Ubuntu Windows 7'ye karşı!

Win 7 fırtınası sürüyor; Ubuntu pusuya yatmış bekliyor: Peki ama gerçekten bir şansı olabilir mi?

Ubuntu Windows 7'ye karşı!

Windows 7 tam gaz yayılırken Ubuntu'nun son sürümü 9.10 da bizlerle. Windows 7'nin gelmiş geçmiş en iyi Windows olduğu konusunda neredeyse herkes hemfikir. Peki ama bu kadar güçlü bir rakip karşısında yeni Ubuntu'nun şansı olabilir mi? Bu şansı yaratmaya aday; en azından Linux dünyasını bir adım ileriye götürebilecek 5 özelliği bir araya getirdik.

Yeni Ubuntu testte! makalemizi de kaçırmayın.

1 Güvenlik

Windows 7 kendisinden önceki Windows sürümlerinden daha yüksek güvenlik vaat ediyor. Microsoft düzenli güncellemeler çıkartmayı sürdürüyor. Ancak sorun şu ki Windows dünyanın en yaygın işletim sistemi. Bu yüzden en çok zararlı yazılım Windows için hazırlanıyor, Windows açıkları Linux açıklarından daha çok saldırıya uğruyor. Linux için zararlı yazılım hazırlamaktansa Windows için hazırlamak daha geniş kitlelere zarar verme imkanı doğuruyor.

Windows bilgisayarları güvenli tutmak mümkün ancak bunun için dikkatli olmak, sık sık güncelleme yapmak ve anti-virüs, anti-zararlı yazılım, firewall uygulamaları kullanmak gerekiyor. İnternette yeni tehlikelere karşı uyanık olmak gerekiyor. Windows 7'nin de bu gerçeği değiştirmesi mümkün değil.

Öte yandan Linux ve bu en son Ubuntu sürümü daha düşük profile sahip. Zararlı tehlikesi daha düşük ve kullanıcılar daha dikkatsiz davranma lüksüne sahip. Ubuntu'nun en son sürümü de mevcut Linux açıklarını kapatıyor, zararlılara karşı daha güvenli bir ortam sunuyor. Ancak unutulmamalı; Linux kullanıyorum deyip her kapıyı açık bırakırsanız, zararlılar er geç sizi de bulacaktır.

2 Ücretsiz

2 Ücretsiz
Eski donanımda çalışıyor, ücretsiz ve hızlı

Ubuntu 9.10'u 2GHz'ten yavaş, tek çekirdekli bir işlemciyle ve 512 MB bellek ile rahatça kullanmak mümkün. Yani 9-10 yıllık bilgisayarlar için yepyeni bir işletim sistemi mevcut. Windows 7 de çok eski donanımlarda çalışabiliyor ve bu sayede Linux- Windows sistem gereksinimleri arasındaki farkı bir nebze kapatıyor; ama tamamen değil.

Linux yazılımları Windows yazılımlarından daha az sistem kaynağı tüketiyor ve bu açıdan daha verimli çalışıyor. Windows 7 verimli de olsa yeni uygulamaların hepsi bu kadar verimli değil.

Esas mesele Windows 7'nin ve uygun Windows yazılımlarının ücretli, Ubuntu'nun ve Linux yazılımlarının büyük çoğunluğunun ücretsiz olması. Windows 7'yi ucuza almak mümkün ama Ubuntu bedava. Üstelik farklı Windows 7 sürümleri farklı fiyatlarla satılıyor ve aralarında özellik farkları var. Ubuntu'nun özellikleri kısılmış bir sürümü yok, buna gerek de yok.

3 Kolay kurulum

3 Kolay kurulum
Windows'te yükseltme Ubuntu'da yükseltmeden daha zor

Windows 7'yi kullanmanın en temiz, en iyi yolu sıfırdan kurulum yapmak. Bunun için veri yedeklemeye oldukça uzun bir zaman ayırmak gerekiyor. Temiz kurulum yerine yükseltme yapan Vista kullanıcıları da çok büyük bir zorluk yaşamıyor.

Ancak Linux kurmak da artık eskisi kadar zor değil: Ubuntu'nun en son sürümüne geçmek için yapılması gerekenler çok ama çok basit. Yeni sürümü indirip bir diske yazdıktan sonra takıp kurmak yeterli. Kullanıcılar mevcut işletim sisteminin üzerine yeni sürümü kurup en son sürüme kavuşuyor. Toplam bir saatte geçiş tamamlanmış oluyor. Üstelik aktarma araçlarıyla uğraşmaya da gerek yok.

Windows XP'den Windows 7'ye geçmek pratikte 8 saat sürebiliyor. Vista'da da aktarılacak veri miktarına göre bu süre uzuyor, 20 saati bile bulabiliyor. Yeni bir Windows 7 bilgisayar ya da sadece sabit disk alarak kurulumu buna yapmak çok daha mantıklı bir seçenek.

4 Donanım uyumu

4 Donanım uyumu
Windows 7'nin sürücüleri uyumlulukta iyi ama Ubuntu bu konuda çok başarılı

Linux'un ve Ubuntu'nun donanım uyumluluğu biraz küçümseniyor. Ubuntu Linux geniş bir sürücü desteğine sahip ve mevcut donanımların çoğunu otomatik olarak tanıyıp sorunsuz bir şekilde kullanmaya başlıyor. Bununla birlikte ekran kartı ve çipset sürücülerinin indirilip kurulmasında fayda var. Çünkü en son sürümleri ekran kartından tam verim almak için gerekli.

Windows 7'nin sürücü desteği de çok gelişmiş durumda. Vista çıktığı zaman sürücüleri oldukça zayıf durumdaydı ama Windows 7'de böyle bir sorun yok. Ancak halen bazı eksiklikler var. Örneğin iPhone sychronisation hatası bunlardan biri. Bu sorunun kaynağı, 64 bit Windows 7 ile yüksek uçtaki bazı anakartlarda bulunan Intel P55 Express çipsetten kaynaklanıyor.

5 Uygulamalar

5 Uygulamalar
Ubuntu'yla kurulur kurulmaz çalışmaya başlamak mümkün

Windows'un yaygınlığı sayesinde yazılım avantajına sahip olduğunu biliyoruz. Windows için çıkan yazılımlar, Linux için çıkan rakiplerine göre çok daha gelişmiş, rafine yazılımlar. Müzik dinlemek, film izlemek, video düzenlemek, resim düzenlemek gibi işlemlerin hepsini Ubuntu'da kolaylıkla ve ücretsiz yazılımlarla yapmak mümkün. Sorun kullanılan yazılımların bir Adobe Photoshop kalitesinde olmaması. Bunu dengeleyen unsur elbette yazılımların ücretsiz olması.aynı kalitede ücretsizyazılım bulmak imkansız.

En önemli nokta şu, Ubuntu kurar kurmaz içerisinde ücretsiz ofis yazılım paketi olan OpenOffice ile geliyor. Sadece ofis de değil, yani bir Windows kurulumunda tek tek kurmak gereken sayısız yazılım var. Her şey lisanslı ve ücretli olduğu için yeni bir PC alan kullanıcılar, bilgisayarı çöplüğe çeviren 30 günlük deneme sürümlerinden oluşan bir orduyla karşı karşıya kalıyorlar. Temiz kurulumdan sonra hemen çalışmaya başlamak kolay olmuyor. Bir şeyler eksik kalıyor ve indir, kur derken vakit harcanıyor. İndir kur dedik çünkü şunu unutmamak lazım: Windows için de sayısız ücretsiz yazılım var. Ama Ubuntu Linux kurulduğu andan itibaren göreve hazır ve güçlü bir paket.

Yeni Ubuntu testte! makalemizi de kaçırmayın.

Okuyucu Yorumları