Tesla Otopilot'un ölümlü kazasına hapis cezası geldi

Bir Tesla sürücüsü aracı otopilota alıp direksiyonda telefonla oynamaya başladı. Ama araç önüne çıkan motora çarpmadan duramadı ve can aldı. İşte otonom sürüşün karanlık yüzü...

Tesla Otopilot'un ölümlü kazasına hapis cezası geldi

Elon Musk otonom sürüş yeteneğine sahip otomobiller satmayı çok heyecan verici buluyor olabilir ama bu teknolojik gelişme de kendi kurbanlarını alarak gelişiyor.

ABD'de aracının otonom yeteneklerine (Autopilot - Otopilot) çok güvenen bir sürücü, dijital hokus pokuslarla çevrili bilim kurgu rüyalarından uyandırılarak hapse atıldı; zira 2 tonluk araçların kendi kendine her yere gideceğine ve hiçbir sorun yaşanmayacağına inandırılmış sürücünün pahalı Tesla otomobili, önüne çıkan motosikleti algılamakta gecikince kaza yapıp motor sürücüsünü öldürdü.

Kazanın tutanaklarına göre kaza anında araç otonom sürüşteyken sürücünün elleri de direksiyon üzerinde değildi. Yani telefonundan ya Tiktok videoları izliyor, ya Instagram'a story çekiyor veya Whatsapp'ta olmasa da sorun olmayacak gereksiz tartışmaların içinde dünyayı veya galaksileri kurtarıyordu. Bu sorumsuzluğunun bedelini ise 28 yaşındaki genç bir insan hayatını kaybederek ödedi.

Sürücü aynı zamanda alkollü olduğunu kabullendiği için kayıtlara alkollü olarak da geçti ve tutuklu yargılanmak üzere hapse gönderildi.

Hata arabada mı, sürücüde mi?

Sosyal medya kullanıcıları ise araçların kendi kendine gidebileceği algısını yarattıkları için Tesla yöneticilerine ateş püskürüyor. Tesla müşterilerine imzalattığı sözleşmelerde otonom sürüş kavramını kullanmıyor. Sürücünün direksiyonu bırakmada trafikteki sürprizlere hazır olması gerektiğini vurguluyor. Dolayısıyla kazalarda yasal sorumluluğu kalmıyor.

Ancak Tesla ve Musk araçlarını otonom sürüş algısıyla lanse ederek buna inanmayı seçen sürücüleri hayati risklerin içine atıyor ve insanlar buna tepkili.

Eğer otonom araç sahibiyseniz bu gerçeği unutmayın: Sorunsuz gerçek otonom araç teknolojisinin mükemmelleşmesine daha çok var. Gaza gelmeyin, gözünüzü yoldan ayırmayın, elinizi direksiyondan çekmeyin.