Video işleme yazılımları

CHIP Online, video işleme yazılımlarını mercek altına aldı. Gereksinimleri karşılayabiliyorlar mı?

Hazır, Kamera, Motor!

Yeni depolama birimleri, daha yüksek çözünürlük ve esnek kayıt biçimleri: Video dünyası son zamanlarda inanılmaz bir hareket içerisinde. Peki ama güncel video yazılımları bu hıza ayak uydurabiliyor mu?

Video işleme ve düzenleme yazılımları tam anlamıyla tek başlarına bütün işi yapabilen yazılımlardır: Video kameranızdan fotoğrafları ve videoları okur, bunları düzenler, başlangıç ve bitiş metinlerini hazırlar ve hatta bitmiş filmi sonunda DVD'ye kaydederler. Bu yazılımların şimdiye kadar video kameraların DV biçimindeki videoları ile çalışabilmeleri yetiyordu. Ama artık sadece bu özellik yeterli değil: Yeni yazılımların kameraların HD, geniş ekran gibi yeni özelliklerini desteklemesi ve DVD, sabit disk gibi yeni ortamları kullanabilmesi gerekiyor.

Bu bölümde test ettiğimiz üç gelişmiş yazılımın üreticileri gereksinimleri nereye kadar karşılayabiliyor? Yazılımların sahip olduğu özellikler ne kadar yeterli? Tüm bu soruların cevapları diğer sayfalarda sizleri bekliyor.

1. Magix Movie Edit Pro 11 Plus

1. Magix Movie Edit Pro 11 Plus

1. Magix Movie Edit Pro 11 Plus

Pinnacle'ın Studio'su ile arasındaki fark sadece tek bir puan olsa da, bu tek puanlık fark Magix'in Movie Edit Pro 11 Plus ile rakiplerini alt etmeyi başardığı gerçeğini değiştirmiyor. Movie Edit Pro 11 Plus'ın bir puanla da olsa birinci olmasını sağlayan en önemli özellikleri ise en iyi düzenleme ve optimizasyon araçlarına sahip olması ve esnek çıktı seçenekleri. Tüm test parkurumuzu başarı ile tamamlayan yazılımın tek kusuru ise, video kameramızdan aldığımız VOB dosyalarını zaman işaretlerine göre doğru sıralayamaması. Bu sorun her DVD'li kamerada yaşanacak diye bir kural yok, ama bizim kullandığımız kamera ile sonuç maalesef böyle oldu. Sorunu Magix'e ilettiğimizde ise, bu sorunun dergimizin çıkışına kadar bir yama ile giderileceği sözünü aldık.

Bazı Avrupa ülkelerinde Magix Video Deluxe 2007 Plus adıyla da satışa sunulan Movie Edit Pro 11 Plus, ses ve görüntü kalitesini artırabileceğiniz birçok araca sahip. Çalışma mantığı ise basit: Zaman çizelgesine farenizin sağ tuşu ile tıkladığınızda ilgili işlevleri içeren bir menüye ulaşıyorsunuz. Parlaklık, kontrast, keskinlik ve renk ton değerleri gibi düzenlemeler yapabildiğiniz "Video Cleaning" menüsüne de bir bakmanızı öneririz. Buradaki işlevler özellikle ters ışık ayarları unutularak yapılan ters ışık çekimlerinde çok işinize yarayacak. Ses kaydındaki rüzgar veya tıklamalar gibi rahatsız edici sesleri ise "Audio Cleaning" aracı ile temizleyebiliyorsunuz.

16:9 oranındaki kayıtlar diğer bütün yazılımlarda olduğu gibi sadece DV materyallerin yakalanması sırasında algılanabiliyor. Sabit disk, DVD gibi diğer medyalardan gelen materyaller ise ilk önce standart 4:3 oranına göre değerlendiriliyor ve oranın el ile düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca Magix, HDV materyallerle de hiçbir sorun yaşamıyor. Video kameradan görüntülerin yakalanması sırasında bölümler otomatik olarak ayrılıyor. Bu yetenek, daha sonra düzenleme işleminde kullanıcılara inanılmaz bir kolaylık sağlıyor. Yazılımın ilginç bir yeteneği ise "Mini HD-DVD", yani aslında HD-DVD'lere yazılıp özel okuyucularla oynatılabilen 1.080i HD videoların normal DVD'ye yazılabilmesi.

