Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

İyi bir dev ekran deneyimi için projeksiyon cihazı satın almayı düşünüyor fakat satın almadan önce hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bu rehberimiz tam size göre!

Projeksiyon cihazı nasıl seçilir?

İyi bir dev ekran deneyimi için projeksiyon cihazı satın almayı düşünüyor fakat satın almadan önce hangi özelliklere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, bu videoda tüm bilmeniz gerekenleri anlatıyoruz.

Hatırlarsanız daha önceki bir makalemizde bir projeksiyon cihazının televizyonun yerini tutup tutmayacağını anlatmış ve televizyon yerine projeksiyon cihazı satın almanın o kadar da korkulacak bir yanı olmadığından bahsetmiştik. Bu defa ise konumuz, tamamen projeksiyon cihazlarıyla alakalı olacak. Eğer dev ekranda iyi bir görüntü sağlamak istiyorsanız, ancak projeksiyon cihazları hakkında pek bir bilginiz yoksa, bu makalemizde size tane tane, seçim arifesinde bilmeniz gereken önemli noktalardan bahsedeceğiz.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Mobil mi Yoksa Gerçek Projeksiyon Cihazı mı?

Öncelikle şu konu önemli: Mobil bir projeksiyon cihazı mı istiyorsunuz, yoksa iyi bir görüntü kalitesi sağlayan "gerçek" bir projeksiyon cihazı mı? Projeksiyon cihazı satın almanın ana mantığının dev ekranda iyi bir görüntü kalitesi görmek olduğunu düşündüğümüzde, tamamen kablosuz olan projeksiyon cihazları ihtiyacı tam olarak karşılayamıyor. Piyasada elektrikle çalışan, ancak mobil projeksiyon cihazları kadar kompakt modeller de bulunuyor. Böylece hem yüksek görüntü kalitesi, hem de ultra taşınabilirlik olanağını bir arada edinebiliyor ve projeksiyon cihazının üzerindeki lambanın gerçek gücünden faydalanırken, bir projektörde aranan en önemli özelliklerden çözünürlük, ışık gücü, parlaklık ve kontrast oranını da pakete dahil etmiş oluyorsunuz.

Tam bu noktada size güzel bir öneride de bulunabiliriz. Epson'ın kompakt mobil projeksiyon ürün ailesinde EF-100 ve EF-12 gibi modeller bulunuyor. Bunlardan Epson EF-100, "dünyanın en küçük 3LCD lazer projektörü" olurken, bir diğer mini lazer projektör olan Epson EF-12 de bir süredir bizim konuğumuz. Sizin de gördüğünüz gibi oldukça kompakt olan bu cihaz, şık tasarımını mini bir lazer projeksiyon olmasıyla perçinliyor.

Kompakt boyutlara sahip olması nedeniyle istediğiniz zaman istediğiniz yerde projeksiyon ihtiyacını karşılayan Epson EF-12, görüntüyü herhangi bir yönde, duvar, tavan ya da zemin üzerine yansıtabiliyor. Görüntü boyutunu 150 inçe kadar çıkarabilmesi de cabası.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Görüntü Kalitesi Nasıl Olmalı?

Elbette yine de sizin seçiminiz olacak, ancak satın alırken görüntü kalitesi anlamında iyi bir deneyim yaşamak istiyorsanız, gerçek projeksiyon cihazlarından şaşmamak lazım diye düşünüyoruz. Bunun en basit örneği çözünürlük adımında da karşımıza çıkıyor mesela. Az önce de söylediğimiz gibi bir projeksiyon cihazı satın alırken en önemli kıstaslar arasında çözünürlük, ışık gücü, parlaklık ve kontrast oranı bulunuyor.

Çözünürlük Çok Önemli

Tamamen kablosuz mobil projeksiyon cihazlarına baktığımızda genellikle HD ya da daha aşağıda çözünürlük sağladıklarını görüyoruz. Aralarında Full HD çözünürlük sunanların ise fiyatları genellikle çok yüksek. Öte yandan pil ömrü gibi bazı handikapları da bulunuyor. Keyifle bir film / dizi izlerken cihazın yarıda kapanmasını istemezsiniz sanıyoruz. Bu anlamda iyi bir projeksiyon cihazı satın alırken ilk bakmanız gereken noktaların başında çözünürlük geliyor. Full HD iyi bir seçim olacaktır.

