Elon Musk'ın Starlink uydu internet hizmeti, Ukrayna internetine "hayat vermeye" devam ediyor

Elon Musk’ın uydu internet hizmeti Starlink, savaşın parçaladığı Doğu Avrupa ülkesi Ukrayna'nın internete bağlı kalmasına yardımcı oluyor.

Starlink, Ukrayna internetine “hayat veriyor"

Rusya ve Ukrayna savaşı devam ederken, geçtiğimiz şubat ayı sonlarında Ukrayna’nın internet altyapısı önemli ölçüde zarar görmüş ve ülke internet erişiminde büyük sorunlar yaşamaktaydı. Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakanı Mykhalio Fedorov, Ukrayna’yı internete ve dolayısı ile hayata bağlamak adına Elon Musk ile görüşmüş ve bunun neticesinde de Starlink terminalleri Ukrayna’ya yönlendirilmişti.

Mykhalio Fedorov, attığı bir tweet’te SpaceX’in Starlink uydu internetinin Rus işgali altında olan Doğu Avrupa ülkesinde bulunan Ukraynalılar için hayati önem taşıdığını söyledi. Başbakan Yardımcısı Mykhalio Fedorov’ın tweet’ine göre Elon Musk’ın Starlink hizmeti Ukrayna’da her gün yaklaşık 150 bin kullanıcı tarafından kullanılıyor.

Ülkenin dijital dönüşüm bakanı olarak görev yapan Fedorov, “Bu, Ukrayna’nın harap edilen altyapı ve bölgelerinin geri kazanılması için çok önemli bir destek,” derken, “Böylece Ukrayna ne olursa olsun bağlı kalıyor,” şeklinde konuştu.

Starlink, SpaceX’in Dünya’daki herkese internet bağlantısı sağlamayı amaçlayan yörüngeden sağlanan bir uydu ağı. Prototip uydular 2018 yılında Dünya’nın çevresine fırlatılmış ve şirket o günden bu güne kadar düzinelerce uydu fırlatmaya devam etmişti. Şu anda Dünya çevresinde 2 binin üzerinde Starlink uydusu internet hizmeti veriyor.