"Sesle Takip" Teknolojisi Her şeyi Değiştirebilir

Geliştirilen yeni sesle takip teknolojisi, sanal dünyaya yön vermek için hazırlanıyor!

"Sesle takip" gerçek oluyor!

Sanal gerçeklik teknolojileriyle birlikte büyük önem kazanan takip sistemleri, şimdilerde farklı teknolojilerle hayat buluyor, ancak bu yakın bir gelecekte değişebilir. Austin, Teksas'ta yeni bir şirket olan Hauloi, geliştirdiği "sesle takip" sistemiyle bu konuda büyük bir adım atmış gibi görünüyor.

Şu an sanal gerçeklik teknolojilerinden Oculus ve HTC kendi ışık haritalama sensörleriyle nesnelerin yerlerini algılıyorken, PlayStation VR ise kendi kızılötesi kamerasını kullanıyor. Hauloi ise buna büyük bir farklılık getirerek, nesneleri sesle izleme teknolojisini geliştirmiş. Tamamen yazılım tabanlı olan ve hemen her hoparlörle çalışan bu teknoloji, ek bir donanıma ihtiyaç duymamasıyla maliyeti de büyük ölçüde aşağı çekmeyi amaçlıyor.

Hemen yukarıdaki videoda da görebileceğiniz gibi, kullanılan Galaxy S7 karşısındaki hoparlörden gelen sesi algılayarak, ses kaynağıyla arasındaki mesafeyi ölçümleyebiliyor. Yine aynı yolla çizim, yani haritalama da yapabilen teknoloji, bu sayede cep telefonunuzu bir kontrol cihazı olarak kullanabilmenizi sağlıyor. Bu yolla şimdilik demoda da göreceğiniz gibi Fruit Ninja oynanabiliyor veya drone kontrolü sağlanabiliyor.

Elbette merak etmiş olabilirsiniz: Eğer gürültülü bir ortamdaysanız veya çevrenizde az da olsa herhangi bir ses varsa bu teknoloji yanılabilir mi? Yapılan denemelerde gürültülü ortamlarda da işe yarayan teknoloji, herhangi bir yanılma göstermiyor. Ancak şimdilik en büyük handikap gecikme süresi. Hauloi'nin sesle takip teknolojisi, Bluetooth altyapısı üzerinden çalışıyor. Gecikme süresinin bundan dolayı kaynaklandığını söyleyen şirket yetkilileri, Bluetooth'un gelişmesiyle bu engelin de aşılacağını düşünüyorlar. Hauloi, bu teknolojiyi Teksas Üniversitesi'ndeki çalışmalardan devralmış. Şirketin CTO'su Lili Qiu, şu anda ses teknolojisi için bekleyen bir patenti olduğunu da söylüyor.

Her ne kadar somut adımları kısa sürede göremeyecek olsak da, özellikle VR dünyasında ve hareket izleme teknolojilerinin kullanıldığı alanlarda umut vadeden bir çalışma olduğu açık.

Okuyucu Yorumları