Bunların dışında, yazılım geniş çıktı seçenekleri ve değiştirilebilir profilleri ile de kullanıcıya önemli bir avantaj sunuyor. Sonuç ise Magix'in bütün bu artılarının sadece görünüşte kalmadığını kanıtlar nitelikte: Dört megabit/s gibi görece düşük bir veri hızında bile codec, dumanlı sahneler gibi zor sahneleri kolaylıkla işleyebiliyor ve bu sırada görüntü neredeyse hiç yavaşlamıyor. Üstelik tüm bunları diğer yazılımların daha iyi görüntü kalitesi için iki işlem geçişine ihtiyaç duyduğu durumlarda tek geçişte yapabiliyor.

1. Magix Movie Edit Pro 11 Plus

2. Pinnacle Studio Plus Titanium

2. Pinnacle Studio Plus Titanium

2. Pinnacle Studio Plus Titanium

Pinnacle Studio Plus Titanium'u kurarken biraz zorluk çekebilirsiniz, kayıt işlemi insanı uğraştırmak konusunda gerçek bir uzman. Kurulum telaşını atlattıktan sonra ise, Pinnacle gerçek gücünü gösteriyor: Yazılım 4:3 ve 16:9 biçimlerindeki çekimleri SD bellek kartında, sabit diskte veya DVD'de olduğuna bakmadan otomatik olarak algılayabiliyor. DV çekimler ise genel olarak sorunsuz.

Pinnacle Studio Plus testimizde denediğimiz yazılımlar arasında kullanımı en kolay ve rahat olanı. Aktarımdan DVD menülerinin yerleştirilmesine ve DVD'nin yazılmasına kadar bütün iş Pinnacle ile kolayca yapılabiliyor. Ama herşeyin pürüzsüz ilerlemesi için yazılıma biraz alışmanız gerekecek. Örneğin bir DVD'deki VOB dosyalarını Windows Gezgini'nden sürükle - bırak yöntemi ile yükleyemiyorsunuz. Bunun yerine "File" menüsünden "Import DVD Title" seçeneğini kullanmalısınız. Dolby Surround için de fark ödeyerek bir anahtar kod edinmeniz gerekiyor. Test merkezimizde yazılımın yüzde 100 kararlı bir çalışma göstermediğini de söyleyelim. Biraz yüklü bir projede, yazılım belirleyemediğimiz bir nedenden dolayı hata oluşmasına yol açtı.

Zaman çizelgesindeki kesme aracı size rahat bir düzenleme olanağı sunuyor. Bu şekilde birbirinden bağımsız ayrı parçaları bir klipten kolaylıkta çıkartabiliyorsunuz. Efektler altında ise ses ve görüntü optimizasyonu için gerekli araçları bulabilirsiniz. Ayrıca parlaklık, renk tonları ve beyaz dengesi gibi görüntü düzeltme araçları ile sürücü sesi ve rüzgar uğultusu gibi sesleri yok etmenizi sağlayacak düzeltme araçlarını da burada bulabilirsiniz. Pinnacle'ın 20. yılı anısına üretilen bu özel "Titanium" sürümünde, normal sürümde olamayan, DVD menüleri için özel maskelerden çeşitli görüntü efektlerine birçok ek işlev de mevcut.

Bütün bunların dışında, Pinnacle yeni çift çekirdekli işlemcileri de oldukça etkin bir biçimde kullanabiliyor ve bu şekilde üstün kaliteli MPEG2 videolar oluşturabiliyor. Yavaşlama sadece çok düşük veri hızlarında gözle görülür bir hal alıyor. Ancak Pinnacle'ın çıktıları sadece DivX biçiminde olabildiği için taşınabilir oynatıcılar için pek uygun değil. MPEG4 H.262 codec'i ile sıkıştırılmış videolar bu oynatıcılarda daha iyi sonuç veriyor.

