NASA’nın yeni James Webb uzay teleskobu, uzaydaki ilk kazasını yaşadı

NASA'nın yeni ve güçlü uzay teleskobu James Webb'e, beklenenden daha büyük bir mikrometeoroid çarptığı açıklandı.

James Webb uzay teleskobu vuruldu

NASA'nın yeni ve en güçlü uzay teleskobu James Webb'e, Mayıs ayının sonunda beklenenden daha büyük bir mikrometeoroid çarptığı ve teleskobun 18 ana ayna parçasından birinde tespit edilebilir bir hasara neden olduğu açıklandı. Çarpmanın yarattığı görsel bozulmayı görev ekibinin düzeltmesi gerekecek ancak NASA, teleskobun hala tüm görev gereksinimlerini aşan bir seviyede performans gösterdiğini söylüyor.

NASA'nın James Webb Uzay Teleskobu (JWST), ajansın evrenin en uzak noktalarına bakmak ve zaman içinde geriye dönerek Büyük Patlama’dan hemen sonra oluşan yıldızları ve galaksileri görmek için tasarlanmış, inanılmaz derecede güçlü yeni nesil uzay teleskobu. Yapılması 20 yıldan fazla sürdü ve NASA'ya yaklaşık 10 milyar dolara mal oldu. 2021 yılının başında uzaya fırlatıldı ve Dünya’dan yaklaşık olarak 1,6 milyon kilometre uzaktaki nihai hedefine ulaşmadan önce son derece karmaşık bir açılma sürecinden geçti.

Normalde mühendisler eğer uzaydan gelecek bir etkiden önceden haber olunmuşsa, JWST’nin ayna ve cihazlarını hareket ettirerek çarpışmadan kaçınabiliyorlar. Burada problem, micrometeoroidin bir yağmurun parçası olmamasıydı. NASA bu çarpmayı “kaçınılması mümkün olmayan bir tesadüf” olarak nitelendirdi. JWST yılları boyunca yalnız başına uzayda duracağından dolayı, NASA mühendisleri cihazı son derece sağlam inşa ettiler. Zira çok uzakta olduğundan dolayı, alçak Dünya yörüngesindeki Hubble Uzay Teleskobu gibi tamirat geçiremiyor.

Çarpmanın JWST’nin operasyonunu etkilemediği görülüyor. Şu anda son ayarların yapılma aşamasında olduğu teleskobun ilk resmi görüntülerini 12 Temmuz'da Dünya'ya göndermesi bekleniyor.