Snapdragon 820 vs. Apple A9!

Qualcomm'un yeni işlemcisi Snapdragon 820'yi Apple'ın en son mobil işlemcisiyle kıyasladık!

Snapdragon 820 vs. Apple A9!

Gökhun Sungurtekin

Apple ve Qualcomm, mobil sektörün en önemli işlemci üreticileri konumundalar. Apple, 2010'dan bu yana ürettiği Ax serisi SoC'lerinde (yonga üzerinde sistem) uzmanlaşırken Qualcomm, neredeyse her üst seviye Android'li telefonda kullanılan Snapdragon işlemcileri üretiyor.

iPhone 6S ve iPhone 6S Plus'la beraber Apple, en yeni A9 yongasına geçiş yaptı. Qualcomm ise Snapdragon 820'yle 2016'nın üst seviye cihazlarında yer almayı amaçlıyor. Geçtiğimiz günlerde Exynos 8890'ı tanıtan Samsung da mobil işlemciler konusunda oldukça ciddi. Ancak bazı Galaxy telefonlar Snapdragon'u kullandığı için, Exynos'un hangi telefonlarda kullanılacağını zaman gösterecek.

Piyasada Snapdragon 820'yi kullanan herhangi bir telefon bulunmadığından, A9 ile iyi bir performans karşılaştırması yapma imkanımız şimdilik yok. Dahası performans, işlemcinin cihazdaki kullanım şekline göre değişiklik gösterdiğini biliyoruz. Aşağıda ise iki işlemcinin detaylarının karşılaştırmasını bulacaksınız.

Hız

Qualcomm, Snapdragon 810'da 64-bit mimarisine geçiş için kendi özel çekirdeklerini bir kenara bırakmış ve ARM'nin dört çekirdekli Cortex-A57 ve dört çekirdekli Cortex-A53 çekirdeklerini kullanmıştı. Analistlere göre bu, Qualcomm'un alışık olmadığı bir alandı ve daha az optimizasyon anlamına geliyordu.

Firma, Snapdragon 820'de kendi özel 64-bit çözümüne dönüş yapıyor. Dört çekirdekli tasarıma sahip Snapdragon 820, 2,2GHz saat hızında çalışıyor. Firma, Kyro çekirdeklerin iki kat daha hızlı çalıştığını ve 810'a göre yüzde 30 daha az güç tükettiğini söylüyor.

Apple'ın son telefonlarının işlemcisini ise iki farklı yonga üreticisi sağlıyor: TSMC ve Samsung. TSMC'nin işlemcisi 16nm teknolojisine sahipken Samsung'unki 14nm teknolojisiyle üretiliyor. İşlemcinin farklı üreticiler tarafından sağlanması, arada küçük performans farklarının doğmasına yol açmış bulunuyor. Bazı üçüncü parti testler ise TSMC'nin işlemcisinin Samsung'unkine göre 2 saate kadar daha uzun pil ömrü sunduğunu ortaya çıkarmıştı. Apple, pil ömrüyle ilgili bu testlere, gerçek hayattaki farkın yüzde 2-3'ü geçmediğini söyleyerek cevap vermişti.

Grafik ve kamera

Grafik ve kamera

Grafik

Qualcomm, Snapdragon 810'dan bu yana 4K yakalama ve akış desteği sunuyor. Snapdragon 820 ise yeni nesil Adreno 530 grafik işlem birimini kullanacak. Bu işlemcinin yüzde 40 daha hızlı olduğu ve yüzde 40 daha az güç tükettiği söyleniyor. Birim, 60FPS'de 4K videoyu destekliyor.

Apple'ın A9'da kullandığı altı çekirdekli grafik birimi PowerVR GT7600, iPhone 6'ya göre yüzde 90 daha iyi grafik performansı sunuyor (Apple'a göre). HotHardware'in GFXBench ile yaptığı hız testleri, A9'un grafik performansının Galaxy S6 Edge, S6 Edge+ ve Note 5 gibi rakip telefonlara kıyasla yüzde 25 daha iyi olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Kamera

25MP kameraları destekleyen Snapdragon 820, iki arka ve tek ön kamerayı yönetebiliyor. Bunun yanında Snapdragon 820'yle gelen "computational photography" işlevi, telefon geliştiricilerine kameranın önündeki nesneleri tanımlama olanağı sunuyor.

Apple'ın yeni telefonları ise daha iyi bir sinyal işlemcisi, 12MP arka kamera ve 5MP ön kamerayla geliyorlar. iPhone 6'nın arka kamerası 8MP ve ön kamerası 1,2MP olduğundan bu alanda önemli bir gelişim var. Bir başka önemli adım, yeni iPhone'ların 4K video yakalayabilmesi. Bununla birlikte fotoğrafçılık sitesi DxOMark'ın yeni iPhone'ların kameralarıyla yaptığı testler, yeni telefonların bazı Android'li telefonları geçemediğini göstermişti.

Okuyucu Yorumları