Tesla Cybertruck, büyük bir hayal kırıklığı olma yolunda hızla ilerliyor

Tesla Cybertruck hakkında rapor edilen sorunların sayısı arttıkça şikayetler de yükselmeye başlıyor. Tesla'nın bu cesur modeli için satışlar yakında büyük bir hayal kırıklığına dönüşebilir mi?

Tesla Cybertruck, büyük bir hayal kırıklığı olma yolunda

Tesla Cybertruck geçen yıl Aralık ayında ilk müşterilere resmi olarak teslim edildi, ancak aylarca süren heyecan ve yoğun tanıtımın ardından, bazı müşterilerin çok erken ortaya çıkmaya başlayan problemlerden ve sorunların sayısından memnun olmadıkları görülüyor.

Şikayetlerin çoğu, Cybertruck Owners Club forumunda dile getiriliyor. Örneğin bir araç sahibi, yerel bir bayiden 4x4 Cybertruck'ı aldıktan sonra yolun sadece bir mil aşağısında yaşadığı devasa arızayı anlatarak grubu şok etmeyi başardı. 'Cyberstank' adlı kullanıcıya göre, sıfır araç daha bir kilometre gitmeden direksiyon hatası verdi, sürücünün kenara çekmesini istedi ve bir daha da çalışmadı.

Başka bir kullanıcıyla göre birçok araçta kablo demetiyle ilgili yüksek voltaj sorunları bulunuyor ve bu da araçta kısa devrelerin oluşmasına, ardından da araçların kullanılamaz hale gelmesine sebep oluyor.

Frenler çalışmadı!

Bir başka yüksek profilli Cybertruck kaza paylaşımında ise bir araç sahibi, aracı satın aldıktan sadece birkaç hafta sonra frenlerinin arızalandığını ve bunun da bir direğe çarpmasıyla sonuçlandığını anlattı. Daha da kötüsü, araç sahibi hava yastıklarının da açılmadığını iddia etti.

Ancak işin korkutucu yanı, araç sahipleri bu bozuk/sorunlu araçlarını satmayı da başaramıyorlar, çünkü araçla en az bir sene "evli kalmaya" mecburlar.

Tesla, Cybertruck sahipleriyle yaptığı sözleşmelere, müşterilerin araçlarını sahip oldukları ilk yıl içinde satmaya karar vermeleri halinde yasal işlem başlatacağını belirten bir madde eklemişti. Musk'ın şirketi daha sonra bu ifadeyi geri çekmiş gibi görünse de, araç sahiplerinin araçlarını "elden çıkarmalarını" ya da o dönemde Cybertruck'a olan büyük talep ve sınırlı arzdan yararlanarak kar elde etmelerini önlemek amacıyla yeniden uygulamaya koymuştu.

Ancak bazı araç sahipleri bu sözleşmelere rağmen, Cybertruck'tan kurtulmaya kararlılar. Popüler ABD otomobil satış kanallarındaki kullanılmış Cybetruck fiyatları hızla düşüyor.

Tesla'nın dikkatini çekmeyeceğini umarak açılan bir açık artırmada Floridalı bir otomobil bayisi 244.000 dolara bir Cybertruck satın aldığını beyan etmişti. Ancak o dönemde aracın sıfır fiyatı 102.235 dolardı. Bayi daha sonra aracı 289.999 dolar etiket fiyatıyla ön satışa sunmuştu.

Artık bu fiyatlara Cybertruck satmak hayal

Bir Cybertruck yakın zamanda 160.000 dolara satılırken ikinci el satış sitesi CarGurus 'un listesinde 149.000 dolara kadar düşen ikinci el modeller bulunuyor.

Tesla tarafından belirlenen perakende satış fiyatıyla karşılaştırıldığında bu hala sağlam bir kar anlamına geliyor, ancak üretim arttıkça ve talep azaldıkça, kullanılmış Cybertruck fiyatlarının hızla düşmeye devam etmesini bekleyebilirsiniz.

Piyasadaki diğer lüks elektrikli araçlarda da benzer durumlar yaşanıyor. Porsche Taycan ve Mercedes-Benz EQS modellerinde olduğu gibi ikinci el değeri kısa süre sonra %50 düşebiliyor. Cybertruck için de bu sonun yaşanması bekleniyor.

Diğer müşteriler Cybertruck'ın paslanmaz çelik dış yüzeyinde oluşan pastan şikayet ederken, Tesla konusunda uzmanlaşmış bir satış sonrası parça üreticisi olan T Sportline'ın CEO'su Brian Reese, elektrikli araç üreticisinin aerodinamik jant kapaklarında ciddi bir tasarım hatası olduğunu da vurguluyor ki, tekerlerdeki hatalar yüksek hızlarda ölümcül kazalara neden olabileceği için bu çok ciddi bir uyarı. Dolayısıyla, yakın zamanda Cybertruck fiyatlarında çok hızlı düşüşler görürseniz şaşırmayın.