Windows 8.1 hangi yenilikleri getiriyor?

Windows 8.1'in getirdiği bütün yenilikler, Microsoft Türkiye tarafından tüm detaylarıyla açıklandı!

Windows 8.1 hakkında her şey!

Microsoft, kullanıcılardan gelen geri bildirimler, teknolojik gelişim ve endüstrinin ihtiyaçları dikkate alınarak Windows 8'in üzerine daha da zenginleştirilen Windows 8.1'in beraberinde getireceği yeniliklerin detaylarını paylaşmıştı. Şimdi ise Windows 8.1'deki yeniliklerle ilgili Microsoft Türkiye'den bir açıklama geldi.

Microsoft'un Windows 8 kullanıcılarının isteklerini ve kullanım alışkanlıklarını dikkate almanın yanı sıra endüstrinin ihtiyaçlarını da dikkate alarak geliştirdiği bu Windows güncellemesi kullanımdan arayüze, uygulama çeşitliliğinden güvenliğe kadar çok sayıda yenilik içeriyor.

Windows 8.1 ile gelen yenilikler arasında daha büyük uygulama simgelerine izin veren ve kilit ekranını dijital fotoğraf çerçevesine dönüştürebilen kişiselleştirme seçenekleri, bulut hizmetleriyle daha güçlü birliktelik, Internet Explorer 11 ile internet deneyiminin iyileştirmesi, artırılmış güvenlik, gelişmiş sistem ayarları ve yeni gelecek Başlangıç Kısayolu gibi özellikler yer alıyor. Ayrıca Windows 8.1 ile gelen gelişmiş arama seçenekleri, uygulamaları keşfini kolaylaştıran yeni Windows Mağazası tasarımı ve işletim sistemi içinde önyüklü gelen uygulamalara dair zenginleştirilmiş yetenekler dikkat çekiyor.

Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş'ın Windows 8.1 hakkındaki açıklaması ve güncellemenin getirdiği tüm yenilikler, haberimizin sonraki sayfalarında.

"Cesur bir vizyonu ileri taşımaya geliyor"

"Cesur bir vizyonu ileri taşımaya geliyor"

Microsoft Türkiye Windows Pazarlama Grup Müdürü Onur Altıntaş, Windows 8.1 ile ilgili olarak şunları söyledi: "PC endüstrisi mobilite kavramı etrafında bir dönüşüm geçiriyor. Yalnızca çalışma alışkanlıkları ve beklentiler değil, cihazlar da değişiyor. Windows 8'i böyle bir dünyaya uyum sağlamak için cesur bir adım olarak tasarladık. Amacımız sadece piyasadaki mevcut cihazlara uyum sağlamak değil, PC endüstrisinin önünde yeni bir yol açarak tasarımıyla, kullanımıyla bu endüstriyi şekillendirecek yeni bir dünya sunmaktı. Windows 8.1'in sunduğu yeni yetenekler ve gelişmiş özelliklerle, bu vizyonu bir adım daha ileri taşıdığımızı hepbirlikte göreceğiz."

Windows 8.1'in önizleme sürümü 26 Haziran'da çıkacak. Son sürüm isebu yılın ilerleyen döneminde tüm Windows 8 kullanıcılarına ücretsiz olarak sunulacak.

İşte Windows 8.1'deki yenilikler

İşte Windows 8.1'deki yenilikler

Onur Altıntaş, Windows 8.1'deki yenilikleri blog'unda şöyle kaleme aldı;

"Henüz Windows 7'yi piyasaya sürmeden önce, bir sonraki Windows sürümünün neleri beraberinde getirmesi gerektiği üzerine düşünmeye başlamıştık. Öncelikle PC endüstrisinin giderek artan mobilite kavramı etrafında yeni bir dönüşüm geçireceğinin farkındaydık. Bu öngörümüz, Windows 8 ile gelen yeni yaklaşımın temelini oluşturdu. Windows 8'i dokunmatik etkileşimin klavye ve fare kullanımının yanı sıra ön plana çıktığı bir dünya için tasarladık. Ayrıca yeni işletim sisteminin değişken ortamlara uyum sağlayabilen, sürekli hareket halinde ve sürekli bağlı cihazların ihtiyaçlarını karşılayacak özelliklere sahip olmasını istiyorduk. Kısacası Windows 8, kişisel ve profesyonel yaşam arasındaki ayrımın giderek kaybolduğu bir dünyaya uyum sağlayacak bir işletim sistemi olarak tasarlandı.

