PC'nin olmazsa olmazları

Eksiksiz bir çalışma ortamı için gereken tüm araçları bir araya getirdik.

Temel Yazılımlar

Düğmesine basmak ve yeni bilgisayarı kısa sürede gündelik kullanıma hazır hale getirmek… İçeriği yeterince zengin bir paket sayesinde bu hiç zor değil. Eksiksiz bir çalışma ortamı için gereken tüm araçları bir araya getirdik. Listemizde güvenliğinizi sağlayacak bir firewall ve virüs tarayıcı da yer alıyor. Müzik ve video oynatıcılar eğlenceden uzak kalmak istemeyen kullanıcılar için.

GÜVENLİK

1- STEGANOS SAFE

Kişisel dosyalarınız için dijital kasa

Aşk mektupları, parolalar ve online (çevrimiçi) bankacılıkla ilgili bilgilerinizin ortalıkta durması hoşunuza gitmeyecektir. Sisteminizde banka seviyesinde güvenlik sağlamak elinizde. Önemli dosyalarınızı Steganos Safe'e aktararak güvence altına alabilirsiniz. Bu dijital kasa Kazaa benzeri dosya paylaşım ağlarına kayıt olarak ağdakilere klasörlerinize erişim hakkı tanısanız dahi yüksek güvenlik temin eder.

Steganos Safe'e aktardığınız her dosya kendiliğinden şifrelenir. Sizin dışınızda kimse bu dosyalara erişim sağlayamaz.

Yapılandırma: Safe'i açmadan önce "secure drives" olarak adlandırılan sürüleri kurmanız gerekir. Programı başlattıktan sonra doğrudan Create tuşuna tıklayın ve sürücüyü tanımlayın. Örneğin "Gizli". OK tuşuna tıklayın. "I want to create a new secure drive" seçeneğini seçin. Sonrasında Next'e iki kez tıklayın. Dosya güvenliği için ayrılacak alanın boyutunu girin. 10 ile 50 MBayt arası bir değer yeterli olacaktır. Next ve Finish komutlarıyla bu adımı tamamlayın.

Güvenlik: Daha sonra bir parola girin. Parola ne kadar uzun olursa güvenlik de o kadar yüksek olacaktır. Tahmini zor bir karakter dizisi tercih edin. Son soruyu Yes tuşu ile onaylayın. Dosya güvenliği için ayırdığınız alan Windows Gezgini'nde ayrı bir sürücü harfiyle gösterilir. Dilediğiniz dosyaları bu sürücüye taşıyabilir veya buradaki gereksiz dosyaları silebilirsiniz. Kasanın kapağını kapattığınızda artık kimse bu verilere erişemez.

Erişimin Engellenmesi: Oluşturulan tüm güvenli klasörlere Windows Gezgini penceresi üzerinden erişilebilir. Ancak Close tuşuna tıkladığınızda erişim durdurulur ve istenmeyen ziyaretçilere karşı sürücüler kapanır. Sürücüleri tekrar görünür hale getirmek için Open tuşuna tıkladıktan sonra doğru parolanın girilmesi gerekir.

Bilgi: www.steganos.com

XP Antispy: İspiyonlama koruması

XP Antispy: İspiyonlama koruması

2- XP ANTISPY

İspiyonlama koruması

Windows XP kullanıcıya ne olup bittiğini detaylı olarak açıklamadan Microsoft'a veri göndermek ve telefon bağlantısı kurmak isteyecektir. XP Antispy'ın görevi tam bu noktada başlıyor: Program Windows XP'yi sizi kayıt defterine müdahale etmek zorunda bırakmadan durdurur.

İpucu: Media Player ayarlarını ve haber hizmetini devre dışı bırakın.

