PlayStation 5, Xbox Series X'ten Daha mı Güçlü Olacak?

Sony, PlayStation 5'i tanıttı! Ortaya çıkan haberler de PS5'in Xbox Series X'ten daha iyi performans gösterdiğini iddia ediyor. Peki, durum gerçekten böyle mi?

PS5, Xbox'tan daha mı güçlü?

PlayStation 5 heyecanı tam gaz sürüyor. Sony'nin gelecek oyun konsolu PS5 hakkında bugüne kadar onca şey yazıldı, çokça şey söylendi. Sonunda da Sony, yeni nesil oyun konsolu PlayStation 5'i düzenlediği bir online etkinlikte tanıttı.

Kısa bir süre önce ise ortaya çıkan PlayStation 5 haberine göre, PS5 açılış ekranı görünmüş, ancak bunun tamamen render çalışması olduğu da ispatlanmakta gecikmemişti. Keza Sony'nin yeni PlayStation 5'i tanıtmasıyla da gerçek ortaya çıktı.

Tanıtıma kadar geçen süre içinde PlayStation 5 kullanıcı yorumları da halihazırda PS5 heyecan dalgasını kuşkusuz yükseltti. Fanlar tarafından ortaya atılan söylentiler kadar, farklı kaynaklardan da Sony'nin yeni konsoluna ilişkin farklı detaylar geldi. Bunlar arasında oldukça dikkat çeken bir iddia ise, PS5'in Xbox Seriex X'ten daha hızlı olacağına ilişkindi.

PlayStation 5, Xbox Series X'ten Güçlü Mü Olacak?

Bu söylenti, twitter'da endüstri lideri Tidux aracılığı ile ortaya atılmıştı. PS5 ve Xbox Series X'i kısa kısa karşılaştıran Tidux, iki konsolun CPU performanslarının eşit olduğunu ifade ederken, GPU tarafında Xbox Series X'in daha güçlü olduğuna işaret etmiş. Ancak öte yandan yapılan paylaşıma göre RAM ve SSD tarafında PlayStation 5 daha güçlü duruyor. Keza genel performans anlamında da öyle.

Peki, durum gerçekten böyle mi?

Açıkçası bu açıklamalar elbette şimdilik kuşku uyandıracak cinsten. Zira bunu şimdiden kestirmek güç. Zira 2 konsol da şu an için hala detaylarıyla sır gibi saklanıyor.

Xbox Series X, 2019'un sonunda duyurulmuş, ancak detayları açıklanmamıştı. Halen daha Xbox Series X özellikleri sır gibi saklanıyor ve Microsoft'un yakında Xbox Series X için yeni bir etkinlik düzenlemesi bekleniyor. O nedenle şu an Xbox Series X için özellikle sosyal medyada büyük bir bilgi kirliği var.

Xbox Series X Özellikleri Neler?

Ancak Xbox Series X hakkında bilinen birkaç özellik mevcut. Bunlar arasında Xbox Series X'in 12 TFLOPs gücünde grafik performansına sahip olacağı. Bilindiği gibi selef konsol Xbox One X't 6 TFLOPs gücünde GPU performansı sağlanıyordu. Ayrıca Xbox Series X'in 120 FPS'e kadar kare hızı sunacağı ve ışın izleme teknolojisini benimseyeceği de söyleniyor. Elbette benzer iddialar PlayStation 5 için de geçerli. (Kaldı ki bunların bir kısmı gerçek oldu.)

Her ne olursa olsun her iki oyun konsolu da kanlı canlı karşımıza çıkmadan gerçeği öğrenemeyeceğimiz kesin. Bakalım Tidux'un bu tweet'i, yeni nesil konsollar detaylı şekilde tanıtıldığında doğru çıkacak mı?

PlayStation 5 Özellikleri Neler?

PlayStation 5 Özellikleri Neler?

Microsoft, halen Xbox Series X'i sır gibi saklayadursun, Sony, PlayStation 5'i tanıttı ve yeni nesil konsolunu gözler önüne serdi. Etkinlikte her ne kadar daha çok PlayStation 5 oyun konsolunda yer alacak yeni nesil oyunlara ait fragmanları görsek de, PlayStation 5 için birtakım bilgiler de elbette etkinlik süresince paylaşıldı.

Peki, PlayStation 5'in merak edilen özellikleri neler?

Öncelikte Sony, PlayStation 5'i 2 farklı sürüm halinde piyasaya sürecek. Bunlardan biri standart PlayStation 5 olacakken, bir diğer ise PlayStation 5 Digital Edition şeklinde olacak. PlayStation 5 Digital Edition, herhangi bir fiziksel disk sürücü bulundurmayacak; oyunlar tamamen PS Store üzerinden edinilecek. PlayStation 5 ise fiziksel disk de kullanabilecek.

PlayStation 5'te güçlü bir SSD yer alacakken, ayrıca tanıtımda Ray Tracing, yani Işın İzleme özelliğine de vurgu yapıldı. Buna göre PlayStation 5'te, son dönemde PC tarafında gördüğümüz NVIDIA ekran kartlarının sunduğu Ray Tracing özelliğinden de yararlanabileceğiz.

PlayStation 5, 4K çözünürlüğündeki grafikleri 120Hz tazeleme hızında sunacakken, 8K desteği de içerecek. Ancak PlayStation 5 için halen daha doldurulmamış çok fazla boşluk var ve Sony de görünüşe göre tansiyonu yükseltmek ve yeni nesil konsol hakkında bilgileri yavaş yavaş açıklamak istiyor.

Okuyucu Yorumları