PlayStation 5'e M.2 SSD Nasıl Takılır?

PlayStation 5’in depolama alanı artık size yetmiyorsa, 4 -5 oyun yükledikten sonra depolama alanı doldu mesajını görmek istemiyorsanız bu videoda bunu hep birlikte çözüyoruz.

Evet, bugün PlayStation 5’in depolama alanını M.2 SSD ile değiştireceğiz. Biliyorsunuz, Sony, bir süre önce PlayStation 5’e getirdiği güncelleme ile cihazın halihazırda içinde bulunan M.2 slotunu yazılımsal olarak aktive etti. Böylece buraya takacağınız bir M.2 SSD disk ile PlayStation 5’in depolama alanını genişletebiliyor, hatta sadece depolama alanını genişletmekle kalmıyor, daha hızlı yükleme sürelerine erişebiliyorsunuz.

Aslında PlayStation 5’in kendi içindeki özelleştirilmiş SSD’si de fazlasıyla hızlı. Çünkü PCI Express Gen 4 destekli bu SSD, 5.5 GB/s gibi oldukça yüksek okuma hızlarına kadar ulaşabiliyor. Fakat gelin görün ki depolama alanı günümüz oyunları için oldukça sınırlı.

PlayStation 5’in içindeki dahili SSD, 825 GB depolama alanına sahip olsa da bizlere kullanabilmemiz için ancak 667 GB’lık bir bölüm ayırıyordu. Bu da şu anlama geliyor: Bu alana 5 – 6 adet AAA oyun ancak yükleyebiliyorsunuz. Daha fazlasını yüklemek istediğinizde ise depolama alanı dolduğu için, yüklü oyunlardan birkaçını silmeniz gerekiyor.

İşte bu nedenle PS5’in içindeki M.2 SSD slotunun aktive edilmesi oldukça önemliydi. Neyse ki Sony, bu alanı bir süre önce aktive etti ve artık özgürce daha yüksek kapasiteli M.2 SSD’leri PS5’e ekleyebiliyor ve dar alanda kısa paslaşmalardan kurtuluyoruz.

PlayStation 5’e M.2 SSD’yi Nasıl Takacağız?

Öncelikle bunun için bizim kullanacağımız M.2 SSD diski tanıyalım. Western Digital’in WD_Black SN850 isimli bu modeli gerçekten de hem kapasite anlamında tatmin edici, hem de performans açısından bekleneni fazlasıyla veriyor. M.2 2280 form faktöründe tasarlanan bu disk, Gen4 SSD sürücü olarak performansa dair beklentilerinizi üst seviyeye çıkartacak bir ürün. Her ne kadar biz bu diski PlayStation 5’e takmak için kullanacaksak da, bilgisayarınız için de bu diski tercih edebilirsiniz. Bizim elimizdeki disk üzerinde pasif soğutucu bulunduruyor, ancak bilgisayarınız için kullanacaksanız pasif soğutucusuz olanı da bulabiliyorsunuz. PlayStation 5 için ise soğutma bloklu olan bu modeli almanız uzun vadede performans için önemli.

Evet, buraya kadar tamamsak artık PlayStation 5’e WD Black SN850’yi takalım. Bunun yapımı gerçekten de sadece birkaç dakika. İlk yapmanız gereken PlayStation 5’in disk sürücüsünün olduğu taraftaki kapağı çıkartmak. Kapağın altında disk alanını göreceksiniz, buradaki vidayı gevşeterek kapağı açıyoruz. Sonrasında da buradaki bölüme elimizde WD Black SN850’yi takıyor ve vidalıyoruz. Bloğun kapağını da aynı şekilde kapatıyor ve son olarak PS5’in yan kapağını da yerine tekrar oturtuyoruz. Evet, hepsi bu kadar.

Şimdi, PlayStation 5’i açtığımızda cihaz diski tanıyacak ve kullanabilmek için sürücüyü biçimlendirmemizi isteyecek. M.2 SSD’yi Biçimlendir diyoruz ve her şey hazır: Diskin okuma hızı 6545 MB/s olarak ölçülüyor. Sonrasında konsolda oturum açıyoruz ve artık oyunların nereye kurulacağını seçebiliriz. Bunun için de ayarlardan Kurulum Konumu kısmına geliyoruz, PS5 Oyun ve Uygulamaları bölümünden Konsol Depolama Alanı seçeneğini M.2 SSD Depolama Alanı olarak belirliyoruz. Hepsi bu kadar. Tabii ki aynı şeyi yine aynı ekrandan PS5’e yükleyeceğiniz PS4 oyunları için de yapabilirsiniz.

Evet, artık oyunları direkt olarak WD Black SN850 SSD üzerine yükleyebilir ve 1 TB kapasite sayesinde konsolda elinizin altındaki oyun sayısını artırabilirsiniz. Buraya kadar her şey tamam, ancak aranızda oyunların yükleme sürelerinin halihazırda PS5’in içindeki diskten ne kadar farklı olduğunu merak edenler de olacaktır. Bunun için birkaç oyunun yükleme sürelerini de test ettik.

Mesela Ghost of Tsushima: Director’s Cut’ı PS5 içindeki diskten çalıştırdığımızda 2.55 saniye ölçerken, bu süreyi WD Black SN850 SSD üzerinde 2.48 olarak ölçtük. Ratchet and Clank: Rift Apart’ta da hafif bir fark var. Bu oyun da PS5’ten çalıştığında 2.13 saniyede yüklenirken, WD Black’te 1.95 saniyede açıldı. Böylece hafif de olsa yükleme sürelerinde bir fark görüyorsunuz. Benzeri konu pek tabii ki oyun içinde de geçerli, ancak arada çok da fark edilir fark olmadığını söyleyelim. Zira dediğimiz gibi PS5’in SSD’si de oldukça hızlı. Ancak kapasitesi darken, bunu da WD Black SN850 ile çözdük.

Şimdi, az önce de söylediğimiz gibi bu diski yalnızca PS5 için düşünmeyin. Bunun pasif soğutucusuz olanını da alarak bilgisayarınız için de tercih edebilir ve orada önemli performans farkı görebilirsiniz. Zira bu diske bilgisayar tarafında da okuma / yazma testleri uyguladık ki, özellikle CrystalDiskMark’ta 6944 MB/s okuma ve 5179 MB/s yazma performansı elde ettik. Böylece performans ve kapasite önceliği olanlar için şahane bir eküri olacaktır kanısındayız.

Sonuç

Evet, sonuç olarak bu videomuzda PlayStation 5’e nasıl M.2 SSD takılır bunu birlikte görmüş olduk, aynı zamanda WD Black SN850’yi de yakından tanıdık, performansından da bahsettik. Eğer siz de bu güncellemeyi yapmayı düşünüyorsanız, bu diskin en az 1 TB’lık modelini önerdiğimizi de söyleyelim. 500 GB’lı olanı da var, ancak o da dar gelecektir ya da bana 1 TB da yetmez diyorsanız, o zaman sizi 2 TB olana yönlendirebiliriz. Ancak tabii ki fiyatlar malum. 1 TB’lık olan pasif soğutuculu bu diskin fiyatı 4 bin 600 TL civarında olduğunu da söyleyelim.

CHIP Online Notu: %92

+ Pratik değişim
+ Çok yüksek performans
+ Düşük profilli ve etkili soğutucu
+ WD Dashboard üzerinden kolay kontrol
+ Dayanıklı ve uzun ömürlü
- Fiyatı yüksek