Uzamsal ses nedir? Uzamsal ses için yeni bir kulaklık almaya değer mi?

İlk olarak orijinal AirPods Pro ve AirPods Max ile hayatımıza giren uzamsal ses nedir? Uzamsal ses için yeni bir kulaklık almaya değer mi, değmez mi?

Uzamsal ses nedir?

Eğer iPhone 15 Pro Max gibi yeni bir iPhone veya yeni bir çift Apple kulaklık satın aldıysanız, muhtemelen uzamsal ses (Spatial Sound) hakkındaki övgüleri duymuş olabilirsiniz. Peki, Apple'ın ballandıra ballandıra anlattığı bu uzamsal ses nedir?

Uzamsal ses, filmlerinizi ve videolarınızı daha sürükleyici hale getirmenin bir yolu olarak ilk olarak orijinal AirPods Pro ve AirPods Max’te görünmeye başladı. Ancak artık Apple ve diğer şirketler, uzamsal ses içeriğini Apple Music dahil diğer uygulamalara da genişletti. Uzamsal ses, temel olarak Apple’ın kapsayıcı 360 derecelik ses yaklaşımını markalaştırma biçimi. Teknolojiyi uzamsal ses olarak adlandıran tek şirket Apple değil, bu nedenle başka yerlerde duyduğunuzda biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak temelde aynı fikir olduklarını söyleyebiliriz.

Eğer bunun alıştığımız eski surround sese benzediğiniz düşünüyorsanız, pek yanılmış sayılmazsınız. Uzamsal ses, özünde aynı şeydir. Ancak Apple’ın son yıllarda en yeni AirPods Pro ve AirPods Max’e yerleştirdiği teknoloji bundan biraz daha fazlasını sunuyor ve sesler için yerinde bir bağlantı noktası oluşturmanıza olanak tanıyor. Bu sayede etrafta hareket edebilir ve seslerin etrafınızı sarması yerine gerçekten 3D sesi deneyimleyebilirsiniz.

Bazı içerikler normal surround ses gibi davranarak, hangi yönden geldiklerine bağlı olarak size farklı efektler için farklı ses seviyeleri sunsa da, uzamsal ses, aynı zamanda akıllı cihazınızı bir bağlantı noktası olarak kullanabilmenizi ve ardından doğrudan dinlediğiniz seslerin içindeymişsiniz gibi hissetmenizi sağlayacak sanal bir 3D ortam oluşturma yeteneğine sahip.

Bu nedenle, tam uzamsal ses desteğine sahip bazı içerikler, başınızı çevirip sesin geldiği yeri değiştirmenize imkan tanır. Örneğin, bir aksiyon filmi izlediğinizi ve bağırışlar duyduğunuzu ve sağa doğru bir koşuşturma olduğunu hayal edin. Uzamsal ses kapalıyken başınızı sağa çevirdiğinizde sesin yönü sağınızdayken, açıkken önünüzde olacak şekilde değişecektir.

Bu, 3D surround sesi taklit eden sürükleyici bir deneyim yaratarak, başınızı nasıl hareket ettirdiğinize bağlı olarak sesin sola, sağa veya yukarı ve aşağı hareket etmesini başınızı çevirip dinlemenize imkan tanır. Bu teknolojinin, Apple’ın mekansal sesinin üzerine inşa edildiği Dolby Atmos’ta da kullanıldığını belirtmekte fayda var.

En yeni AirPod’lar gibi bazı kulaklıklarda bu hareket, kulaklıkların içindeki sensörler ve jiroskoplar sayesinde mümkün olur. Diğerleri ise 3D sesi çıkarmak için tamamen sanal bir sistem kullanır. Gelecekte daha sürükleyici bir dinleme deneyimi sağlamak için tam jiroskoplu daha fazla kulaklık ve kulak içi kulaklıkların piyasaya sürüldüğünü göreceğiz.

Sonuç olarak, uzamsal ses, sesi daha kapsayıcı hale getiren gerçekten harika bir özellik. Yine de, eğer zaten çalışan bir kulaklığınız varsa, sadece bu özellik için yeni bir kulaklık almaya değmeyebilir.