilen bir habere göre, 2022’de yapılan bir roket motoru testinde ağır yaralanan bir SpaceX çalışanının eşi, havacılık şirketine ihmal davası açtı. Bu dava, SpaceX’te bir süredir devam güvenlik endişelerini bir kez daha vurguluyor. Daha önceki bir araştırma, iş yerinde yaralanmaların ve şüpheli güvenlik uygulamalarının bir modelini ortaya koymuştu.

18 Ocak 2022’de, SpaceX’in Hawthorne tesisinde yapılan Raptor V2 basınçlı motor testinde büyük bir sorun yaşandı ve yakıt kontrol cihazı aksamı kapağının ayrılmasına ve entegrasyon teknisyeni Francisco Cabada’nın ciddi şekilde yaralanmasına neden oldu. Reuters’in bildirdiğine göre, arızalı bir bileşen olan yakıt kontrol ünitesi kapağı koptu ve kafasına çarptı, bunun sonucunda kafatası kırıldı ve son iki yıldır trajik bir şekilde komada kaldı.

Cabada, şirkette 10 yıldır çalışıyordu. Los Angeles’ta yaşayan ve üç çocuk babası olan Cabada’nın eşi Ydy Cabada, Los Angeles eyalet mahkemesinde SpaceX'i ihmalkarlıkla suçlayan bir dava açtı.

SpaceX’te işyerinde yaralanmalar inanılmaz derecede yaygın gibi gözüküyor. Reuters’in 2023’te yaptığı araştırma, ölümle sonuçlanan biri de dahil olmak üzere yüzlerce işyeri yaralanmasını ortaya çıkardı ve bu da şirketin işçi güvenliğine olan bağlılığı konusunda ciddi endişelere yol açtı.

Şirket içi kaynakların Reuters’e verdiği bilgiye göre, SpaceX’in Hawthorne tesisindeki üst düzey yöneticiler, motorun gelişimini hızlandırmanın tehlikeleri konusunda defalarca uyarıldı. Reuters’e göre bu uyarılar, yetersiz personel eğitimi ve bileşenlerin yetersiz test edilmesiyle ilgili endişeleri vurguluyordu. Francisco Cabada’nın yaralandığı kazada, hatalı bileşenin test öncesinde kusurlu olduğu ancak onarılmadığı bildirildi. Raptor V2 motoru, şirketin gelecek hedefleri için hayati önem taşıyan devrim niteliğindeki fırlatma aracı Starship’e güç veriyor.

Dava ve Reuters araştırması, toplu olarak SpaceX’te kritik bir işçi güvenliği sorununu vurguluyor. Şirket iddialı havacılık projelerini ilerletmeye devam ederken, bu raporlar inovasyon ile çalışanlarının refahı arasındaki denge hakkında önemli soruları gündeme getiriyor.