Tesla hacker'ından Tesla araçlarında bir ilginç keşif daha: Elon Modu

Bir Tesla hacker'ı, Tesla araçlarında gizli bir "Elon Modu" sürüş seçeneği olduğunu ortaya çıkarttı. Peki ama bu Elon Modu ne işe yarıyor?

Tesla hacker'ından Tesla araçlarında ilginç keşif: Elon Modu

Tesla CEO’su Elon Musk, Tesla araçlarında eller serbest sürüşe imkan tanıyan kendi süper gizli sürücü moduna sahip olabilir.

Uygun bir şekilde “Elon Modu” olarak adlandırılan gizli özellik, internette @greentheonly olarak bilinen bir Tesla yazılım hacker’ı tarafından keşfedildi. İsimsiz hacker, yıllar boyunca araç kodunun derinliklerini inceledi ve Tesla’nın sizi elektrikli koltuklarınızı veya Model 3’teki orta kamerayı kullanmaktan nasıl alıkoyabileceği gibi yenilikleri resmi olarak etkinleştirilmeden önce ortaya çıkardı.

Elon Modu’nu bulup etkinleştirdikten sonra, greentheonly sistemi test etme cesaretini gösterdi ve bu denemenin bazı görüntülerini yayınladı. Ekrandaki gerçek “Elon Modu” ayarını paylaşmadı ama bunun gerçek olduğunu iddia etti.

Hacker, Tesla’nın Tam Kendi Kendine Sürüş (FSD) yazılımını kullanırken aracın kendilerinden herhangi bir ilgi gerektirmediğini buldu. FSD, Tesla’nın beta sürümünde olan ancak şu anda seçenek için 15.000 dolara kadar ödeme yapan herkes tarafından kullanılabilen vizyon tabanlı gelişmiş sürücü yardım sistemi. Yazılım, geçtiğimiz ay şirket içinden sızdırılan ve FSD’nin binlerce müşterisinin ani frenleme ve ani hızlanma şikayeti aldığını belirten bir rapora da konu oldu.

Otomobil üreticisinin otoyollar için birinci nesil sürücü destek sistemi olan Otopilot sistemi, kullanım sırasında dikkatli olduğunuzu doğrulamak için direksiyon simidini "dürtmenizi" gerektiriyor. Araç sahipleri, genellikle sistemin bu kontrolleri çok sık istemesinden de şikayet ediyor.

Mevcut eller direksiyonda onayına ek olarak, merkezi bir iç kameraya (dikiz aynasının üzerinde) sahip araçlar, ileriye baktıklarından emin olmak için sürücüleri gözlemliyor. Ancak örneğin kameranın gözlerinizi görmesini engelleyen bir şapka giydiğinizde, sistem nereye baktığınızı algılayamadığı için daha fazla uyarıda bulunabiliyor ve hatta devre dışı kalabiliyor.

Ancak greentheonly, Elon Modu'nda neredeyse 1.000 kilometrelik test kullanımında aracın bu “dırdırı” ile karşılaşmadı. Videoda, greentheonly’nin eski bir Model X kullandığı görülüyor ve bu modelin iç kamerası olmayacak kadar eski olabileceği önemli bir detay olarak öne çıkıyor. Bu modelin kameraya sahip olup olmadığı veya greentheonly’nin araca nasıl eriştiği ise net değil.

Greentheonly, Twitter mesajlarında, sistemin hala rastgele şerit değiştirdiğini ve otoyolda yavaş sürmeye başladığını belirtiyor. FSD’nin bu sürümünün normal sahiplere sunulup sunulmayacağı bilinmiyor, ancak Aralık ayında Musk, sorunsuz sürüşün geleceğini ima etmişti.

Greentheonly, Tesla’nın yazılımının, yazılımı ilk kez incelemeye başladığı 2017 yılına kıyasla her zamankinden daha güvenli olduğunu ekliyor. Greentheonly, Tesla’nın güvenliğini tutarlı bir şekilde aşma yeteneklerine rağmen, Tesla’nın yazılımına gösterdiği özen düzeyinin, inceledikleri diğer araçlara kıyasla nadir bir seviyede olduğunu ve bunun “sürekli gelişen güzel bir bilmece” olduğunu söylüyor.