Sims serisinde üçüncü perde açılıyor!

Sims 3 "tüm zamanların en iyi oyunu" ünvanını alabilecek mi? Cevabı burada...

Test: Sims 3 (PC)

Gelmiş geçmiş en çok satan PC oyunun üçüncüsü piyasaya çıktı. Yapımcı Electronic Arts hatalarını düzeltti ve yeni fikirlerini oyuna ekledi.

Küçük Sim'lerin üçüncü perdesi

Her kesimden birçok PC oyuncusu Sims 3'ün çıkış tarihini heyecanla bekliyordu. Sonunda EA, başarılı bir simülasyon serisi olan, Sims'in 3'ncüsünün satışına 4 Hazirandan itibaren başladı. Oyunun geliştiricileri; yeniş fikirler, birçok detay iyileştirmeler ve hepsinden daha önemlisi: Bilinen ve çok tutulan oyun konseptinin devamını vaat ediyor.

Sims serisini kimler oynar?

Her ne kadar çok sayıda seveni olsa da, Sims oyunları üzerinde hiçbir tartışma da dönmüyor değil. Mesela bazı tutkulu (hardcore) oyuncular, bir önceki oyun olan Sims 2'yi 'kız oyunu' ya da 'sıkıcı, derinliğe sahip olmayan' bir oyun olarak nitelendirmişti. Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Forumumuzda fikirelerinzi bizimle paylaşabilirsiniz.. Bunu dışında, oyuna tam donanımlı olarak dalabilmeniz için gerekli olan donanıma da değindik.

Size özel Simler: Seksi afet mi, kitap kurdu mu?

Size özel Simler: Seksi afet mi, kitap kurdu mu?
İstediğiniz kadar giysi çeşidi: Elbise dolabı tıkabasa dolu!

Birçok oyuncuyu; daha tam oyuna başlamadan, Sims 3 oldukça heyecanlandıracaktır. Sims'inizi oluştururken sadece dev bir gardıroba ve zengin aksesuar çeşitlerine sahip olmayacaksınız aynı zamanda da artık çeşitli karakter özellikleri de ekleyebileceksiniz Sim'inize.

Bu seride de diğerlerinde olduğu gibi oyuna başlıyorsunuz. Oyuna başladıktan sonra, ilk olarak Sim'inizin yaşayacağı şehri ve evi seçeceksiniz. (Oyunun başında sadece bir şehir seçildiği için pek de bir seçeneğiniz yok; diğer şehirleri EA'in sitesinden küçük bir ücret karşılığında indirebiliyorsunuz.) Bir sonraki adımda ise Sims serisinin özünü teşkil eden bölüme geleceksiniz. 'Create a Sim' bölümünde oyun figürünüzü isteğiniz doğrultusunda oluşturuyor; karakterlerini, vücut yapısını ve kabataslak hayat akışını belirliyorsunuz.

İstediğiniz kadar giysi çeşidi: Elbise dolabı tıkabasa dolu!İç ve dış güzellik
Güzel makyaj ile güzel gözlere ve pembemsi yanaklara sahip oluyorsunuz; bunun yanında şık bir güneş gözlüğü, küpe, piercing ya da dövme ile karşı cinsin ilgisini üzerine çekebiliyorsunuz. Dış özellikler yanında karakter özelliklerini de yaşa göre belirleyebiliyorsunuz. Birkaç düzine karakter özelliği arasından 5 tanesini seçebiliyorsunuz karakteriniz için. İyi öpüşebilen, katıksız romantik, mükemmeliyetçi ve vejetaryen gibi özellikleri karakterinize ekleyebiliyorsunuz. Bu ve diğer seçeceğiniz 5 karakter özelliği, Sim'inizi hayatının sonuna kadar etkileyecek; bu özellikleri sonradan değiştirme imkânınız olmuyor. Karakter özelliklerinin günlük hayata etkisine bir örnek olarak: Vejetaryen bir Sim'i hamburger yemeye zorlarsanız; o anda hamburgeri yiyecektir ama sonradan hastalanacaktır, bu da neşe seviyesinin düşmesine yol açacaktır.

Hayaller...
Sim'iniz için seçtiğiniz 5 özelliği dikkate alarak oyun, Sim'inizin gerçekleştirmek istediği 5 hayali hesaplıyor. Bu hayallerden birisi Sim'inizi hayatının sonuna kadar takip edecek; bu hayali gerçekleştirmek, oyunun asıl amacını oluşturuyor.
Bundan sonra asıl oyun kısmına adım atıyorsunuz: Sim'iniz için uygun fiyatlı bir daire buluyor ve eve yerleşmesini sağlıyorsunuz; ardında da Sims dünyasını keşfetmeye başlıyorsunuz.

Şehire hücum: Simlere yeni özgürlükler

Şehire hücum: Simlere yeni özgürlükler
Balık avlama gibi yeteneklerinizi sürekli yaparak geliştirebilrsiniz.

Serinin bir önceki oyununa göre Sims 3'deki en büyük farklılıklardan biri artırılan özgürlük: Sims 3 size dilediğinizce serbestçe dolaşabileceğiniz bir şehir sunuyor. Bu arada yükleme ekranlarının gezintiniz sırasında keyfinizi bozmaması da ayrı bir güzellik.

Sim'iniz yerleşir yerleşmez çevrelerini incelemeye başlıyorlar; ev düzenini, evin civarını inceliyor ardından açlıklarını gideriyorlar. Sims 2'den bildiğiniz; tuvalete çıkma, temizlik, sosyalleşme, eğlence, enerji ve tabii ki açlık gibi gereksinimler Sim'inizin günlük yaşantısını derinden etkiliyorlar. Bu gereksinimler konusunu EA belirgin bir şekilde iyileştirmiş: Artık Sim'ler temel gereksinimlerini ilgilendiren konularda genelde daha düzgün davranıyorlar. Gereksinim seviyelerinin kırmızıya doğru yükselmesi ile beraber; ihtiyaçları doğrultusunda, kendi başlarına yemek hazırlıyor, tuvalete çıkıyor ya da duş alıyorlar. Böylece küçük dalgınlıklardan dolayı sevilen herhangi bir karakter özelliğini kaybetme riski oluşmuyor.

Para, para, para...
Allahtan başlangıçta buzdolabı dolu oluyor Sim'inizin; bu malzemeler ile Sim'iniz kendine bir şeyler hazırlayabiliyor. Her ne kadar Pizza siparişi verebilir ya da dışarıda lokantada da yiyebilseniz de, bu kadar az paraya sahip iken bunu pek tavsiye etmiyoruz. Üstelik Sim'iniz her yemek yaptığında yemek yapma becerisi gelişiyor ve zamanla daha spesiyal yemekler hazırlamaya başlıyor. Balık avlamak ya da oyun oynamak gibi becerilerde de aynı sistem geçerli. Evi satın aldıktan sonra cebinizde kısıtlı bir para kalıyor; bu kalan para da faturalara gidecektir. Demek ki iş bulmanın zamanı geldi. Gerçekleştirmek istedikleri büyük hayaller dışında; Sim'leriniz oyun akışı içinde, kendileri, daha küçük hayaller oluşturuyorlar ve bunu sizinle paylaşıyorlar. Eğer bunu onaylarsak; bu hayal, beş küçük hayal yuvalarından birine yerleşiyor. Eğer Sim'inizin bu hayali gerçekleşirse, bu yuva tekrar boşalıyor ve Sim'inizin morali artıyor ve 'Lifetime-Happiness' (Ömür boyu mutluluk) derecesi yükselir. Bu derece yükseldikçe Sim'iniz çok özel ödüller kazanıyor.

