Terra (LUNA) ve UST olayı ne? Kripto paralar neden düşüyor?

Terra (LUNA) hafta içerisinde değerinin yüzde 99.5'ini kaybederken, UST toparlanmaya çalışıyor. Peki, Terra (LUNA) ve UST olayı ne? Kripto paralar neden düşüyor? İşte yanıtları...

Terra (LUNA) ve UST olayı ne? Kripto paralar neden düşüyor?

Kripto para piyasaları son günlerde oldukça zor bir dönemden geçiyor. Özellikle lider kripto Bitcoin'in (BTC) Haziran 2021'den bu yana ilk defa 28.000 dolar bandının altına inmesi ve beraberinde kripto para piyasalarının yüzde 14 düşerek 1.2 trilyon dolara kadar gerilemesi ile birlikte piyasalar kırmızıya büründü.

Diğer taraftan bu düşüşün bu denli derin olmasının en büyük sebeplerinden birisi de şüphesiz Terra'nın LUNA ve UST kriptolarının yaşadığı devasa düşüş oldu. Terra (LUNA) değerinin yüzde 99.4'ünü kaybederek 1 doların altına düşerken, stablecoin'i (UST) değerinin yarısından fazlasını kaybetti.

Terra (LUNA) Nedir?

Kripto paralar arasında kısa bir süre öne üst sıralarda yer ala Terra (LUNA), esasında açık kaynak kodlu bir Blockchain projesinin yerel token'ı olarak karşımıza çıkıyor. Projenin desteklediği ve dolara endeksli stablecoin olan UST ise yine projenin yerel token'ı olan LUNA ile dolara sabitleniyor. UST fiyatı 1 doların altına indiğinde otomatik olarak LUNA satan sistem, UST çıktığında UST ile LUNA alıyor ve böylece UST 1 dolara sabitlenmiş oluyor.

Tera (Luna) Olayı Nedir?

Son dönemde oldukça popülerleşen LUNA ve UST, birçok borsada listeleniyordu. Hatta öyle ki UST en popüler 3. stablecoin olmayı dahi başarmıştı. Ancak kısa bir süre önce Terra'nın elindeki Bitcoin'leri lending için satacağı haberleri sonrası anlık olarak hızlı bir düşüş yaşayan LUNA, 98 dolar seviyesinden hızla 70 dolara geriledi. Bu durum UST için kullanılan LUNA'nın değerinde oynaklığa sebep olduğundan sistem UST'yi sabitlemek için daha fazla LUNA sattı ve satışlar sonrası LUNA'nın değeri daha da düşerek bir döngüye girdi. Bunun sonucu olarak stablecoin UST depeg yaşayarak sabitlendiği 1 dolardan uzaklaşarak 0.4 dolara kadar geriledi. Bu durum LUNA'nın sistemin tamamen bozarak token'ın 99.5 değer kaybederek 98 dolardan 0.03 dolara kadar geriledi.

Kripto Paralar Neden Düşüyor?

Yaşanan bu piyasa dalgalanması kripto para borsalarındaki açık işlemleri de oldukça etkilemiş durumda. Öyle ki yatırımcıların long pozisyonda olan işlemlerinin yaklaşık olarak 560 milyon doları tasfiye edildi.

UST ve LUNA piyasa hacminde de devasa kayıplar yaşadı. Öyle ki LUNA'nın piyasa değeri yüzde 90 düşerek 3.5 milyar dolara gerilerken, UST piyasa değerinin yüzde 56'sını kaybederek 7.2 milyar dolara geriledi. Diğer taraftan yaşanan bu düşüş sonrası yeşil grafiğe sahip hiçbir kripto para da kalmadı.

Birçok kripto para düşüş yaşarken kripto para piyasası da oldukça düştü.

Bu haber CHIP Online ve BTCHaber iş birliği ile hazırlanmıştır.