Tesla fabrikasında bir robotun çalışan bir mühendise saldırdığı ortaya çıktı

Robotlar hayatımıza girdikçe korkutucu haberler de gelmeye devam ediyor. Yaşanan bir olayda bir Tesla mühendisinin, Tesla fabrikasındaki bir robot tarafından saldırıya uğradığı ortaya çıktı. Ve gözler, bir kez daha çalışma güvenliği konusunda sabıkalı olan Tesla'ya çevrildi.

Tesla fabrikasında bir robotun çalışan bir mühendise saldırdığı ortaya çıktı

Tesla’nın Texas, Austin yakınlarındaki Giga fabrikasındaki bir mühendis, yaşanan bir arıza sırasında bir robot tarafından saldırıya uğradı. Robot, yeni dökülmüş alüminyum otomobil parçalarını tutup taşımak için tasarlanmıştı. Mühendis, olay yaşandığı sırada yakında bulunan, kapatılmış olan başka iki Tesla robotunun yazılımını programlıyordu. Yakınlarda bulunan başka iki çalışan da robotun saldırısı ve mühendisi “elinde açık bir yara bırakacak şekilde” yaralamasına tanık oldu.

Bu kaza, Tavis bölgesi ve federal düzenleyicilere gönderilen bir 2021 kaza raporunda ortaya çıktı. Her ne kadar 2021 veya 2022 yılında Tesla’nın Texas fabrikasında başka bir otonom robot kazası yaşanmamış olsa da, iş yerlerinde otonom robotları çalıştırma konusunda endişelerin arttığı yıllarda geliyor.

Amazon sevkiyat merkezlerindeki robot çalışanlar, katil droid cerrahlar, sürücüsüz otomobiller ve hatta robotik satranç eğitmenlerinin uyguladığı şiddet nedeniyle artan yaralanma raporları, bazılarının yeni teknolojilerin hızlı entegrasyonunu sorgulamasına sebep oluyor.

Tesla’nın Teksas’taki kazançlı vergi indirimlerini sürdürmek için yasa gereği yetkililere sunması gereken yaralanma raporunda, mühendisin işten izin almasına gerek olmadığı iddia ediliyordu.

Ancak Tesla’nın Giga Texas fabrikasındaki sözleşmeli çalışanlarını temsil eden bir avukat DailyMail.com ile yaptığı bir görüşmede, oradaki işçilerle yaptığı görüşmelere dayanarak fabrikada meydana gelen yaralanmaların sayısının eksik rapor edildiğine inandığını söyledi. Hatta, hayatını kaybeden bir çalışanın yaralarının ve ölümünün zorunlu raporlarda yer almadığını belirtiyor. Ayrıca diğer haber kaynakları da Tesla’nın çalışanlara gerekli eğitim materyallerini yeterli zaman olmadan PDF dosyaları halinde gönderdiğini ve eğitimlerin makul bir şekilde verilmediğini bildiriyor.

Çalışanlar, Tesla raporundan farklı şeyler söylüyor

Yaşanan en son kazadaki iki görgü tanığı, The Information ile yaptıkları röportajda bu olayı Tesla’nın raporladığından çok daha farklı bir şekilde anlatıyor. Raporda mühendisin sol elinde “derin kesik ve açık yara” olduğu ancak iyileşmek için işten “sıfır gün” uzak durması gerektiği belirtiliyor. Görgü tanıkları Texas fabrikasında şasilerin ilk olarak birleştirildiği yerde gerçekleştiğini ve anca kurban dışındaki bir çalışanın acil durum durdurma düğmesine basması ile mühendisin robotun ellerinden kurtulabildiğini söylüyor. The Information’ın bildirdiğine göre mühendis, serbest kaldıktan sonra “hurda alüminyum toplamak için tasarlanmış bir oluktan birkaç metre aşağıya düştü ve arkasında kanlı bir izi bıraktı.”

The Information’ın vurguladığı üzere, Tesla’nın kendi bildirdiği yaralanmalara bile bakıldığında, 2022 yılında neredeyse her 21 çalışandan birinin bir kaza geçirdiği görülüyor ve bu ABD’deki endüstri standardı olan 30’un çok üzerinde.