Bu cesur yaklaşımımızın sonuçlarını ortaya koyalı henüz 7 ay oldu. Yeni işletim sistemine uygun cihazların piyasaya sürülmesinden yeni nesil uygulama ekosisteminin genişlemesine kadar bu yaklaşımımız büyük bir ilgiyle karşılandı. Bu süreçte müşterilerimizin Windows 8'i nasıl kullandıkları hakkında pek çok bilgi edindik. Aldığımız geri bildirimler ve yaptığımız gözlemler çerçevesinde gerek işletim sisteminde, gerek uygulamalarda yüzlerce iyileştirme yaptık. Üstelik henüz yeni başlıyoruz ve bu alandaki potansiyel gerçekten olağanüstü.

Windows 8.1, Windows 8 ile yeni nesil mobil çalışma ve eğlence anlayışını destekleyecek PC'lere, tabletlere, ve endüstriyel cihazlara dair vizyonumuzun yeni ve büyük bir diğer adımını temsil ediyor. Hem tüketiciler, hem de kurumlar bu alanda daha da ileriye gitmeyi talep ediyorlar. "Windows 8 ve daha fazlası" olarak tanımladığımız bu sürümde gelen yenilikler yalnızca kullanıcılardan gelen geri bildirimlerin dikkate alınmasıyla sınırlı kalmadı. Aynı zamanda dokunmatik deneyimin ve mobil çalışma anlayışının potansiyelini daha da geliştirmeye yönelik çok sayıda özellik eklendi. Windows 8.1 kişiselleştirme, arama, önyüklü gelen uygulamalar, Windows Mağazası deneyimi ve bulut hizmetlerine bağlantı gibi konularda çok sayıda yeniliği beraberinde getiriyor. Aynı zamanda kurumlar için güvenlik ve yönetilebilirlik gibi alanlarda da önemli geliştirmeler içeriyor.

Bugün Windows 8.1'e "ilk bakışı" ve bazı yenilikleri sizlerle paylaşmaktan çok mutluyum."

Kişiselleştirme ve arama yenilikleri

Kişiselleştirme ve arama yenilikleri

Kişiselleştirme:

Windows 8.1 ile artık cihazınızı daha geniş olanaklar eşliğinde kişiselleştirebileceksiniz. İnsanların Windows 8'i nasıl kullandıklarını incelediğimizde genellikle kullanıcıların kilit ekranına aile fotoğraflarını koyduklarını gördük. Windows 8.1 ile artık kilit ekranınızı dilediğiniz yerel klasör veya SkyDrive hesabınızdan gelen resimler eşliğinde tıpkı bir dijital çerçeve gibi kullanarak, resimlerden oluşan bir slayt gösterisi şeklinde kullanabileceksiniz. Üstelik kilit ekranın seçtiğiniz arka plan resmini artık Başlangıç ekranı arka planı olarak da kullanabileceksiniz. Ayrıca işletim sistemine giriş yapmaya gerek kalmadan, doğrudan kilit ekranı üzerinden fotoğraf çekebileceksiniz.

Windows 8.1'le birlikte Başlangıç ekranı için daha fazla renk ve arka plan seçeneği geliyor, üstelik hareketli görüntüler dahil.