Bilgi: www.xp-antispy.org

3- F-SECURE

Virüslere son

Kolay kullanım ve kapsamlı koruma. Bunlar F-Secure Internet Security 2004'ü etkileyici kılan nitelikleri. Program, virüs tarayıcı ve firewall'un başarılı bir birleşimi. Virüs tarayıcıyı internete bağlı olduğunuz sürece her gün iki kez yenilediği entegre virüs veri tabanının güncelliğini sağlıyor. Firewall, programların onayınız olmaksızın internete erişimini engelliyor. Tüm bu özellikler sayesinde virüslerin bilgisayarınıza erişme şansı tamamen ortadan kalkıyor.

Yapılandırma: Programı kurduktan sonra bilgisayar yeniden başlatılacaktır. F-Secure Internet Security 2004 otomatik olarak ekrana gelir. Soldaki menü çubuğundan "Automatic Updates"e geçin. Bu yolla virüs tanımlarını hemen en güncel duruma getirebilirsiniz. Ardından "Virus Protection" altında "Scan for viruses now" üzerine tıklayın. Komple bir denetimin ardından gelecekte tüm yeni dosya ve e-posta eklentileri mercek altına alınacaktır.

Bilgi: www.64k.com.tr

Zone Alarm: Yeniden kaygısız sörf

4- ZONE ALARM

Yeniden kaygısız sörf

Hacker saldırıları ve veri hırsızlığı tehlikeleri karşısında Zone Alarm'la güvenlik seviyesini yükseltebilirsiniz. Programın en büyük artılarından biri, başlatıldıktan hemen sonra yapılandırmayı kendi başına gerçekleştirebilmesi. Zone Alarm bu yönüyle özellikle amatör kullanıcılar için ideal bir çözüm.

Güvenlik Önerileri: Her sabit disk, kendiliğinden ve fark edilmeden webe girmeye çalışan programlar barındırabilir. Zone Alarm ile bu programları engelleyebilirsiniz. Ne var ki yazılım virüs ve dialer tehlikeleri karşısında koruma sağlamıyor.

Bilgi: www.zonelabs.com

WEB'DE GÜVENLİK BİLGİLERİ

Güvenlik: www.trojaninfo.com
Bu web sayfası üzerinden internette güvelik konusunda tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

7-Zip: Dosyaları sıkıştırmak

7-Zip: Dosyaları sıkıştırmak

SİSTEM

5- 7-ZİP

Dosyaları sıkıştırmak

Dosya sıkıştırma ve açmak için tüm kullanıcılara gereken bir araç. 7-Zip; 7z, ZIP, ARJ, RAR, GZIP, BZIP2, TAR, CAB, RPM ve CPIO dosya biçimlerini destekliyor.

Yapılandırma: Tools / Options / Language / Turkish (Türkçe) ve Tamam'a tıklayarak menüleri Türkçe'ye çevirebilirsiniz.

Bilgi: www.7-zip.org

6- JV16 POWERTOOLS

PC'yi düzenlemek

Dijital temizlik konusunda JV16 Powertools ile PC'nizi düzenleyebilirsiniz. Programın uzmanlık alanlarından biri Registry'nin (Windows Kayıt Defteri) bakımı. JV16 Powertools gereksiz dosyaları belirliyor ve bilgisayardaki tipik bakım işlemlerinde yardım sağlıyor.

Uygulama: Sık sık yazılım yükleyen ve yeniden kaldıran kullanıcılar Windows Başlat menüsünden kaldırılamayan geçersiz kısa yolların sıkıntısını yaşayabilir. Bu dosyaları JV16 Powertools'la hızla kaldırmak elinizde. "File Tools" altında "Start menu cleaner" a tıklayın (sağdan ikinci simge). Aracın bulduğu tüm kayıtları silebilirsiniz.

Yapılandırma: JV16 Powertools İngilizce kurulur. Ancak menü dillerini Türkçe'ye çevirmek son derece kolaydır. Settings / Language'a tıklayın ve listeden "Turkish – Türkçe"yi seçin. Seçimi onaylamak için iki kez Tamam'a tıklayın.

