Sahte Instagram hesabı nasıl anlaşılır? Bu ipuçları çok işinize yarayacak...

Sahte Instagram hesaplarının tuzağına düşmek istemiyorsanız, sahte Instagram hesabı nasıl anlaşılır sorusunun cevabını bilmelisiniz. İşte bu konuda çok işinize yarayacak ipuçları...

Sahte Instagram hesabı nasıl anlaşılır?

Instagram'ın sahte hesaplar, botlar ve taklitçilerle dolu olduğu bir sır değil. Herhangi bir trend gönderideki yorumlar bölümüne bir göz atarsanız, pek çok tuzak ve kripto dolandırıcısı ile karşılaşabilirsiniz. Ancak, sosyal ağda "gerçek görünme sanatında" ustalaşmış çok daha ayrıntılı sahte hesaplar var ve bunların gerçek olup olmadıklarını ve sizi dolandırmak için orada olup olmadıklarını söylemek zor.

Dolandırıcılık amaçlı sahte hesaplardan bazıları o kadar dikkatli bir şekilde oluşturulmuştur ki, profil resimlerine bakmak, gönderi sıklıklarını kontrol etmek, takipçi/takip edilen oranını ve uygulamadaki genel etkinlik düzeyini göz önünde bulundurmak gibi geleneksel pratik kurallar bile gerçeği sahteden ayırmanıza yardımcı olmaz. Neyse ki, bu hesapları bulmanın daha iyi bir yolu var.

Bu hesap hakkında...

Tanımadığınız bir Instagram profilinde, üç noktaya dokunarak Instagram'ın size sağladığı üç önemli veriyi aramak için "bu hesap hakkında"yı seçin. Bunların ilki “katılma tarihi”dir. Dolandırıcılar yakalandıklarında yeni hesaplar açma eğiliminde olduklarından, çoğu sahte hesap nispeten yeni olacaktır. Neyin “yeni” olduğu, hesabın bağlamına ve neyi tanıttığına bağlı olacaktır. Ancak, genel olarak, bir hesap bir yıldan daha yeniyse, bu potansiyel bir tehlike işaretidir.

Hesabın bulunduğu konum

Bir sonraki önemli nokta “hesabın bulunduğu konum” bilgisidir. Örneğin İstanbul'da kiralık bir daire için bir hesaba bakıyorsanız, ancak bu hesap Nijerya'da bulunuyorsa, muhtemelen gerçek değildir. Ancak bazı dolandırıcıların ayarlarında hesap konumunu paylaşmamayı seçeceğini unutmayın, bu yüzden bunu da kontrol edin ve şüpheli görünen başka bir şey varsa dikkatli olun.

Önceki kullanıcı adları

Kontrol edilecek son detay “önceki kullanıcı adları” kısmıdır. Bir dolandırıcı yakalandığında, kullanıcı adı değişikliği, tamamen baştan başlamak zorunda kalmadan yeni bir başlangıç yapmak için kolay ve hızlı bir çözüm olabileceğinden dolayı bu kısım en önemlisi olabilir. Bir hesabın yakın zamanda oluşturulmuş ve yasal olması anlaşılabilir olsa da, “katılma tarihi” ile “eski kullanıcı adları”nı eşleştirdiğinizde, hesap sahibinin geçmişine dair daha net bir görüntü elde edebilirsiniz. Bir hesapta birkaç değişiklik olduysa, bu da şüphelenmek için başka bir neden olabilir.

Bu üç detay, bir hesabın sahte olup olmadığını kesin olarak göstermese de, verilerinizi paylaşmaya karar vermeden önce dikkate alınması gereken faktörlerdir.