Mesela bu noktada da elimizdeki, test etme olanağı bulduğumuz Epson EF-12'den bahsedebiliriz. Bu cihaz 1080p, yani Full HD çözünürlük sunuyor ve 1000 lümen gibi yüksek bir parlaklık seviyesi sağlıyor. 3LCD projeksiyon sistemini kullanan cihaz, bu sayede belirgin gölgeler ve derin siyahlar üretebilirken, tam 2.500.000:1 kontrast oranını da destekliyor -ki kontrast oranının da seçim aşamasında önemli bir başlık olduğunu söylemiştik. Böylece gerçekten de Epson EF-12'nin sağladığı görsellik karşısında büyük keyif alacağınızın altını çizebiliriz.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Uzun Kullanım Sağlayan Lamba Ömrüne Dikkat

Buraya kadar her şey tamamsa, devam edelim. Projeksiyon cihazı satın alırken bir diğer ele alınması gereken nokta ise lamba ömrü. Bir projeksiyon cihazını ne kadar uzun süreli kullanacağınızı lamba ömrü belirliyor. Bu anlamda satın alacağınız cihazın kullanım ömrüne, yani lamba ömrüne dikkat etmeniz elzem.

Piyasada bu anlamda oldukça zengin seçenekler var, yok değil. Fakat yine hazır elimizin altında bir süredir kullandığımız Epson EF-12 varken bundan örnek verelim. Mesela bu cihazın lamba ömrü 10 yıla kadar kullanım vadediyor ki bu gerçekten de bir projeksiyon cihazı için fazlasıyla uzun bir süre. İyi bir projeksiyon cihazı satın alırken, buna dikkat etmeniz, uzun kullanım için çok önemli.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bağlantı Seçenekleri Nasıl Olmalı?

Gelelim bağlantı seçeneklerine. Yine bir projeksiyon cihazında bağlantı seçenekleri önemli bir nokta. Hem kablolu hem kablosuz seçenekleri barındırmasına özen göstermeniz, konforlu bir kullanım için bu noktada önemli. Kablolu bağlantılar arasındaysa geniş seçenekleri sunması elzem. HDMI bağlantısı zaten vardır, ancak USB bağlantılarının olması, ses çıkış için destek sağlaması mühim detaylar ki bu noktada da gerçek projeksiyon cihazları, mobil olanlara kıyasla daha fazla seçenek sağlıyor.

Sesten bahsetmişken, cihazın hoparlörlerine de kulak vermeniz iyi olacaktır. Eğer cihazı ek bir hoparlöre bağlamayacaksanız, her ne kadar görüntü kalitesi iyi olsa da, ses tamamlayıcı unsur. Burada da yine Epson EF-12 büyük fark yaratıyor. Zira Epson, bu cihazda Yamaha marka hoparlörler kullanmış ve gerçekten de ses kalitesini muazzam.

Bu noktada eğer taşınabilir ve fazlasıyla kompakt bir projeksiyon cihazı arıyorsanız, Android TV ve Yamaha ses sistemi ile donatılmış olan Epson EF-12'nin iyi bir seçim olabileceğini söyleyebiliriz. Öte yandan tak ve çalıştır mantığını gözetmesi, lazer ışık kaynağı ile yüksek kalitede görüntü sağlaması, 10 yıla lamba ömrü sunması ve her yöne 150 inçe kadar görüntü aktarabilmesiyle gerçekten de etkili bir cihaz olmuş kanısındayız. Bu bağlamda, satın alım arifesinde bu cihaza da bir göz atmanız fayda sağlayabilir.

Projeksiyon Cihazı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Sonuç

Evet, sonuç olarak baktığımızda, sanıyoruz ki bir projeksiyon cihazı satın alırken en çok dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında fikir verdik. Dediğimiz gibi çözünürlük, kontrast oranı, lamba ömrü ve sağladığı parlaklığı, ışık gücü, bağlantı seçenekleri ve ses desteği, her biri önemli kriterler. Elbette karar yine sizlerin, fakat görüntü kalitesi ve diğer bahsettiğimiz noktalarda tatmin edici bir projeksiyon cihazı arıyorsanız, tercihinizi "gerçek" projeksiyon cihazlarından yana kullanmanız doğru olacaktır.