Balık avlama gibi yeteneklerinizi sürekli yaparak geliştirebilrsiniz.Haydi dışarı!
Sims 2'de, eviniz ve belli alanlar içinde kısıtlanmıştınız, Sims 3'te ise devasa şehrin neredeyse her yerine sınırsız olarak gidebilir ya da gezebilirsiniz. Bu şekilde oyun size diğer Sim'ler ile tanışmak, ilişkiye girmek ve onlar ile zaman geçirmek için ilginç fırsatlar sunuyor.

Sim'lerin gevezeliği...
Sims oyunlarının en can alıcı noktalarından biri de Sim'lerinizin diğer bilgisayar yönetimindeki Sim'ler ile olan etkileşimidir. Bu gelenek serinin 3'ncü oyununda da devam ediyor. Etkileşim sırasında, konuşma seçeneklerinden: Dedikodu, sağdan soldan konuşma, iş hakkında konuşma ya da bir fıkra anlatma gibi seçenekler ile karşınızdaki Sim hakkında bilgi sahibi oluyorsunuz. İki tarafın özelliklerine göre özel konuşma seçenekleri açılabiliyor. Sim dünyasında karşı cinslerin ilişkileri de gerçek yaşamdakinden çok daha hızlı yol alıyor; gerçek yaşamda aylar sonra ancak ulaşabileceğiniz seviyelere Sim'leriniz çok kısa sürede ulaşabiliyorlar.

Güzelleştirme ve Geliştirme: Mobilya ve Dekorasyon

Güzelleştirme ve Geliştirme: Mobilya ve Dekorasyon
Sim'ler ve sevgi: Oyunun temel elementlerinden bir tanesi.

İlk paranızı kazandıktan ve kariyerinizde mesafe aldıktan sonra sıra evinizi zenginleştirmeye ya da evin içini yenilemeye geliyor. Burada gönlünüzce değişiklik yapabiliyorsunuz.

Sim'ler birbirlerini uzun süre tanıdıktan sonra menüye yeni etkileşim seçenekleri ekleniyor. Bunların arasında: Kucaklaşma, belden aşağı fıkralar anlatmak, öpüşmek ve sırnaşmak da bulunuyor. Tabii ilişki bu kadar ilerledikten sonra ne geliyor dersiniz? Tabii ki çiftler kendilerini çift kişilik bir yatakta buluveriyor. Burada gerçekleşenler; Sims 2'dekine benzer bir şekilde, yorgan altında savaş gibi gösteriliyor izleyiciye. Oyunda gençlerin ya da çocukların ruh sağlığını bozacak seviyede müstehcen görüntüler ve çıplaklık bulunmuyor.

İş, iş, iş...

Sim'iniz gece ne yapmış olursa olsun, sabah olunca işe gitmek zorunda. İş kısmında, bilgisayar kontrolü tamamen eline alıyor. Sims 2'de olduğu gibi, mesai başlangıcından bir saat önce iş servisi kapıda Sim'inizi almak için bekliyor. İş saatlerinde, Sim dünyasındaki saat daha hızlı işliyor, ne de olsa o saatlerde tüm işler bilgisayar tarafından otomatik bir şekilde yerine getiriliyor. Her mesaiden sonra ücretini peşin alıyorlar Sim'ler ve hemen harcamaya başlayabiliyorlar parayı.

Sim'ler ve sevgi: Oyunun temel elementlerinden bir tanesi.Evim, evim; daha güzel evim...
Sims 3'de, önceki serilere olduğu gibi, ev düzeni üzerinde ve evin kendisi üzerinde editör yardımı ile oynama yapabiliyorsunuz. Editöre ilk bakışta anlıyorsunuz ki oyun geliştiricileri bu konuda epey bir çalışma yapmışlar. Editör sayesinde kolayca eviniz ve çevresinde tadilat yapabiliyorsunuz; mesela çatıyı değiştirebilir, ardiye odası düzenleyebilir ya da bahçenizi bilumum çiçek ve bitkiler ile süsleyebilirsiniz. Eğer evinizin şekli ve biçiminden memnun iseniz, evinizin içini güzelleştirebileceğiniz sayısız eşya seçeneği sizi bekliyor. Bilgisayar, kanepeden toz yakalayıcılarına kadar; her şeyi ekleyebiliyorsunuz evine. Alışveriş yaparken Sim'lerinizin de isteklerini dikkate alın, bu şekilde hem onları mutlu etmiş olacaksınız hem de 'Ömür boyu mutluluk' puanlarını artıracaksınız.

