Sosyal Medyada İstenmeyen İletişimlerden Kurtulun

Sosyal medyadaki görünürlüğünüzü ve güvenliğinizi kontrol altına almanın yollarını öğrenin!

İstenmeyen iletişimlerden kurtulun!

Sosyal medya platformları sayesinde aile ve arkadaşlarımızla iletişim kurmak çok daha kolay hale geldi. Ama fazla ulaşılabilir olmak bazen can sıkıcı ve istemediğimiz iletişimlerin sürekli tazelenmesine sebep olabiliyor. Eğer hiç yoktan istemediğiniz şekilde iletişime geçilmek istemiyorsanız, yardımınıza biz koşuyoruz.

Şimdilik, herhangi bir yasal zorluğa girmeden bazı gizlilik ipuçları paylaşacağız, ancak canınızı sıkan ciddi bir sorun hakkında yardıma ihtiyacınız varsa bu linkler işinize yarayabilir: Facebook, Twitter ve Instagram rapor hazırlama talimatları.

Kimlerin size ulaşabileceğini sınırlayın

Büyük sosyal medya platformları belli bir derecede kimlerin sizle iletişime geçebileceği konusunda kontrol sağlıyor, ancak bazıları diğerlerine göre daha "pürüzlü" olabilir.

Facebook gizlilik ayarları sürekli değişim içerisinde, ancak şimdilik vasayılan ayarlarında Facebook üzerinden herkes size mesaj yollayabilir ama arkadaş listenizde olmayan birinin mesajları "mesaj istekleri" sekmesi altında toplanıyor. Bu sayede isterseniz cevap vermeden kontrol edebilir, ya da tamamen yok sayabilirsiniz.

Eğer arkadaş olduğunuz birisinden mesaj almak istemiyorsanız, "konuşmayı sessize al" seçeneği sayesinde sohbeti durdurabilirsiniz. Bu da yetersizse onlar engelleyebilirsiniz, ancak bu durumda tüm doğrudan iletişim imkanı kayboluyor ve arkadaşlık ilişkiniz iptal oluyor.

Twitter'da ise birinin size direkt mesaj yollayabilmesi için onu takip ediyor olmanız gerekiyor, tabi eğer DM'i herkese açık hale getirmediyseniz. Yani eğer birinin size mesaj yollamasını engellemek istiyorsanız takip etmeyi bırakmanız yeterli. Eğer zaman çizginizdeki "mention"lardan kurtulmak istiyorsanız da, onları mute etmeniz (susturmanız) yeterli olacaktır.

Instagram da benzer engelleme ve susturma seçeneklerine sahip. Ayrıca biri size direkt mesaj yollamaya çalışırsa aynı Facebook'daki gibi bir doğrulama sürecinden geçmeleri gerekiyor. Eğer Instagram'da birini engellerseniz, yorum kısmında sizden bahsettiği tüm yorumlar görünmez olur ve sizin paylaşımlarınızı göremez, size mesaj yazamazlar. Aynı zamanda, hikayelerinizi belli insanların görmesini Ayarlar > Hikaye Özellikleri içinden engelleyebilirsiniz.

Eğer daha zor bulunmak istiyorsanız, sosyal medya hesaplarınız arasındaki linkleri koparmalısınız. Bütün sosyal medya platformlarında ve diğer web sitelerindeki hesap ayarlarında "bağlı hesaplar, linked accounts" kısmından bu bağları koparabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları