Otomobillerdeki bu sembol (iç sirkülasyon düğmesi) aslında ne işe yarıyor?

Özellikle ilk otomobilini alanlar ya da araç kullanmaya yeni başlayanlar araçtaki kimi düğmelerin anlamını merak ediyor. Peki, otomobil ve içinde kavisli bir oku gösteren düğme ne işe yarıyor? İşte hava sirkülasyon düğmesinin anlamı ve fonksiyonu...

Otomobillerdeki bu sembol (iç sirkülasyon düğmesi) aslında ne işe yarıyor?

Otomobillerde yer alan iç hava sirkülasyon düğmesi ne işe yarar? Bu yazıda bu sorunun yanıtına bakıyoruz... Hava devirdaim düğmesi özetle dışarıdaki havanın araç içine girişini engeller ve içerideki havanın sirküle edilmesini sağlar.

İÇ SİRKÜLASYON SİSTEMİNİN FAYDALARI NE?

  • Klima açıkken araç içinin daha hızlı soğumasına yardımcı olur. Bu anlamda klimaya destek olur.

  • Kirli ortamda kirli hava ve egzoz dumanlarının, kokunun içeri girmesini durdurur.

  • Benzer şekilde polenlere karşı da destek sağlayabilir.

  • Sistem hava filtrenizin de daha uzun süre temiz kalmasına yardımcı olabilir.

  • Klimaya destek olacağı için yakıt tüketimini de azaltabilir. Çünkü, aksi halde klima dışarıdan gelen sıcak havayı sürekli soğutmaya çalışacağı için daha fazla efor harcayacaktır.

NE ZAMAN KULLANILIR?

Peki, iç hava sirkülasyon düğmesi ne zaman kullanılır? Sistem klima açıkken, yazın ve sıcak havalarda, yoğun trafikte kirliliğe karşı kullanılabilir.

NE ZAMAN KULLANILMAMALI?

İç hava sirkülasyon düğmesi soğuk havalarda, kışın kullanılmamalıdır. Çünkü nemi içeriye hapsedecek ve ön camların buğulanmasına yol açacaktır. Kışın camlarınız buğulanıyorsa, iç hava sirkülasyon düğmesini kontrol edebilirsiniz.

DEZAVANTAJI NE?

İç hava sirkülasyon sistemi içerinin havasız kalmasına da yol açabilir. Özellikle araçta yolcular varsa, içerideki karbondioksit miktarı artar ve sürüş güvenliği tehlikeye girebilir. Çünkü bu durum uyku getirecektir. Dijital sisteme sahip araçlarda belli bir süre sonunda kendiliğinden kapanır ancak manuel sistemlerde belirli aralıklarla kontrol etmeniz gerekir. Özellikle uzun süreli seyahatlerde sistemi deaktif hale getirip kabin içerisine temiz havanın girmesini sağlamak önemli.