Tesla'dan Açıklama: "Kaza Anında Otopilot Açıktı"

Tesla'nın otonom sürüş sırasında yaşanan ve sürücüsünün ölümü ile sonuçlanan kazasından yeni detaylar gelmeye devam ediyor...

Tesla kazasından yeni detaylar

Sürücüsüz otomobiller çok da uzak olmayan bir gelecekte yaygın şekilde kullanılacak. Şimdilik belli başlı noktalarda halen test sürüşleri devam eden ve otomatik pilot yeteneklerinden asist şeklinde yararlanılan bu otomobillere ilişkin kaza haberleri ise sıkça gelmeye başladı. Elbette teknoloji henüz yeni ve dolayısı ile hatalar olacak. Ancak bu hataların sonucu ağır oluyor.

Kısa bir süre önce Uber'in sürüsüz otomobilinin bir kadının hayatına mal olmasının ardından, çok geçmeden Tesla'dan üzücü bir haber gelmişti. Tesla'nın Model X araçlarından biri otomatik pilot devredeyen beton bariyere çarpmış ve sürücüsü hayata veda etmişti. Olay oldukça taze. Konuyla ilgili araştırmalar yapılıyor ve bilgi edinilmeye başlandı. Bunun ışığında ise Tesla'dan konuyla ilgili gelen açıklama ise, otonomlara ilişkin akıllarda soru işareti yaratmaya yetecek cinsten.

"Otopilot uyardığında, direksiyona geçin"

Tesla, olayla ilgili olarak, Model X otomobilin kaza öncesinde sürücü tarafından otopilota geçirildiğini açıkladı. Bu açıklama, her ne kadar otonomların güvenli olmadığını düşünmeye sevk etse de, olayın ardında farklı soru işaretleri de mevcut. Zira Tesla açıklamanın devamında, sürücünün kazadan yalnızca birkaç saniye önce otopilotu devreye soktuğunu ve akabinde de Model X'in sürücüye direksiyona geçmesi için görsel ve sessel uyarıda bulunduğunu, fakat bunun gerçekleşmediğini söylüyor. Kaza anı ise, otopilotun devreye girmesinden 5 saniye sonra, 150 metrelik mesafe katedildikten sonra gerçekleşiyor.

Konuyla ilgili soruşturma sürmekte. Şimdilik sürücünün direksiyona neden dönmediği ve diğer olası senaryolar ile ilgili bilgi toplanılmasına devam ediliyor. Her ne kadar son dönemde ortaya çıkan olaylar aksi gibi gösterse de, otonomlar gelecekte güvenli sürüş olanağı tanıyacak. Ancak bunun için biraz daha zamana ihtiyaç var. Elbette otopilot devredeyken her çarpışmanın önlenemediğini Tesla da kabul ediyor ve bu konu vesilesiyle tekrar uyarıda bulunuyor: "Otopilot sizi uyardığında, sürücüler zamanında kontrolü ele almalı."

Okuyucu Yorumları