Çoluk, çocuk...
Sims 3'de asıl oyunun keyfi aile kurunca çıkıyor. Bir süre flört yaptıktan sonra, Sim'inizin sevdiği kişi eve taşınıyor. Taşındığı andan itibaren o Sim'in kontrolünü de siz devralıyorsunuz. Tabii ateşle barut yan yana durmaz ve belli bir süre sonra bakıyorsunuz ki Sim'iniz hamile kalmış. Ve tabii ardından da bebek de geliyor. Ondan sonra ne olacağı ise size kalmış. Mutlu bir birliktelik mi yoksa ayrılık mı? Sim'inizin çocukların doğumu ile bir karar almaya zorlanır: Kariyere devam mı edilecek yoksa tam zamanlı ev hanımlığı mı yapılacak? Eşini aldatacak mı yoksa ona sadık kalacak mı? Sims 3 size Sim'inizin hayatını şekillendirecek yüzlerce seçenek sunuyor. Tam olarak ta bu, oyunu tanımlıyor: Bilgisayarınızda heyecanlı, hafifmeşrep bir tiyatro.

Donanımınız ayak uydurabilmesi için gerekenler...

Donanımınız ayak uydurabilmesi için gerekenler...
Nvidia GeForce GTS 250: 100 Euro civarındaki fiyatının karşılığını yüksek performans ile fazlasıyla veriyor.

Sims 3'ün özellikle yüksek bir sistem gereksinimi yok. Ama yine de yeterince hızlı donanıma sahip olmanızı tavsiye ederiz ki, oyunun da görselliğinin tadını çıkartın.

Oyunun minimum gereksinimi 2 GHz hızında bir Pentium 4 sistemi. İşletim sistemini esas alarak RAM takviyesi yapmanızı tavsiye ederiz; Windows XP için 1 Gb, Windows Vista için 2 Gb. Ekran kartınızın onboard olmamasını ve en azından Nvidia GeForce 9500 seviyesinde olmasını tavsiye ederiz. Onboard görüntü işlemcileri ile donan görüntülerden dolayı oyundan pek bir zevk alamazsınız.

İdeal ekran kartı
Eğer onboard ekran işlemcisine sahip iseniz, size upgrade için GeForce GTS 250'yi tavsiye ediyoruz. Bu yongaya sahip ekran kartlarının fiyatı 100 Euro'dan itibaren başlıyor. Bu yonga GeForce 9800 GTX+'nın halefi. Sahip olduğu 512 Mb GDDR-3 belleği 1.100 Mhz hızında çalışıyor ve 256 Bit ara yüzüne sahip; G92b yongasının kendi hızı ise 738 Mhz.

Sonuç:Aynı segmentte yer alan ve çok tutulan, hızlı AMD Radeon HD4850 ile hızları birbirine yakın olsa da GeForce GTS 250'nin, 100 Euro'luk fiyatı ile fiyat-performans dengesi daha başarılı. Bu fiyata daha iyisini, şimdilik, bulamazsınız.

Nvidia GeForce GTS 250: 100 Euro civarındaki fiyatının karşılığını yüksek performans ile fazlasıyla veriyor.
Daha fazla Bellek
Oyunları donmadan oynatabilmek için belleğiniz de güçlü olmalı. Özellikle oyunun yanında; Messenger, e-posta, internet tarayıcısı ya da benzeri başka uygulamalar da; çalıştırmak istiyorsanız yeterli belleğe sahip olmalısınız. Güncel çoğu bilgisayar sisteminde DDR2 bellekleri bulunuyor. Eğer bilgisayarınızda hangi bellek cinsinin bulunduğunu bilmiyorsanız, ücretsiz CPU-Z programını kurup bunu kolayca öğrenebilirsiniz.

