Avrupa Birliği'nden, Elon Musk'a çok sert bir Twitter uyarısı geldi: "Burada geçerli olan senin değil, bizim kurallarımızdır"

Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması sonrasında Avrupa Birliği de sessiz kalmadı. AB, Elon Musk'ı "burada senin değil, bizim kurallarımız geçerlidir" diyerek uyardı!

AB'den Elon Musk'a çok sert Twitter uyarısı

Brüksel, Twitter'ın Elon Musk'ın mülkiyeti altında da olsa, AB'nin yeni dijital kurallarına uyması veya ağır para cezaları ve hatta yasaklama riskiyle karşı karşıya kalması gerekeceği konusunda uyardı.

AB'nin iç pazardan sorumlu komisyon üyesi Thierry Breton tarafından Financial Times ile yapılan görüşmede, Twitter’ın milyarderin 44 milyar dolarlık devralma teklifini kabul ettikten sonra Elon Musk'ın çevrimiçi olarak yasa dışı ve zararlı içeriği denetleme kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Breton, “Herkesi bekliyoruz. Kapımız açık ama şartlarımız dahilinde. En azından ona ne söyleyeceğimizi biliyoruz: 'Elon, kurallar var. Buraya gelebilirsin ama bunlar bizim kurallarımız. Burada geçerli olanlar senin kuralların değildir.’"

Milyonlarca insanın San Francisco merkezli sosyal medya platformunu kullandığı göz önüne alındığında, Musk'ın Twitter’ı özelleştirdiği satın alma anlaşması, platformu düzenleyicilere ve eleştirmenlere saldırmak için kullanan Tesla CEO'sunu bir sosyal medya baronuna dönüştürebilir.

Musk, Pazartesi günü yaptığı açıklamada ifade özgürlüğünün demokrasi için önemini vurguladı ve Twitter’ın, “insanlığın geleceği için hayati konuların tartışıldığı” bir dijital meydan olarak tanımladı.

Breton’un yorumlarından sadece birkaç gün önce, Brüksel’de Büyük Teknoloji firmalarının içerikleri üzerinde daha kontrollü olmalarını zorunlu hale getirecek bir karar alınmıştı.

Musk, Twitter için teklifini sunarken, sosyal medya platformunun içerik denetleme politikalarını gevşetme planlarını özetledi ve kendisini “özgür konuşma mutlakiyetçisi” olarak tanımladı.

Ancak Breton, Musk'ın daha az katı ılımlılık planlarına bir "gerçeklik kontrolünde" bulunmak istediğini söylüyor. Yeni Dijital Hizmetler Yasası'nın müzakeresinde kilit rol oynayan AB komisyon üyesi, Twitter'dan uyum göstermemesi durumunda platformun Avrupa'da yasaklanması riskiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu: “Bu pazardan yararlanmak isteyen herkesin bizim kurallarımıza uyması gerekecek. [Twitter] yönetim kurulu, Avrupa'da faaliyet gösteriyorsa; ılımlılık, açık algoritmalar, konuşma özgürlüğü, kurallarda şeffaflık, nefret söylemi için kendi kurallarımıza uyma yükümlülükleri, intikam pornosu [ve] taciz dahil olmak üzere yükümlülüklerini yerine getireceğinden emin olmalıdır. [Twitter] yasalarımıza uymazsa, yaptırımlar belirli – [ilk önce] gelirin yüzde 6'sı ve devam ederse Avrupa'da faaliyet göstermesi yasaklanır.

Dijital Hizmetler Yasası, Twitter ve benzeri platformların, yanlış bilgi ve savaş propagandası gibi içeriklerle nasıl mücadele ettiklerini düzenleyicilere açıklamaya zorluyor. Bu gibi büyük kurallar, Brüksel'in Facebook ve Google dahil olmak üzere büyük çevrimiçi platformların gücünü kısıtlamak için yaptığı daha büyük bir baskısının parçası olarak değerlendiriliyor.