Otomobillerdeki otomatik fren sistemleri ne kadar iyi çalışıyor? Test sonuçları korkutucu...

Otomobillerde acil durumlarda devreye giren otomatik fren sistemleri ne kadar iyi çalışıyor? Düşük hızlarda işler iyi ama hız biraz artınca...

Otomatik fren sistemleri ne kadar iyi çalışıyor? Sonuçlar korkutucu...

AAA, otomatik fren sistemi ile donatılmış dört aracı test etti ve sistemin ortalama hızlarda en yaygın kaza türlerini önleyemediğini belirledi. Otomatik fren sistemi düşük hızlarda arkadan çarpmayı önlemek için oldukça başarılı, ancak ortalama hızın üstüne çıktığında sistem aynı başarıyı sağlayamıyor. Amerikan Otomobil Birliği’nin yaptırdığı son araştırma, bunu söylüyor.

Eylül 2022’den itibaren Amerika’da satılacak tüm araçlarda otomatik fren sistemi olması zorunlu tutuldu. Bu sistem ön kameralar yardımı ile ortamı kontrol ediyor ve ani bir kaza olma olasılığı ortaya çıktığında otomatik olarak frenleri devreye alıyor. Otomatik fren sisteminin 2025’e kadar 28.000 kaza ve 12.000 yaralanmayı önleyebileceği düşünülüyordu.

Dört yaygın araç kullanarak, otomatik fren sisteminin yaklaşık 20 yıl önce üretim araçlarda ilk kez sunulmasından bu yana nasıl ilerlediğini görmek için test yapıldı. Elde edilen sonuçlar o kadar da iyi çıkmadı.

Testte, sistemin arkadan çarpmalarda faydalı olduğu ancak iki yaygın kaza senaryosunda o kadar başarı göstermediği ortaya çıktı: Kavşakta karşılaşmalar ve sola dönüşler. 2016 ile 2020 arasında meydana gelen kazaların yaklaşık yüzde 40’ını bu tür kazalar oluşturuyor. Otomatik fren sistemi bu tür kazalarda hemen hemen hiç işe yaramıyor. Üstelik, sürücüyü yavaşlaması için uyarmadığı bile belirtiliyor

Bu, Amerikan otomobil idaresinin otomatik frenleme ve diğer sürücü destek özelliklerinin eksikliğini ilk kez vurgulaması değil. Grup tarafından yapılan bir 2019 araştırması, otomatik fren sistemi arabaların 32 kilometrelik hızlarda sahte yayalara çarpmayı önlemede oldukça kötü olduğunu da bulmuştu.