Şaka amacıyla yazılan bir James Webb tweet'ine gelen tepkiler, beraberinde "sucuk özrü" getirdi

Bir bilim insanının Twitter’da yaptığı James Webb şakası bir anda şimşekleri üzerine çekti. Ve ardından “sucuk özrü” geldi.

James Webb şakasıyla başladı, “sucuk özrüyle” bitti

Şaka amacıyla yazılan bir James Webb tweet’i, Twitter’da bir anda yayıldı. Ama bu tweet’in genel olarak pek de olumlu karşılanmadığı kesin.

James Webb teleskobundan gelen çarpıcı yeni görüntülerin yayınlanması ile eşzamanlı olarak, önde gelen Fransız fizikçi Étienne Klein, keskin siyah bir arka plana karşı aydınlanan canlı kırmızı bir daireyi tweet’ledi. Şu anda Fransa Atom Enerjisi Komisyonu'nda direktör olan Klein, bunun JWST tarafından Proxima Centauri'yi gösteren yeni bir görüntü olduğunu yazdı: "Güneş'e en yakın yıldız olan Proxima Centauri'nin fotoğrafı, bizden 4,2 ışıkyılı uzaklıkta bulunuyor. JWST tarafından çekildi...

Ama hemen ardından, görüntünün aslında JWST'den olmadığını ve aslında bir dilim İspanyol sucuğu olduğunu açıkladı. Bu şaka pek çok takipçisinden tepki alırken, yazısının insanların bilişsel önyargılarına meydan okuma girişimi olduğunu öne sürdü.

Ne yazık ki herkes, onun eleştirel düşünme dersinin komik tarafını göremedi. Klein'ın referansları göz önüne alındığında, birçok kişi bunun bir şaka olduğunu anlamadı ve körü körüne görüntüyü paylaştı. Bu da bazılarının onu yanlış bilgi ve sahte haber yayan biri olarak suçlaması ile sonuçlandı.

Klein tüm bu yaşananların ardından şaka nedeniyle özür diledi ve bunu “bir bilim adamının şakası” olarak nitelendirdi.

Birkaç gün sonraysa, Klein'ın parmakları tekrar Twitter'daydı ve bizden yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki mercan kırmızısı Cartwheel galaksisinin muhteşem JWST görüntüsünü tweet’ledi. Bu sefer, fotoğrafın sucuk olmadığını söyleyerek ve gerçek olduğuna yemin ederek...