45 yıl önce fırlatılan uzay keşif aracı Voyager 1, Dünya'ya gizemli veriler göndermeye başladı

1977 yılınd fırlatılan ve o zamandan beri uzayın derinliklerinde incelemeler yapan Voyager 1 uzay aracının Dünya'ya gönderdiği gizemli verilerin sırrı çözülemiyor.

45 yıldır kusursuz çalışan Voyager 1 uzay aracı, gizemli veriler göndermeye başladı

NASA'nın Voyager 1 uzay aracını fırlatılmasının üzerinden 45 yıl geçti. Uzay aracı o zamandan beri Güneş Sistemimizin ötesindeki yolculuğuna devam ediyor. Ancak bu deneyimli araç, artık mühendislerini şaşırtan garip veriler göndermeye başladı.

NASA, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada, keşif aracının hala düzgün bir şekilde çalışmasına rağmen, davranış artikülasyon ve kontrol sisteminden (kısaca AACS) gelen okumaların uzay aracının hareketleri ve yönü ile eşleşmediğini ve uzay aracının uzaydaki konumu hakkında şaşırmış olabileceğini önerdiğini söyledi. AACS, uzay aracının antenini tam gezegenimize doğrulttuğu için, Voyager'ın çevresindeki yıldızlararası ortam hakkında NASA verilerini göndermesi için büyük bir önem taşıyor ve olmazsa olmaz sistemlerden biri.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'nda Voyager 1 ve 2'nin proje yöneticisi olan Suzanne Dodd yaptığı açıklamada, "Böyle bir gizem, Voyager görevinin bu aşamasında beklenilebilecek bir şey" dedi ve devam etti: "Uzay araçlarının ikisi de neredeyse 45 yaşında, bu da görev planlayıcılarının beklediğinin çok ötesinde." NASA, Voyager 1'in ikizi olan Voyager 2 keşif aracının normal şekilde hareket ettiğini açıklamasına ekledi.

Güneş Sistemimizdeki dış gezegenleri keşfetmek için 1977 yılında fırlatılan Voyager 1, beklentilerin çok ötesinde bir süre aktif kaldı ve yaptığı yolculuklar hakkında Dünya'ya bilgi göndermeye devam ediyor. Öncü araç, 2012 yılında yıldızlararası uzaya girerek Güneş Sistemimizi terk etti. Şu anda Dünya'dan neredeyse 24 milyar kilometre uzakta ve bu da onu en uzak insan yapımı nesne yapıyor.

NASA, mühendislerinin söyleyebileceği kadarıyla, Voyager 1'in AACS'si "araçta gerçekte ne olduğunu yansıtmayan" rastgele oluşturulmuş veriler gönderiyor. Ancak sistem verileri aksini gösterse bile, uzay aracının anteni düzgün bir şekilde hizalanmış görünüyor. Uzay aracı, NASA'dan komutları alıyor, yürütüyor ve verileri Dünya'ya geri gönderiyor. Sistem sorununun, yaşlanan uzay aracını yalnızca temel işlemleri gerçekleştirdiği "güvenli moda" girmesini henüz tetiklemediği biliniyor.

NASA, "Sorunun doğası daha iyi anlaşılana kadar, ekip bunun uzay aracının bilim verilerini ne kadar süreyle toplayıp iletebileceğini etkileyip etkilemeyeceğini tahmin edemez." diyor.

Dodd ve ekibi, Dünya'dan giden elçisini yanlış veriler göndermeye neyin sevk ettiğini bulmayı umuyor. Dodd, "Mühendislik ekibi için bazı büyük zorluklar var" diyor ve ekliyor: "Tahmin edilebileceği gibi bu zorlukların belki de en önemlisi, Voyager'ın şu anki yıldızlararası konumuna ulaşmanın ışık hızıyla 20 saat 33 dakika sürüyor olması. Bu nedenle uzay ajansı ile Voyager arasındaki gidiş-dönüş mesajı iki gün sürüyor."