Neredeyse her işi kendi yapan işlemci: Tachyum Prodigy, Intel ve AMD'yi tehdit ediyor...

Tachyum'un Prodigy ismini verdiği çok özel işlemcisi, eşi görülmemiş bir performans sunarak neredeyse her işi kendi başına yapmayı başarıyor.

Neredeyse her işi kendi yapan işlemci: İşte Tachyum Prodigy ve sıra dışı yetenekleri

Uzun süren bekleyişin ardından ABD merkezli Tachyum, CPU, GPU ve TPU işlevlerini tek bir işlemcide birleştiren Prodigy evrensel işlemcisini piyasaya sürdü. Şirket, devrim niteliğindeki yeni işlemcisini geliştirmek için öncelikle nanometre sınıfı çiplerde ve bunların güç verdiği sistemlerde işlemci performans alanını ele geçirmek için yola çıktığını söylüyor.

Prodigy Cloud/AI/HPC süper bilgisayar işlemci çipi, Tachyum'un ilk ticari ürünü olmasının yanı sıra en hızlı Intel Xeon işlemcinin dört katı performans sunuyor. HPC'de Nvidia H100'den üç kat daha fazla ham performansın yanı sıra AI eğitim ve çıkarım iş yüklerinde altı kat daha fazla ham performansa da sahip.

Tachyum, yeni işlemcisi ile artan veri merkezi güç tüketimi, düşük sunucu kullanımı ve durmuş performans ölçekleme sorunlarının üstesinden gelmeye hazır olduğuna inanıyor.

Tachyum Prodigy, 16 DDR5 bellek denetleyicisi ve 64 PCIe 5.0 hatları ile 5,7 GHz'e kadar çalışan 128 yüksek performanslı birleşik 64 bit çekirdeğe sahip. Şirketin hem hava soğutmalı hem de sıvı soğutmalı veri merkezleri için raf çözümleri geliştirmesi sayesinde tüm bu ham güç bir veri merkezinde kolayca kullanılabilir.

Diğer CPU ve GPU çözümlerinden farklı olarak Tachyum'un Prodigy ürünü, sıfırdan matris ve vektör işleme için tasarlandı ve yeni işlemci FP64, FP32, TF32, BF16, Int8, FP8 ve TAI dahil olmak üzere pek çok farklı veri türünü destekliyor.

Prodigy, daha az güç kullanırken performansı artırarak, karbon ayak izini etkileyici bir şekilde azaltmanın yanı sıra benzeri görülmemiş veri merkezi TCO tasarrufları sunarak sürdürülebilir veri merkezi büyümesi sorununun çözümüne de katkı sağlıyor.

Tachyum'un kurucusu ve CEO'su Dr. Radoslav Danilak, yaptığı bir basın açıklamasında şirketin Prodigy işlemcisinin hiper ölçekli veri merkezlerini evrensel bilgi işlem merkezlerine dönüştürmeye nasıl yardımcı olacağını açıkladı: “Uzun zamandır, aşırı ölçekli veri merkezlerini gerçek evrensel bilgi işlem merkezlerine dönüştürmek için Moore Yasasını aşma yeteneğimize inandık. Prodigy'nin yayımı ile devrimi başlattık. Prodigy'nin insan beyni ölçeğinde yapay zekayı etkinleştirirken aynı anda veri merkezi güç tüketimini ve hiper ölçekli veri merkezlerinin ve süper bilgisayar sistemlerinin toplam sahip olma maliyetini düşürme yeteneği, öngörülen 100 milyar dolarlık bir endüstri için bir atılımdır. Prodigy'yi piyasaya sürerek, yalnızca teknolojiyi ilerletmekle kalmıyor, aynı zamanda dünyayı daha yeşil bir yer haline getiriyoruz.

Tachyum'un Prodigy ürünü için ilk örneklemeler bu yılın sonlarında başlayacak ve işlemcinin 2023'ün ilk yarısında seri üretime geçmesi bekleniyor.