Bilgi: www.jv16.org

Backup Maker: Dosyaları yedeklemek

7- BACKUP MAKER

Dosyaları yedeklemek

Normal koşullarda dosya yedekleme zahmetli olduğu düşünülen bir iş. Ancak Backup Maker bu izleniminizi değiştirebilecek özelliklere sahip. Program, önemli dosyaları dilediğiniz zaman periyotlarında yedekler ve dilerseniz doğrudan CD-R yada CD-RW'ye yazabilir.

Yapılandırma: Add / Add Files'a tıklayın. Size daha sonraki adımlarda yardımcı olacak sihirbazı başlatmak için Create tuşuna tıklayın. Boyutu nedeniyle yedekleme dosyasını disket ya da CD'ere paylaştırmak zorunda kalırsanız "Split backup"ı işaretleyin.

WEB DE SİSTEM BİLGİLERİ

Windows: www.chip.com.tr/forum
Microsoft işletim istemleri hakkında ipuçları: Forumlarda sorularınıza uzman yardımlar.

Donanım: www.hardwaremania.com
Anakart, CPU, bellek, overclock hakkında en iyi bilgiler. PC eğitimi olarak da tanımlanabilir.

Irfanview: Görüntüleme merkezi

Irfanview: Görüntüleme merkezi

MULTİMEDYA

8- GLOBAL DIVX PLAYER

Video oynatmak

Windows Media Player'ın başarılı bir alternatifini arıyorsanız doğru adrestesiniz: Global DivX Player, kullanıcılarına en güncel DivX Codec entegre edilmiş haliyle ulaşıyor. DivX görüntü kalitesi şimdiye dek bilinen tüm sıkıştırma yöntemlerini açık ara geride bırakıyor. Program, DivX haricinde şu formatları destekliyor: AVI, MPEG, VCD, ASF ve WMV.

Bilgi: www.divxity.com

9- IRFANVIEW

Görüntüleme merkezi

Irfanview dijital kamera ile fotoğraf çeken, kendi web sayfalarını tasarlayan ve resim dosyası görüntüleyen her kullanıcıya hitap ediyor. Program birbirinden farklı altmıştan fazla resim formatını destekliyor ve hareketli GIF'lerde dahi duraklamıyor. Dosyaları 18 farklı formata dönüştürebilir, bu sırada boyut ve renk değişikliklerine gidebilirsiniz. Efekt filtreleri de kullanımınıza sunulmuş.

Irfanview çeşitli resim düzenleme araçlarının dışında bir de hazırladığınız dia gösterilerini CD'ye yazabilen bir araca sahip. Tek gereken internetten doğrudan indirilebilecek ücretsiz bir plug-in. (eklenti)

Yapılandırma: Irfanview menüleri başlangıçta İngilizcedir. Dil seçimini kolaylıkla değiştirebilirsiniz. Options ve Language'a tıklayın. Listeden önceden web sayfasından indirdiğiz "Turkish1.dll" ya da "Turkish2. dll" dosyalarını seçin ve OK tuşu ile onay verin.

Bilgi: www.irfanview.com

Winamp: PC'nizin müzik kutusu

Winamp: PC'nizin müzik kutusu

10- WINAMP

PC'nizin müzik kutusu

Winamp bilinen en iyi MP3 oynatıcılarından biri. Baştan aşağı yenilenen program video gösterimi için uygun. Dilediğiniz şarkıları çalma listelerine (playlist) ekleyebilirsiniz. ok konforlu olan: herhangi başlıkları çalma listelerinde bir araya getirme şansına sahipsiniz. Online olduğunuzda sanatçı ve şarkı isimlerini otomatik yüklenecektir.

Uygulama: Bir sonraki parti için ipucu: Crossfader sayesinde birbirini takip eden parçalar arasında yumuşak geçiş sağlayabilirsiniz. Bu sayede aradaki boşluklar giderilir.

Bilgi: www.winamp.com

WEB'DE ÇOKLU ORTAM BİLGİLERİ

Müzik: www.mpex.net/en
Bu sayfadan Winamp için yeni arayüzler yükleyebilirsiniz.

Tasarım: www.agfanet.com/en
Adreste dijital fotoğrafçılık ve resim düzenleme konularında pratik online dersler bulabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları