Vivo’nun dev kameralı amiral gemisi X90 Pro, X90'ı da yanına alarak nihayet Avrupa'ya geliyor

Vivo’nun devasa 1 inçlik kamera sensörü ile tanıttığı X90 Pro ve küçük kardeşi X90 nihayet Avrupa'ya da geliyor.

Vivo’nun dev kameralı amiral gemisi Avrupa'ya geliyor

Vivo'nun geçtiğimiz Kasım ayında Çin pazarı için duyurduğu X90 Pro uluslararası piyasaya sürülüyor. X90 Pro, Sony'nin 1 inç tipi 50 megapiksel IMX989 kamera sensörünü kullanan en son model olmasıyla dikkat çekiyor ve Vivo, bu kadar büyük bir sensörün sağladığı düşük ışık fotoğrafçılığı yeteneklerini vurgulamak istiyor. Bu modele, Çin dışında daha sınırlı bir şekilde piyasaya sürülecek olan Pro olmayan X90 da katılıyor.

Ancak Vivo, telefonların Çin dışında tam olarak ne zaman satışa sunulacağı konusunda açık değil. Şimdilik sadece, X90 Pro'nun yaklaşık 1.174 dolara mal olacağı Malezya'dan başlayarak pazarlar arasında kademeli olarak piyasaya sürüleceğini söylüyor.

X90 Pro, 1 inç tipi sensörle gelen ilk akıllı telefon olmadığı gibi Sony'nin bu özel bileşenini kullanan ilk akıllı telefon da değil. Ancak Xiaomi'nin geçen yıl Sony'nin IMX989 sensörünü kullanarak hem Xiaomi 12S Ultra'yı hem de Xiaomi 13 Pro'yu duyurduğunu görsek de, ikisi de uluslararası olarak piyasaya sürülmedi. Bu da son Vivo lansmanını uluslararası alıcılar için daha önemli kılıyor.

Ne yazık ki, Vivo'nun önceki telefonlarının çoğu gibi, ne X90 ne de X90 Pro Türkiye’de lansman sırasında görülmeyecek. X90 Pro, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İspanya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Romanya, Hırvatistan, Slovenya, Yunanistan ve Sırbistan dahil olmak üzere belirli Avrupa pazarlarının yanı sıra Hindistan ve birkaç Güneydoğu Asya ülkesinde piyasaya sürülüyor. Bu arada X90 sadece Hindistan ve diğer Asya pazarlarında piyasaya sürülüyor. Geçen yıl Çin'de duyurulan en üst seviye model olan X90 Pro Plus için uluslararası bir lansman belirtisi yok.

Akıllı telefon fotoğrafçılığında her zaman olduğu gibi (ve geçen yıl Xiaomi'nin 12S Ultra'sını denediğimizde gördüğümüz gibi) kamera donanımı, bir akıllı telefonun fotoğraflarının kalitesi söz konusu olduğunda hikâyenin yalnızca bir parçası. Bu nedenle Vivo, X90 serisinde kullanılan ve daha iyi düşük ışık çekimleri için yüksek ISO ayarlarında görsel gürültüyü azaltabileceğini ve daha doğal görünümlü HDR görüntüler üretebileceğini iddia ettiği özel V2 çipine çok güveniyor.

Ayrıca, daha iyi kamera yazılımı özellikleri de geliyor. Zeiss markalı "Cine flare Portrait" efekti portre çekimlerinde sinematik bir mercek parlaması efekti yaratmaya çalışırken, "Minyatür Efekti" eğim kaydırma tarzı bir efekt yaratıyor gibi görünüyor ve bir fotoğrafı seçici olarak bulanıklaştırarak binaların ve şehir sokaklarının minyatür görünmesini sağlayabiliyor.

X90 Pro, 23 mm odak uzaklığına sahip 1 inç tipi 50 megapiksel ana sensörünün yanı sıra portreler için daha uzun 50 mm eşdeğer odak uzaklığına sahip ek bir 50 megapiksel sensöre ve 12 megapiksel ultra geniş kameraya sahip. Her üçü de telefonun arkasında, tasarımı Xiaomi'nin 12S Ultra'sını akla getiren büyük bir dairesel kamera çıkıntısı içinde yer alıyor.