Web'in mucidinden özgürlük uyarısı

Web'in mucidine göre World Wide Web'in geleceği "özgürlük" prensibinin ne kadar korunduğuna bağlı.

Özgürlüğü zedelemeyin!

Yeni bir araştırma programının açılışında konuşan Tim Berners-Lee bilim adamlarının ve mühendislerin Web'i geliştirebilmek için onun nasıl çalıştığını daha iyi anlamaları gerektiğini söyledi.

19 yıl önce World Wide Web (WWW) fikrini üretmiş olan Lee, demokrasi, ticaret gibi çok temel kavramların günümüzde artık Web'e bağımlı olduğunu ve araştırmacıların görevinin Web'i geliştirmek olduğunu söyledi.

Son yıllarda Web'deki hızlı gelişme, beraberinde büyük şirketlerin ve hükümetlerin baskısını da getirdi. Lee'ye göre Web'in özgürlük prensibi üzerine inşa edildiğini unutmamak gerek.

Lee bu sözlerini Web Bilimi İnisiyatifi isimli oluşumun açılışında sarfetti. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Southampton Üniversitesi'nin ortak çalışması olan bu proje, Web'le ilgili yeni teknolojilerin araştırılıp geliştirilmesini ve konunun akademik bir disipline dönüştürülmesini amaçlıyor.

Southampton Üniversitesi'nden Nigel Shadbolt, 2010 yılında üniversitelerde bu konuda dersler verilmesini umduğunu belirtiyor

Okuyucu Yorumları