Vista ile veri kaybı kabusuna son!

Windows Vista'nın yedekleme özelliği sayesinde artık veri kaybı tarihe karışıyor.

Veri kaybını önleyin!

Herhalde sistemin çökmesinden ya da bozuk donanım bileşenlerinin veri kaybetmesinden daha kötü bir şey yoktur. Verileriniz ancak düzenli olarak yedekleme ile güvenceye alabilirsiniz. Vista bunun için bir yedekleme özelliği sunuyor. Bunun için »Başlat / Tüm Programlar / Bakım / Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi« 'ni açın. Buradan »Dosyaları Yedekle« butonuna tıklamanız yeterli.

Bir sihirbaz size yedeklemenin yapılacağı birimi ve yedeklenecek dosyaları seçmenize yardım ederek adım adım işlemi gerçekleştirmenizi sağlayacaktır. Eğer az miktarda veriyi yedeklemek istiyorsanız depolama birimi olarak bir CD veya DVD kullanabilirsiniz.

Daha büyük miktardaki veriler için harici bir sabit disk kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Vista Home Basic kullanıcılarının veri yedekleme işlemini elle başlatmaları gerekiyor. Diğer bütün sürümlerde ise bu işlemin ne zaman gerçekleştirileceğini otomatik olarak belirleyebilirsiniz. Vista ilk yedekleme işleminde bütün verilerin yedeğini alırken sonraki işlemlerde sadece değişen verilerin yedeğini almakta.

Verilerin geri yüklenmesi

Verilerin geri yüklenmesi

Yedeklenmiş verileri yeniden geri yüklenmesi için »Başlat / Tüm Programlar / Bakım / Yedekleme ve Geri Yükleme Merkezi « 'ni açın ve kullandığınız Vista sürümüne göre »Dosyaları geri yükle« veya »Bilgisayarı geri yükle« seçeneklerinden birin seçin. Şimdi ister en son yedeği isterseniz de daha eski yedeklerden birini geri yükleyebilirsiniz. Yönergeleri takip ederek geri yüklemek istediğiniz verileri ve bu verilerin kaydedileceği konumu belirleyebilirsiniz.

Bütün bilgisayarın yedeklenmesi

Eğer Windows Vista Business ya da daha yüksek bir sürüme sahipseniz sadece bazı veri ve dosyaları koruyabilmekle kalmaz ayrıca bütün bilgisayarı yedekleyebilirsiniz. Burada Vista'nın görüntü tabanlı yedekleme işlemi devreye girecektir. Sistemin geri yüklenmesinde diskin görüntüsü kullanılır. Bu özelliği »Bilgisayarı yedekle« butonuna tıklayarak başlatabilirsiniz. Daha sonra yönergeleri takip edin. Sistemin geri yüklenmesi ancak Windows Vista DVD'sinin yardımı ile mümkün. Sistemi bu DVD ile başlatın, dil ve saat ayarlarını yaptıktan sonra »Bilgisayar onarma seçenekleri « ile sistemi geri yükleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları