Elon Musk'ın 5 yıl önce uzaya gönderdiği Tesla'ya ne oldu? Şimdi nerede?

2018 yılında uzaya gönderilen bir Tesla Roadster, 5 yılı geride bırakmayı başardı. Peki o Tesla şu an nerede?

5 yıl önce uzaya gönderilen Tesla'ya ne oldu?

Elon Musk'ın SpaceX'i beş yıl önce, 6 Şubat 2018'de, Musk'ı en sevmeyenlerin bile oldukça havalı olduğunu kabul ettikleri bir gösteriyle bir Tesla'yı uzaya fırlattı. Ve şimdi, uzayda geçirdiği 5 yılı kutluyor.

Roadster o zamandan beri etkileyici yolculuğuna devam ediyor. Dünya'dan saatte 26.619 kilometrelik inanılmaz bir hızla ve litre başına 8.511,4 kilometrelik tartışmasız etkileyici bir yakıt verimliliğiyle uzaklaşıyor.

Roadster, 6 Şubat 2018'de fırlatılmasından bu yana kendisini takip eden “Where Is Roadster”ın söylediğine göre Güneş'in yörüngesinde 3,3 tur attı.

Roadster, radyasyonla aşınmaz veya güneş sisteminin ilk uzay arabası kazasına (mesela bir göktaşıyla) karışmazsa, uzun süre boyunca yörüngede dönmeye devam edecek ve bu sırada Mars'ın ve Dünya’nın yörüngesinden de geçecek.

Araç çok yakından takip edilmese de, 2018'de bir makale aracın kaderini belirlemek için yörüngesini inceledi. Aerospace dergisinde yayınlanan makaleye göre araç, önümüzdeki 100 yıl içinde Dünya'ya Ay'ın yörüngesinden daha fazla yaklaşacak.

Ekip, çok daha uzun bir zaman ölçeğinde, aracın Dünya'ya çarpma olasılığının yaklaşık yüzde 22, Venüs'le çarpışma olasılığının yüzde 12 ve Güneş'e çarpma olasılığının Venüs'e çarpma olasılığıyla hemen hemen aynı olduğunu hesapladı. Neyse ki bu olay, milyonlarca yıllık bir zaman ölçeğinde gerçekleşecek ve muhtemelen Musk’ın sevineceği bir şekilde Tesla hisse senedi fiyatlarını etkilemesi pek olası değil.

Araca yerleştirilen Starman isimli manken, uzayda seyahat ederken bir kulağında David Bowie'nin Space Oddity şarkısını 496.287 kez, diğer kulağında ise David Bowie'nin Life On Mars? şarkısını 668.726 kez dinledi.