Uzaylılar var mı? NASA neler söylüyor? Toplantıdan 6 not...

Uzaylılar gerçekten var mı? Yanıtı çok merak edilen bir soru... NASA’nın ordu, akademi ve özel şirket yöneticilerinden oluşan ve UFO'ları inceleyen kurulu, çalışmalarına ilişkin 16 kişilik uzman ekiple brifing düzenledi. İşte ilk toplantıdan çıkan notlar:

Uzaylılar var mı? NASA neler söylüyor? Toplantıdan 6 not...

NASA geçen yıl tanımlanamayan anormal fenomenler (UAP) olarak adlandırdığı olaylarla ilgili çalışmalarını açıklamak üzere bir kurul kurmuştu. Kurul ABD ordusu ve istihbaratının yanı sıra FAA'nın elindeki verileri incelemek üzere bir araya gelmişti. Bu yılın sonlarına doğru bir rapor yayınlayacak olan kurul ilk kamuoyu toplantısını Çarşamba günü gerçekleştirdi.

1-Uzaylılar Var Mı?

UFO olarak bilinen tanımlanamayan hava cisimlerini incelemek üzere kurulan kurulun başkanı Princeton Üniversitesi Öğretim Üyesi David Spergel, henüz insanüstü bir zekanın ürünü veya dünya dışında bir hayatın varlığının kanıtı sayılabilecek bir şey bulamadıklarını söyledi.

Spergel, panelde NASA'nın herhangi bir uzaylı veya dünya dışı yaşamla karşılaşıp karşılaşmadığı veya karşılaşırsa ne yapılacağı hakkındaki soruyu yanıtladı.

Spergel, NASA'nın araştırdığı en büyük sorularından birinin "Orada hayat var mı?" olduğunu söylüyor: "Artık dışarıda pek çok gezegen olduğunu biliyoruz, bu nedenle yaşam için pek çok potansiyel ortam var. Henüz Dünya'nın ötesinde yaşam bulamadık ama bakıyoruz".

George Mason Üniversitesinde'den Anamaria Berea görevlerinin söz konusu anormal görüntüleri daha fazla nasıl inceleyebileceklerine dair bir yol haritası oluşturmak olduğunu söyledi. Berea, "Olağanüstü iddialar olağanüstü kanıtlar gerektirir. Evrende yalnız olup olmadığımız sorusu, muhtemelen bilim ve insanlık tarihimizdeki en büyük sorulardan biridir" dedi.

NASA'nın ilk toplantısından diğer notlar şöyle:

2- Bir çok UFO açıklanabilir, bazıları sır olarak kalır

-Toplantıda konuşan Savunma Bakanlığı Tüm-Sahalar Anomali Çözüm Ofisi Direktörü Dr. Sean Kirkpatrick "Her ay 50 ila 100 civarında yeni rapor alıyoruz" diyor. Ancak "muhtemelen gerçekten anormal" olan bu gözlemlerin sayısı toplam veri tabanının %2 ila %5'i arasında.

-Son dönemde alınan bir görüntüyü paylaşan Kirkpatrick, üç nokta şeklinde parlak nesnenin görüldüğü bu görüntünün ABD üzerinde keşif uçuşu yapan bir P-3 uçağı tarafından alındığını söyledi. Kirkpatrick yapılan incelemede nesnelerin aslında P-3 uçağının pilotlarının düşündüğünden çok daha uzak bir noktada ve bir havalimanına inmek üzere olan uçaklar olduğunun tespit edildiğini belirtti.

-Oturum sırasında bir donanma uçağı tarafından ABD'nin batısı üzerinde çekilen bir videoda gece gökyüzünde hareket eden bir dizi nokta gösterildi. Askeri uçak, büyük bir havaalanına doğru ilerleyen ticari bir uçak olduğu ortaya çıkan cisme müdahale edemedi. Diğer gözlemler ise daha gizemli.

3- Mikrodalgalar, optik illüzyonlar

-NASA'nın UAP ekibinin başkanı David Spergel, Avustralya'daki araştırmacılar tarafından tespit edilen bir radyo dalgası patlamasından bahsetti. Spergel, "Gerçekten garip bir yapıları vardı. İnsanlar ne olduğunu anlayamadılar. Sonra öğle yemeği saatinde birçoğunun bir araya geldiğini fark etmeye başladılar" dedi. Araştırmacılar tarafından kullanılan hassas aletlerin, öğle yemeklerini ısıtmak için kullanılan bir mikrodalga fırından gelen sinyalleri topladığı ortaya çıktı.

Eski bir astronot ve pilot olan Scott Kelly ise yaşanan bir olayı anlattı. O ve yardımcı pilotu Virginia Sahili yakınlarında uçuyorlardı ve meslektaşı "bir UFO gördüğünü" düşündü. Kelly, "Döndük, bakmaya gittik bir balondu" diyor.

4-Mahremiyet araştırmaları sınırlıyor

Kirkpatrick, mahremiyet endişelerinin NASA'nın soruşturmalarını sınırladığını söylüyor. Ellerinde oldukça geniş kapsamlı gözetleme araçları bulunduğunu ancak uluslararası kısıtlamaların incelemeleri zorlaştırdığını söylüyor: "Elimizdeki şeylerin çoğu Amerika Birleşik Devletleri çevresinden. Çoğu insan... gözetlere araçlarımızı arka bahçesine doğrultmamızdan hoşlanmaz"

5-Damgalanma, dalga geçilme, taciz endişesi

Toplantıya göre özellikle ticari pilotlar damgalanma endişesi nedeniyle gördüklerini bildirmek konusunda çok isteksiz. NASA, bu endişeyi de ortadan kaldırmaya çalıştığını söylüyor. Çünkü, UFO'larla ilgili soruları yanıtlamak için kaliteli verilere ihtiyaç var. Bazı bilim insanlarının da bu alandaki çalışmaları nedeniyle internette tacize uğradığı belirtiliyor. Nasa bilim şefi Nicola Fox, "Taciz, bilimsel süreci önemli ölçüde engelliyor ve diğerlerini bu önemli konuyu incelemekten caydırıyor" diyor.

6-Şeffaflık dönemi

Toplantının önemli bir yanı da NASA'nın yaklaşım değişikliği. Uzay ajansı, UFO gözlemlerini çürütmek için onlarca yıl harcadı. Toplantının sonunda heyet vatandaşların da sorularını yanıtladı. Bir kişi "NASA ne saklıyor?" diye sordu. NASA'dan Dan Evans, ajansın şeffaflığa bağlı olduğunu söyledi ve "O yüzden bugün burada canlı yayındayız” dedi.