Bu konuda dikkat etmeniz gereken: XP olsun, Vista olsun; en azından 2 Gb belleğe sahip olmanızı tavsiye ederiz. Eğer DDR bellek kullanan daha eski bir sisteme (Pentium 4, Athlon XP) sahipseniz, 25 Euro civarında fiyata sahip olan 2 Gb'lık bellekleri tavsiye ederiz. Eğer belleği 4 Gb'ta kadar artırmak istiyorsanız ve sisteminiz DDR2 sistemi ise (Core 2 Duo, Athlon 64 X2, Phenom) size 800 Mhz hızında 2x2 Gb'lık hafıza kitlerini tavsiye ediyoruz.

Sonuç:Simler ile oynamak hiç bu kadar güzel olmadı

EA, Sims 3'te birçok şeyi doğru yapıyor ve çok az yanlışı bulunuyor: Yönlendirme, atmosfer ve temele elementler önceki seri ile neredeyse aynı. Ama detaylardaki iyileştirmeler mutlaka bütün Sims severleri sevindirecektir.

Eğer redaktörler monitörün başına geçmek için itişip kalkışıyorsalar, mutlaka ekranda görülmesi gereken özel bir şey bulunuyordur. Sims 3 kesinlikle özel bir oyun. Sims 2'nin eklentileri ile beraber gelmiş geçmiş en çok satılan PC oyunu olması; yeni oyundan büyük beklentiler oluşmasına neden oldu. EA, bunun farkında olacak ki, serinin üçüncü oyunu ile güzel bir iş çıkarmış. Seri'nin diğer oyunlarını oynayanlar hemen oyuna uyum sağlayacaktır; ilk defa oynayanlara ise mantıklı yardımcı araçlar ile bütün konularda yol gösteriliyor.

Temel mantığı oldukça anlaşılır ve kolayca öğrenilebilecek türden. Sim'inizi oluşturma ekranı birçok küçük detay ile zenginleştirildi. Tamamen istekleriniz doğrultusunda Sim'inizin görünümünü belirliyor, giydiriyor ve karakter özelliklerini (tuhaflıklarını ve becerilerini) belirliyorsunuz. En büyük hayalin oyuna eklenmesi güzel bir geliştirme; aynı zamanda bu uzun süreli motivasyon sağlıyor ve sonunda büyük ödüllere ulaşıyorsunuz. Oyunda, serinin diğer oyunlarında olduğu gibi, diğer Sim'ler ile çok yönlü etkileşim seçeneklerinin yanında evi yeniden şekillendirmek ya da zenginleştirmek önemli bir yer tutuyor. Büyük şehri serbestçe dolaşabilmeniz oyun için harikulade bir geliştirme olmuş.

Teknik olarak oyun her ne kadar Crysis ya da FarCry 2 gibi oyunlar ile karşılaştırılamaz ise de üzerine emek harcandığını söyleyebiliriz. Detaylı ve rengarenk karakterler sayesinde; ve tabii ki buna uygun yumuşak animasyonlar ile görsel olarak şirin ve hoşa giden bir izlenim bırakıyor oyun. Arka planda çalan müzik her zaman ortama uygun oluyor ve seçilen arka plan müziklerinin oldukça başarılı olduğunu söyleyelim. İhtiyaca göre müzik türünü değiştirerek, Sims günlük hayatını renklendirebiliyorsunuz.

Kesin olarak ve altını çizerek şunu söyleyebiliriz ki, Sims 3 PC oyun pazarındaki en iyi yaşam simülasyonudur. Eğer Sims 2'yi sevmiş iseniz Sims 3'ü mutlaka denemelisiniz. Eğer bu tür bir oyunu daha önce hiç oynamadıysanız, diğer vurdulu kırdı FPS'ler yanında bir de buna göz atmanızı tavsiye ederiz. Sonuçta Sims dünyasında ulaşabileceğiniz ihtişama, günlük hayatta her zaman ulaşamayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları