Satın aldığınız laptop’taki işlemciye dikkat edin: Core i7 her zaman Core i5'ten daha iyi olmayabilir!

Intel’in Core i7 işlemcilerinin Core i5’ten daha iyi olduğu bilinse de, bu durum her zaman geçerli olmayabiliyor. Tıpkı bu testte ortaya çıkan sonuçta olduğu gibi.

Core i5, performansıyla Core i7’yi bile geçti

Intel, 2009 yılında ilk nesil Nehalem CPU’larla Core i işlemci ailesini piyasaya sürdüğünden bu yana, şirket giriş seviyesi, ana akım ve üst seviye kullanımları birbirinden ayırmak için Core i3, Core i5 ve Core i7 isimlerini kullanıyor. Her ne kadar Intel daha sonra Core i9 serisini piyasaya sürse de, bu seri daha niş kesme hitap ediyor.

Bununla beraber Intel’in mevcut son işlemci ailesi 12’inci nesil Alder Lake P serisi mobil yongaları için gerçekleştirilen test sonuçları şaşırtıcı sonuçlar veriyor. Test sonuçlarına göre Core i5, Core i7’den daha iyi sonuçlar gösterirken, bu sonuç oldukça kafa karıştırıcı, zira mantıken Core i7 ailesinin Core i5 serisinden daha iyi olması gerekiyor.

NotebookCheck tarafından yapılan teste göre, Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14’te bulunan Alder Lake P Core i5-1240P, Core i7-1270P’den performans bakımından daha iyi bulunmuş. Sitenin notlarına göre bunun sebebi işlemcinin TDP yapılandırmasına bağlı. Site, yaptığı açıklamada, işlemcilerin gerçek performansının yalnızca her dizüstü bilgisayarın TDP yapılandırmasına bağlı olduğundan endişe duyduğunu ve aldıkları sonucun da bunu desteklediğini söylerken, böylece Lenovo Yoga Slim 7 Pro 14’ün Core i5-1240P ile Core i7-1270’in bulunduğu Lenovo ThinkPad X1 Yoga G7’den daha iyi bir sonuca imza atmaya başardığının altını çizmiş.

Buna göre Cinebench R15 testinde alınan sonuçlar tabloya şu şekilde yansımış:

Bu sonuçlara bakarak diyebiliriz ki, işlemci seçenekleri, dizüstü bilgisayardan dizüstü bilgisayara performans farkı gösterebiliyor. Bu durum bizleri, Core i5’in Core i7’den her zaman daha iyi olacağı sonucuna götürmezken, Core i7’nin de her zaman Core i5’ten iyi olmayabileceğine işaret ediyor.