NASA, Ay'dan Getirilecek Toz veya Toprak Örnekleri İçin Para Ödeyecek

NASA, özel firmaların Ay'dan toz ve taş örneği getirmelerini; bunu yapanlara ücret ödeyeceğini resmi olarak duyurdu..

Ay toprağı getirene para verecekler

NASA, bazı özel firmalara çağrı yaparak "Ay yüzeyinden belirli miktarlarda Ay tozu veya Ay taşı toplamaları" için ödeme yapacağını belirtti. Ajans, firmalardan başvurularını yapmalarını talep ediyor ve ABD dışındaki firmalarla da çalışmaya açık olduğunu söylüyor.

NASA, firmaların bu işi yaparken konum verisini paylaşmalarını gerekli tutacak. Toplanan malzemeler sadece NASA'ya ait olacak ve ajans, 2024'e kadar örneklere ulaşmayı hedefliyor.

NASA Yöneticisi Jim Bridenstine bir blog yazısı ile "insanlığın tamamına fayda sağlayacak olan yeni bir keşif ve buluş çağını güçlendirmek için bu planı eyleme geçirdiklerini" söyledi.

NASA'nın 2024 Ay görevine hazırlanmak için başka projeleri de bulunuyor. Ayrıca Mars'tan Dünya'ya toprak örneği getirmek için Avrupa Uzay Ajansı ile de beraber çalışılıyor. NASA'nın OSIRIS-REx ekibi, ajansın ilk asteroid örneği toplama görevi üzerinde bir süredir çalışıyor. Antarktika'da bulunan bir meteorun kısa bir süre önce kanıtladığı üzere, küçük miktarda uzay kayası bile büyük buluşlara yol açabiliyor.

Okuyucu Yorumları