Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Sony'nin yeni amiral gemilerinden en büyüğünü, Xperia Z5 Premium'u elimize alıp, denedik!

4K ekranlı ilk cebi denedik!

5,5 inç'lik bir telefonun 4K ekrana gerçekten ihtiyacının olup olmadığını merak ediyorsunuz, hatta incelememizi muhtemelen bu yüzden okuyorsunuz. Aklınızdan geçeni baştan söyleyelim: Bizce 4K ekran, Sony'nin ses getirme çabasından çok daha fazlasını getirmiyor.

Xperia Z5 Premium, 3840x2160 piksel ekranıyla keskinlik anlamında en yüksek çözünürlüklü telefonları bile geride bırakıyor. Tabi bu yüksek çözünürlüğe uygun içerik bulamadığınız sürece, tüm bunların pek bir anlamı kalmıyor. Kaydettiğiniz 4K videoları tabi ki 4K ekranınızda izleyebilirsiniz, ancak piyasadaki QHD telefon ekranları zaten yeterince etkileyici.

Ancak Z5 Premium'un tek üstün özelliği, 4K ekranı değil. Belki çıktığında biraz pahalı olacak, ancak telefon birçok yeteneğe sahip.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Xperia Z5'in tasarımına bakacak olursak, onun normal Z5'le aynı yansımalı metali kullandığını ve arka yüzünde Xperia logosuna yer verdiğini görüyoruz. Yeni arka yüzey, özellikle gümüş modelde biraz garip görünüyor. Böyle bir telefonun şık mı yoksa abartılı derecede parlak mı göründüğünün kararını vermek, size kalıyor.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Sony Xperia Z5 Premium, 5.5 inç'lik ekranına rağmen elinize aldığınızda phablet hissi vermiyor. Tek elle kullanmanın kolay olduğunu söylemiyoruz, ancak bunu iPhone 6 Plus'ta yapmanız daha zor. Kısacası Xperia Z5 Premium büyük bir telefon, ancak tutması beklediğimizden daha kolay.

4K ekran, kamera, pil...

4K ekran, kamera, pil...

4K ekrana dönecek olursak Sony, 806 dpi'lik ekranının telefonlara eşi benzeri görülmemiş bir teknoloji getirdiğini düşünüyor. Ancak QHD ekranların bile gereksiz olduğunun söylenebildiği bir dönemde Sony'nin 4K ekranı haklı çıkaracak nedenler sunması gerekiyor. Biz normal kullanımda 4K'nın fazladan sunduğu keskinliği göremedik. Her ne kadar olumlu yaklaşmaya çalışsak da 4K çözünürlük, bir telefon için çok fazla. QHD ve hatta Full HD telefonların biraz olsun eksik olduklarını söyleyebilsek, 4K için heyecanlanabilirdik, ancak durum böyle değil.

Tahmin edebileceğiniz üzere telefonlar için henüz 4K içerik yok ve Sony'nin telefonuna yüklediği 4K videolar da bize pek etkileyici gelmedi.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Xperia Z5'teki üst seviye kamera özellikleri, Premium modelde korunmuş. 23MP'lik kamera, Z5 Premium'un en önemli yeteneklerinden bir tanesi. Kameranın 0.03 saniyede otomatik olarak odaklanabilmesi, neredeyse her durumda net kareler yakalayabileceğinizi gösteriyor. Bunu denememizde hareket halinde çektiğimiz fotoğraflarda ispat edebildik; çektiğimiz kareler bulanıklıktan uzak, gayet netti. Farklı ışık seviyelerinde aynı performansı sağlayabilir miyiz, bunu henüz bilmiyoruz. Ancak Sony, telefonunun piyasadaki en iyi kamera deneyimini sağlayacağından emin.

Xperia Z5 Premium, 3.430mAh pille de gelse 4K ekranı, bu konuda hep şüphe uyandıracaktır. Sony'ye göre cihaz, iki gün pil ömrü sunuyor ancak bu kulağımıza pek inandırıcı gelmedi. Yine de pil konusunda sorun yaşanmayacak gibi görünüyor.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Sony'nin telefonuna eklediği bir başka yeni teknoloji, telefonun yan tarafındaki düğmeye entegre edilen parmak izi tarayıcısı. Bu sayede düğmeye dokunarak telefonun kilidini anında açmanız sağlanıyor. İşlevi deneme şansı bulamasak da (güvenlik ayarlarını kendimize göre değiştirmemiz gerektiğinden), güç düğmesine bastığımızda cihazın hızla uyandığını gördük.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Android Pay ödeme sistemi yakında kullanıma açılacağından bu tür bir oturum açma sistemine ihtiyaç duyulacak. Dolayısıyla parmak izi tarayıcısı, Sony'nin akıllıca bir hamlesi olarak değerlendirilebilir.

Sony Xperia Z5 Premium'u Berlin'de denedik!

Sony Xperia Z5 Premium, gövdesinden 4K ekranına her şeyiyle üst düzey olduğunu gösteren, yüksek kalitede bir telefon. 4K ekran çoğu kullanıcı için gereksiz olarak görülecek olsa da, PS4 Remote Play, Hi-Res ses, su ve toz geçirmezlik gibi özellikler Z5 Premium'u çekici hale getiriyor.

Sony Xperia Z5 Premium'un rakipleri karşısındaki durumunu ise fiyatı ve pil ömrü belirleyecek gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları