Türkiye, 6G Çalışmalarına Başladı

Tüm dünyada 5G teknolojisi kullanılmaya başlanırken 6G çalışmaları da hız kazandı.

Türkiye 6G'de çalışmaya başladı

Tüm dünyada 5G teknolojisi kullanılmaya başlanırken 6G çalışmaları da hız kazandı. 2019 Eylül ayında dünyanın ilk 6G white paper'ını yayınlayan 6G Flagship ekosistemine başarılı çalışmalarıyla katılan Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Erdal Panayırcı, Doç. Dr. Serhat Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Şadi, 6G alanında 12 özel araştırma konusuna odaklı uzman çalışma gruplarına dahil edilen 350 araştırmacı arasına girerek, bu çerçevede dünyanın 6G vizyonuna Türkiye'den akademik anlamda katkı sağlayan ilk bilim insanları oldu.

Türkiye, 6G Çalışmalarına Başladı

Kablosuz haberleşme ve özellikle hücresel sistemlerde dünyanın önde gelen ülkelerinden Finlandiya'nın Academy of Finland kurumunun öncülüğünde kurulan ve önemli birçok üniversiteyle endüstri ortaklarını bünyesinde bulunduran 6G Flagship adlı ekosistem, şimdiden 2030'lara doğru kullanacağımız 6G teknolojilerinin araştırma çalışmalarına başladı. 6G çalışmalarıyla ilgili 2019 Eylül ayında dünyanın ilk 6G White Paper'ını yayınlayan 6G Flagship konsorsiyumunun 2020 Mart ayında düzenlediği 6G Zirvesi'ne, Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Erdal Panayıcı, Doç. Dr. Serhat Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Şadi, görünür ışıkla haberleşme ve makineler arası haberleşme konularına yönelik 6G bildirileriyle katılım gösterdiler.

6G Flagship bünyesinde kurulan, dünyanın birçok önemli üniversitesinden ve teknoloji şirketinden araştırmacıların dahil edildiği 6G Expert Groups'a da başarılı çalışmalarıyla kabul edilen Prof. Dr. Panayırcı, Doç. Dr. Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Şadi, 6G alanında 12 farklı özel araştırma konusuna odaklı ilk white paperların yayınlanmasına ve dünyayla paylaşımına da önemli katkılarda bulundular. Türkiye'den bu çalışmalara katılan ilk araştırmacılar olarak büyük bir başarıya imza atan ekip, 6G vizyonuna çalışmalarıyla yön verecek dünyanın saygın 350 araştırmacısı arasında yer aldı.

Türkiye'den seçilen ilk ve tek ekip

Türkiye'den seçilen ilk ve tek ekip

Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Panayırcı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "2030'a doğru kullanmaya başlayacağımız 6G teknolojilerine dönük araştırmaların vizyonunu belirlemekte önemli bir etki yaratacak bu çalışmalara dahil olmaktan büyük mutluluk duyduk. Doç. Dr. Serhat Erküçük ve Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Şadi ile birlikte bu gruplara Türkiye'den dahil olan tek araştırma ekibiydik ve çalışmalara önemli katkılar sağlayarak Kadir Has Üniversitesi'ni başarıyla temsil etme imkanı bulduk. Hazırlanma süreçlerine katkı sağladığımız white paperlar, University of Oulu tarafından Haziran ayında resmi olarak yayınlanacak ve tüm araştırmacılar için önemli bir vizyon belgesi niteliği taşıyacak. Bizler de bu süreçte, araştırmalarımızı aynı başarıyla sürdürmeyi ve 6G araştırmalarında öncü bir rol almayı hedefliyoruz."

Okuyucu Yorumları