Meta'dan yeni bir yapay zeka projesi: “Hiçbir Dili Geride Bırakma”

Meta, internet üzerinden çeviri yapmak için geliştirilen yeni yapay zeka projesi “Hiçbir Dili Geride Bırakma” ile önemli bir sorunu çözmeyi amaçlıyor.

Meta'dan yeni yapay zeka: “Hiçbir Dili Geride Bırakma”

Giderek küreselleşen çevrimiçi dünyamızda kolaylıkla erişebilir ve işlerini makul bir seviyede yapabilen çeviri araçlarına sahip olmak, sınırlar, kültürler ve diller arasında iletişim kurmak için büyük bir önem taşıyor. İngilizce ve İspanyolca gibi dilleri anadili olarak konuşanlar için bu araçlar artık oldukça gelişmiş durumda. Ancak bir dil Dünya genelinde ne kadar az konuşuluyorsa, o dilleri ana dili olarak konuşanların bu araçlardan faydalanabilme oranı da o kadar azalıyor.

Meta'nın daha az konuşulan diller de dahil olmak üzere, giderek daha fazla dili çevirebilen bir yapay zeka modeli oluşturma projesi olan “Hiçbir Dili Geride Bırakma” (No Language Left Behind) projesi de bu noktada devreye giriyor. Teknoloji devi tarafından yapılan açıklamada, ilk olarak Mart ayında duyurulan AI modelinin artık 200 dili çevirebildiği bildirildi.

Bunu bir "AI süper gücü" olarak nitelendiren Meta CEO'su Mark Zuckerberg, bir Facebook gönderisinde bu gücün yalnızca Meta'nın farklı ürün ve hizmetlerinde kullanılmayacağını, herkesin kullanabilmesi için github'da da mevcut olacağını söyledi.

Hiçbir Dili Geride Bırakma teknolojisi şu anda mevcut Meta sosyal platformlarında hemen uygulanabilir. Ancak şirket araştırmacıları, aracın en büyük avantajının metaverse içerisinde ortaya çıkacağına inanıyor.

Meta AI araştırma bilimcisi Angela Fan, şirket tarafından hazırlanan bir videoda, "Dünya çapında milyarlarca insan, dilleri için gerçekten iyi çalışan bir teknolojiye veya çeviri hizmetine erişemiyor" dedi ve ekledi: "Geliştirmekte olduğumuz teknolojinin meta veriyi tasarım yoluyla kapsayıcı hale getireceğini gerçekten umuyoruz."