Windows 7, XP pahasına yükseliyor!

Windows 7 yükseliyor ama hangi işletim sistemlerinin pahasına? İşte konuşan yüzdeler...

Windows 7 yükseliyor!

Net Applications'un ölçümlerine göre Windows 7 tatil döneminde oldukça iyi satışlar elde etti.

Daha önceki haberlerimizde Windows 7'nin ulaştığı noktayı ve işletim sistemlerinin durumunu sizlerle paylaşmıştık. Şimdi bu durum Net Applications'un yeni verileriyle güncellendi.

Aralık 2009'da Windows, Mac OS ve Linux işletim sistemleri arasında artış gösteren tek işletim sistemi Linux olmuştu. Kasım ve Aralık 2009 arasında Windows piyasa payı yüzde 0.31 düştü ve yüzde 92.53'den yüzde 92.21'e geriledi. Mac OS yüzde 0.01 düşüş ile yüzde 5.12'den yüzde 5.11'e geriledi. Linux ise yüzde 1'den yüzde 1.02'ye yükseldi.

Windows'ların payları

Windows'ların payları
Windows XP hala en büyük paya sahip

Windows 7 ve Mac OS X Snow Leopard'ın satışları oldukça güçlü oldu. Toplam Windows ve Mac OS payını pek değiştirmese de eski işletim sistemlerini yenileri alıyor.

Yıl bazında bakıldığında Windows'un Ocak 2009'daki yüzde 93.66 ve Mac OS'un 4.71'den gerilediğini, Linux'ın 0.90'dan yukarı çıktığını görüyoruz.

Bununla birlikte Windows 7'nin Vista'nın aynı süredeki durumuyla kıyaslandığında inanılmaz bir çıkış yakaladığını görmek mümkün. Windows Vista bir ayda yüzde 0.93 yaygınlığa ulaşırken, Windows 7 yüzde 4 paya ulaştı. Vista iki ay sonra yüzde 2.04'e ulaşırken Windows 7 yüzde 5.71 ile yine onu geçmeyi başardı.

Windows 7 Vista'dan hızlı yükseliyor

Windows 7 Vista'dan hızlı yükseliyor
Vista'dan çok daha hızlı yükseldi

Bunun sebepleri arasında, Windows Vista çıktığında uyumlu logosuna sahip olan bilgisayarların çoğunun işletim sistemini yüksek performans ile çalıştıramaması önemli bir rol oynadı.

Windows Vista'nın o dönemdeki esas rakibinin, ö dönemin en güçlü işletim sistemi olan Windows XP'nin olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Şimdi durum değişti, Windows XP Kasım ve Aralık ayları arasında yüzde 1.28 düşerken, Windows Vista yüzde 0.68 düştü ve Windows 7 yüzde 1.71 pay kazandı. Bu dönemde yüzde 5.71'lik pay ile Mac OS X'i de geride bırakmıştı.

Okuyucu Yorumları