Elon Musk yine sözünü tutamadı, Starlink beklenenin çok gerisinde kaldı

Elon Musk'ın uydu internet hizmeti Starlink, 2 yılın ardından ilk karını elde etti. Ama açıklanan veriler, Elon Musk'ın yatırımcılara verdiği sözleri yine tutamadığını, hatta bunu yapmanın yakınından bile geçemediğini gösteriyor.

Elon Musk yine sözünü tutamadı, Starlink beklenenin çok gerisinde kaldı

The Wall Street Journal’ın bildirdiğine göre, SpaceX’in Starlink uydu internet hizmeti, geçtiğimiz yıl 1,4 milyar dolar gelir elde etti ve bu miktar, 2021’de elde ettiği 222 milyon dolara göre önemli bir artış anlamına geliyor. Ancak gelir bir önceki yıla göre önemli bir artış gösterse de, milyarder CEO Elon Musk’ın 2015 yılında yatırımcılara yaptığı sunum sırasında sunduğu tahminlerin çok gerisinde kalıyor.

WSJ tarafından görüntülenen belgelere göre SpaceX, hizmetin 2023’ün ilk üç ayında 55 milyon dolar kar ve 1,5 milyar dolar gelir elde etti; iki yıllık mali kayıpların ardından ilk karına imza attı. WSJ’nin bildirdiğine göre bu, Starlink’in 2022’de 7 milyar dolar faaliyet karı elde edeceğini ve yaklaşık 12 milyar dolar gelir elde edeceğini iddia eden Musk’ın 2015’teki tahminiyle büyük bir fark gösteriyor.

Raporlar, Starlink’in müşteri kazanma konusunda da Musk’ın beklediğinden daha yavaş olduğunu, 2022’nin sonuna kadar kabaca bir milyon aktif abonenin kayıt yaptığını söylüyor. Bu sayı da, Musk’ın beklediği 20 milyon aboneye göre ciddi bir eksiklik anlamına geliyor.

Geçtiğimiz yıl Starlink’in 885,5 milyon dolarlık hibe fonu almasının ardından Federal İletişim Komisyonu (FCC) Starlink’in güvenilirliğini sorgulamıştı. FCC daha sonra Starlink’in “program gereksinimlerini karşılayamadığını” iddia ederek kararını geri geçti.

FCC Başkanı Jessica Rosenworcel, Starlink’in geçtiğimiz yıl Kırsal Dijital Fırsat Fonu programı kapsamındaki desteğini reddeden bir bildiride “Dikkatli bir hukuki, teknik ve politika incelemesinden sonra bu başvuruları reddediyoruz. Tüketiciler güvenilir ve uygun fiyatlı yüksek hızlı geniş bandı hak ediyor” dedi ve devam etti: “Daha güçlü ve daha hızlı ağlar gerektiren dijital bir geleceğe doğru ilerlerken, evrensel hizmetlere ayırdığımız paraları mümkün olan en iyi şekilde kullanmalıyız. Vaat edilen hızları sağlamayan veya program gerekliliklerini karşılaması muhtemel olmayan girişimleri desteklemeye gücümüz yetmez.

Starlink’in gelir raporu, Musk’un kısa bir süre önce Ukrayna’nın savaş çabalarını desteklemek için Kırım’a Starlink uyduları sağlamayı reddetmesi nedeniyle eleştirilerle karşı karşıya kaldığı bir dönemde geldi. Salı günü yayınlanan yeni bir Musk biyografisi, Ukrayna’nın Rusya'nın filosuna bir drone saldırısı başlatmaya hazırlandığı sırada Musk’ın Kırım’daki Starlink uydularını devre dışı bıraktığının bildirildiğini ortaya çıkardı. Musk’ın, Ukrayna’nın uyduları açma yönündeki acil talebini reddettiği biliniyor. Geçtiğimiz hafta bir X (Twitter) gönderisinde “Eğer onların isteklerini kabul etmiş olsaydım, o zaman SpaceX, büyük bir savaş eyleminin ve çatışmaların tırmanmasının açıkça suç ortağı olurdu” dedi…