Twitter'ı bırakan oraya "akın ediyor": Merkezi olmayan alternatif sosyal ağ Mastodon tam olarak nedir; Twitter'dan ne farkı var?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın aması sonrasında #RIPTWITTER trend olmaya başladı; bazı Twitter kullanıcıları yeni adreslerine "akın etmeye" başladı: Merkezi olmayan alternatif sosyal ağ Mastodon tam olarak neler sunuyor; Twitter'dan ne farkı var?

Twitter'ı terk edenler oraya "akın ediyor": Mastodon nedir, Twitter'dan ne farkı var?

Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının platform için ne anlama geldiğini henüz tam olarak kimse kestiremiyor. Ama bu haberle birlikte şimdiden bir Twitter alternatifi kendisini göstermeye başlıyor. "İnternetteki en büyük merkezi olmayan sosyal ağ" olarak kendisini tanıtan açık kaynaklı sosyal medya hizmeti Mastodon, kurucusunun söylediğine göre Musk'ın satın alınmasından bu yana "patlama yaşıyor."

Musk, içerik denetimine çok daha uzak bir yaklaşım getirmeyi planladığını söylediğinden dolayı, Twitter'ın satın alınmasıyla ilgili haberler Twitter çalışanlarını ve kullanıcılarını etkiledi. Twitter tartışmalı bir değişiklik yaptığında sıklıkla olduğu gibi, bazı kullanıcılar hemen platformu terk etmekten bahsetmeye başladı; #RIPTWITTER trend olmaya başladı.

Görünüşe göre en azından bazı hoşnutsuz kullanıcılar, potansiyel bir alternatif olarak Mastodon'a yöneliyor. Twitter’ın satın alınma anlaşmasını açıklanmasından saatler sonra Mastodon, "yaklaşık 41.287 kullanıcılık bir akın" gördüğünü söyledi. Mastodon'un kurucusu Eugen Rochko bir blog yazısında, bunlardan yaklaşık 30.000'inin yeni kullanıcı olduğunu belirtti.

Rochko, "Tuhaf bir şekilde, Mastodon'u geliştirmemi sağlayan neden, 2016'da yıllardır günlük kullanıcısı olduğum platform olan Twitter'ın başka bir tartışmalı milyardere satılabileceğine dair söylentilerdi" diye yazdı ve devam etti: “Elbette, Twitter'ın o sırada verdiği tüm korkunç ürün kararları gibi diğer nedenler de vardı. Ve şimdi nihayet gerçekleşti ve aynı sebeplerden dolayı insan akınları Mastodon'a geliyor."

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre Mastodon'un resmi iOS ve Android uygulamaları da kullanıcılarda artış görüyor. Firmanın verilerine göre, uygulama, pazartesi gününden bu yana yaklaşık 5.000 kez “veya ömür boyu toplam indirmelerinin yaklaşık %10’u” kadar indirildi. Uygulama şu anda sosyal medya uygulamaları arasında App Store listelerinde 32. sırada yer alıyor.

Mastodon geçmişte de potansiyel olarak uygulanabilir bir Twitter alternatifi olarak ön plana çıkmış olsa da, henüz genel kullanıcılar tarafından yoğun bir şekilde kullanılmıyor. Twitter'dan farklı olarak Mastodon, tek ve merkezi bir hizmet değil. Arayüzü Twitter'a benzese de açık kaynaklı bir protokol ile çalışıyor. Kullanıcı grupları, üyelik, denetleme ve diğer temel politikalarla ilgili kendi kurallarıyla serbestçe kendi özel alanlarını oluşturabiliyorlar. Ayrıca, bu alanlar arasında takipçilerini de yanlarında taşıyabiliyorlar.