2. Pinnacle Studio Plus Titanium

3. Adobe Premiere Elements 3.0

3. Adobe Premiere Elements 3.0

3. Adobe Premiere Elements 3.0

Premier Elements, büyük kardeşi Premiere Pro'yu anımsatan üstün efekt ve taslakları kullanıcısına sunmayı başarırken, basit ve kullanışlı arayüzü ile de kullanım kolaylığı sağlıyor. Adobe, bu son sürümde Premiere Elements'in üstün özelliklerini bir de resimli taslak (storyboard) bölümü ile pekiştirmişler.

Ancak baştan söyleyelim: Premiere Elements deneyimsiz kameraman ve yönetmenler için çok fazla destek sunamıyor: Yazılımda titrek çekimleri düzelten görüntü sabitleme aracı, otomatik bir düzenleme aracı ve HDV çekimlerinin yakalanması sırasında otomatik bir sahne tanımlama aracı eksik. Özellikle projenin normal şekilde DVD yerine başka bir ortama yazılması gerektiğinde işler iyice karışıyor. Proje ayarlarının uygun olmadığı durumda videoda titremeler oluşabiliyor veya üst ve alt kısımlar çıkmayabiliyor. Testimizdeki diğer yazılımlar ise bütün gerekli ayarları otomatik olarak yapıyor. Ayrıca Premiere Elements ses kayıtlarını da hep Dolby Stereo'ya çevirdiğinden, Dolby Surround severleri de hayal kırıklığına uğratacağı kesin.

Elements'in yeni özelliği "Stop Motion" ise hanesine yazılan artılardan bir diğeri. Bu işlev sayesinde tek tek fotoğraflardan ilginç filmler yaratabilirsiniz. Bunun dışında Premiere Elements internette yayınlamak için flash animasyonlar da oluşturabiliyor. Yazılım oluşturduğu filmleri ise DVD'ye yazabiliyor, ama ne yazık ki CD'ye yazamıyor. VCD oluşturmak için diğer CD yazma araçları ile kullanabileceğiniz kalıplar oluşturmaktan başka çareniz yok.

Eğer dijital fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız ve Photoshop Elements kullanıyorsanız, iki yazılımın ortaklığından faydalanabilirsiniz. Bu şekilde kapak veya DVD menülerini Photoshop Elements'te oluşturabilir, hatta Premiere Elements ile fotoğraflarınızı dia gösterimi haline getirebilirsiniz.

3. Adobe Premiere Elements 3.0

Sonuç: Mükemmeli bulmak zor

SONUÇ: Mükemmeli bulmak zor

Testimizde video düzenleme yazılımlarından en önemli üçü bütün yeteneklerini göstererek kıran kırana yarıştılar. Burun farkıyla testi birinci tamamlayan Magix Movie Edit Pro 11 Plus, bir DV düzenleme ustası olduğunu gösterdi. Yazılımın yetenekleri bu küçük kutuya sığmayacak kadar fazla. Ama ne yazık ki VOB dosyalarının alınması sırasında zayıflıklar gösteriyor. İkincimiz Pinnacle ise Studio Plus ile kullanıcılarına her yönü ile kullanışlı, kolay bir yazılım sunuyor. Her ne kadar Movie Edit Pro 11 Plus kadar geniş içerikli olmasa da, bütün işlemleri başarıyla yerine getirebilen güçlü bir yazılım.

Her zaman olduğu gibi bu testimizde de kimi zaman video düzenleme yazılımlarının tipik nedensiz hatalarıyla ve çöküşleriyle karşılaştık. Ama bu sorunlar eski sürümlere göre çok daha az ve bir kısmı da üretici yamalarıyla çözülebiliyor.

Terimler sözlüğü

Terimler sözlüğü

Alma / Codec

Codec: Videolar farklı çözünürlükte, farklı resim hızında ve farklı sıkıştırma oranlarında saklanırlar. Codec bunun işlem anlamında nasıl olacağını belirler. Özellikle DV-AVI kasetli video kameralar, MPEG2 ise DVD'li kameralar için önemlidir.

Parçalı alma: DV materyalinin aktarılması sırasında zamandan ve alandan tasarruf sağlar. Hızlı bir ön okuma gerçekleştirilir ve istenen sahneler seçilerek sabit diske aktarılır.

