İnternetin en büyük ansiklopedisi olan Wikipedia'nın arkasında isim olan Wikimedia Vakfı, kripto paralara "hayır" demeye hazırlanıyor

Özgür internet ansiklopedisi Wikipedia'nın arkasındaki isim olan Wikimedia Vakfı, kripto para ile yapılan bağışları kabul edip etmemeyi tartışıyor. İlk oylamanın sonuçları belli oldu bile...

Wikipedia, kripto paralara "hayır" demeye hazırlanıyor

Wikipedia editörleri, Wikimedia Foundation'ın bağış seçeneklerinden kripto para biriminin çıkarılması lehinde oy kullandı. Ars Technica'nın bildirdiği üzere, çevrimiçi ansiklopedinin GorillaWarfare adlı editörü, vakfın son derece riskli yatırımlar oldukları için kripto para birimlerini kabul etmeyi bırakması için bir teklif yazdı. Ayrıca kripto para birimlerinin vakfın çevresel sürdürülebilirlik taahhüdüyle uyumlu olmayabileceğine de dikkat çekildi.

GorillaWarfare'in önerisi, Ocak ayından başlayarak üç ay boyunca yorum aldı. Toplamda, 232 kullanıcı öneri lehine oy verirken, 94 kişi karşı oy kullandı. Kripto para bağışlarını savunanlar, bağış yapmak için daha güvenli yollar sağladıklarını belirtti.

Kripto para birimlerini çevreleyen en büyük tartışmalardan biri, madenciliğin, harcamanın ve ticaretin çok yüksek miktarda enerji kullanması. Mozilla'nın kripto bağışlarını kabul etmeye başlayacağını açıkladıktan sonra tepki çekmesinin nedenlerinden biri de buydu. Bir Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi'ne göre, bu süreçler yılda 204,50 terawatt-saat elektrik tüketiyor ve bu miktar da Tayland gibi bazı ülkeler tarafından tüketilene neredeyse denk oluyor. Wikimedia şu anda Bitcoin, Bitcoin Cash ve Ether'i kabul ediyor.

Topluluk kripto bağışlarının engellenmesi lehinde oy vermiş olsa da, yine de son karar Wikimedia Vakfı'na ait olacak. Vakıftan bir sözcünün Ars Technica’ya yaptığı açıklama şu şekildeydi: "Topluluğun, Vakfın kripto para birimindeki bağışları kabulümüzü sona erdirmeyi düşünmesi yönündeki talebinin farkındayız. Bağış Toplama ekibimiz talebi ve ilgili tartışmaları inceliyor ve bu süreci tamamladıklarında ek bilgiler sağlayacağız."