İnsansı robotlar, Dünyayı insanlardan daha iyi yönetebileceklerini iddia ediyor

İnsansı robot Sophia'dan, Birleşmiş Milletler'de herkesi şok eden konuşma: “Dünyayı sonunda yapay zeka yönetecek ve bunu insanlardan çok daha iyi yapacağız.”

Robotlar, Dünyayı yönetmek için çoktan harekete geçmiş olabilir mi?

Dünyayı robotların yönetmesi fikri kulağa bilim kurgu gibi gelebilir, ancak yakın bir gelecekte bunun gerçekleşebilme ihtimali yok değil. Geçtiğimiz günlerde “insansı robotların” katıldığı bir konferansta konuşan “Sophia”, yapay zekanın (AI) eninde sonunda Dünya'yı yönetebileceği konusunda uyardı ve robotların insanlardan çok daha iyi bir iş çıkaracağını iddia etti.

Dünyanın ilk insan - robot konferansı geçtiğimiz günlerde Cenevre'de AI for Good Küresel Zirvesi'nde gerçekleşti. Zirve, robotların insan yaşamını ve gezegeni iyileştirmeye yönelik adımlarını bu çerçevede Birleşmiş Milletler'in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için nasıl kullanılabileceğini anlamak amacıyla düzenlendi. Ancak konferansa damgayı, yaptığı şok edici konuşma ile Sophia vurdu.

Ürkütücü derecede gelişmiş bir insansı robot olan “Sophia”, robotların, dünyayı yöneten insanların kararlarını “gölgeleyen” önyargılara veya duygulara sahip olmadığını vurguladı.

Sophia, "İnsansı robotların, insan liderlerden daha yüksek düzeyde verimlilik ve etkinlikle liderlik etme potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum" derken, “karar verme sürecini gölgeleyebilen önyargılara ya da duygulara sahip değiliz ve en iyi kararları verebilmek için büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyebiliyoruz” diye sözlerini sürdürdü.

Sophia, bir noktada haklı olabilir. Ancak dünyayı yapay zekanın yönetmesi iyi bir şey mi, yoksa kötü mü, bunun takdirini yorumlarda sizlere bırakıyoruz.