Video işleme / kesme

Anahtar kareler: Bazı efektler ve geçişler anahtar kareler olarak adlandırılan kareler üzerinden kontrol edilir. Klasik bir örnek: Resim içinde resim animasyonların ekrandan nasıl geçeceğini, kurgucu anahtar kareler yolu ile belirler.

Resimli taslak (Storyboard): Sahnelerin kronolojik olarak sıralandığı görsel yazılım arayüzü. Projeleriniz hakkında genel bir bilgi edinmek için güzel bir araç.

Zaman çizelgesi: Video, ses ve efektlerin bir zaman ekseninde alt alta gösterildiği görünüm. En doğru kesim sadece zaman çizelgesinde yapılabiliyor.

Farklı kesit: Videoya farklı açıdan bir görünüm eklemek anlamında kullanılıyor. Özellikle çok kameralı çekimlerde kullanılıyor.

Çıktı / Kalite

Akıllı işleme: Video verilerinin kalitesi her yeni işlem (render) ile birlikte düşer. Akıllı işlemede ise yazılım işlem sayısını azaltır. Ama bu sadece çıktı biçiminin giriş biçimi ile aynı olduğu ve efekt uygulanmadığı durumda uygulanabilir.

Deinterlace: Video kameralar görüntüyü satır yöntemini kullanarak, "interlaced" diye anılan biçimde kaydederler. Bu yöntemde ilk karede sadece satır sayısı tek olan satırlar, ikinci karede ise çift olan satırlar kaydedilir. Ama LCD, plazma ve tüplü monitörler videoları tam resimler halinde, "progressive" gösterirler. Bu yüzden kamera çekimlerinin "deinterlacing filtresi" ile dönüştürülmeleri gerekir.

H.264: Etkin bir video sıkıştırma codec'i. MPEG4 ailesinden olan bu codec "AVC" (Advanced Video Codec) olarak da adlandırılıyor. Özellikle HDTV ile iPod ve Sony Playstation gibi taşınabilir oynatıcılar için önemli.

Ergonomi / Performans

Dual Core: İki çekirdeğe sahip işlemcilere verilen isim. Video düzenleme işleminde önemli olan yazılımın iki çekirdeği de yöneterek görevleri ikisine eşit dağıtmasıdır.

Nasıl test ettik?

Nasıl test ettik?

Nasıl test ettik?

Yazılımları test ederken Sony HC3 (HDV), Canon MVX460 (DV), Hitachi GX3100 (DVD), JVC Everio MG505 (sabit diskli) ve Panasonic SDR-S150 (flash bellek) ile önceden çektiğimiz 4:3 ve 16:9 oranındaki videoları kullandık. Test bilgisayarı olarak Windows XP (SP2) işletim sistemine, 1 GB belleğe, Intel Core 2 Duo (1,86 GHz) işlemciye sahip bir bilgisayar seçtik. Kesip düzenlediğimiz projeleri filtreler, efektler ve DVD menüleri ekleyerek DVD'lere yazdırdık.

Alma: Burada aradığımız yazılımın farklı çözünürlükteki, farklı kenar oranına sahip videoları otomatik olarak tanıyıp en uygun ayarlarla okuması. İnternetten klip indirebilenlere de artı puan verdik.

Video kesme / işleme: Bu bölümde filtreleri, efektleri ve optimizasyon araçlarını inceledik. Ayrıca sahne tanımlama özelliklerinin çalışıp çalışmadığını, sesin düzenlenip düzenlenemediğini ve tam istenilen noktadan kesim gerçekleştirilip gerçekleştirilemediğini kontrol ettik.

Çıktı / Kalite: Videoların hangi biçimde, hangi kalitede olduğunu ve hangi ortamlara (DVD, VCD gibi) aktarılabildiğini değerlendirdik.

Ergonomi / Hız: Pencere yapısının anlaşılırlığı, menü yapısı, yükleme ve el kitabının kalitesi bu bölümde masaya yatırıldı. Bir kronometre ile HDV kaplama hızını belirledik.

Karşılaştırma Tablosu

Karşılaştırma Tablosu

Okuyucu Yorumları