Windows 8 Başlangıç ekranındaki uygulama simgelerine mevcut olanlardan daha büyük ve daha küçük simge boyları da eklendi. Böylece Başlangıç ekranını isteğinize göre daha kolay özelleştirebileceksiniz. Uygulamaları gruplamak, uygulama simgelerini kolayca düzenlemek, aynı anda birden çok uygulama seçerek bunları yeniden boyutlandırmak, yerlerini değiştirmek ve de silmek mümkün olacak. Simgelerin yerinin yanlışlıkla değişmesinin önüne geçmek için, Windows 8.1'de bu iş artık parmakla basılı tutup, ya da sağ fare tuşuyla tutup sürükleyerek gerçekleştirilecek.

Bütün uygulamaları görmek için en alttan yukarıya doğru parmağınızı kaydırmanız yeterli olacak. Uygulamaları ismine, eklenme tarihine, kullanım sıklığına veya kategoriye göre sıralayabileceksiniz. Yeni kurulan uygulamaların simgeleri artık doğrudan Başlangıç ekranına yerleşmek yerine tüm uygulamaların görüntülendiği alana yerleşecek ve "yeni" olarak işaretlenecek. Bunları dilerseniz Başlangıç ekranına sabitleyebileceksiniz.

Arama:

Windows 8.1'deki arama fonksiyonu Bing tarafından sağlanan küresel arama fonksiyonuyla kolay anlaşılır, zengin ve birçok farklı kaynaktan gelen sonuçlar eşliğinde (internet, yerel klasörler, SkyDrive, son kullanılan dosyalar gibi) aramanıza en doğru yanıtı verecek. "Komut satırının çağdaş sürümü" olarak düşünebileceğiniz bu özelliğin veriye ulaşmayı çok daha hızlı ve kolay hale getireceğini ve çalışma anlayışını zenginleştireceğini düşünüyoruz.

Arama sonucunda gelen video ve müzik dosyalarının ön izlemesini çabuk görüntüleme seçenekleriyle gerçekleştirebileceksiniz. Yerel dosyalardan, uygulamalardan, ayarlardan oluşan arama sonuçları tıpkı Başlangıç ekranın olduğu gibi, sağa doğru kayan bir ekranda sunulacak.

Uygulamalar ve Windows Mağazası, bulut servisleri

Uygulamalar ve Windows Mağazası, bulut servisleri

Uygulamalar ve Windows Mağazası:

Windows 8.1 ile birlikte, Windows 8'de önyüklü gelen uygulamalar daha da zenginleşecek. Örneğin Fotoğraflar uygulaması, beraberinde yeni gelen düzenleme fonksiyonlarıyla fotoğraflar üzerinde bazı düzeltmeleri yapabilmenizi ve e-posta, SkyDrive, Kamera uygulaması gibi yerlere gönderebilmenizi sağlayacak. Müzik uygulaması müzik kütüphanenizden daha kolay seçim yapabilmeniz için tepeden tırnağa yenilendi.

Windows 8.1 aynı anda birçok uygulamanın kullanımı konusunda da önemli yenlikleri beraberinde getiriyor.

Windows 8.1 ile uygulamaları değişen pencere boyutlarıyla, birbirinin devamı olacak şekilde ekrana tutturabileceksiniz. Uygulamaları yeniden boyutlandırabilecek, ekranı iki uygulama arasında paylaştırabilecek, birden fazla ekran bağlı olarak çalışıyorsanız her bir ekranda üç adede kadar uygulamayı yan yana yerleştirebileceksiniz. Başlangıç ekranını bir ekranda açık tutarken, diğer ekranlarda farklı uygulamaları açarak çalışabileceksiniz. Dahası, aynı uygulamanın birden fazla çalışan örneğini ekranda yan yana tutabileceksiniz. Böylece Windows 8.1 arayüzünde örneğin iki farklı Internet Explorer uygulamasını yan yana yerleştirebileceksiniz.

Windows 8.1'de yer alan gelişmiş Windows Mağazası, yeni uygulamaların ve kategorilerin keşfini daha kolay hale getirecek şekilde tasarlandı. Uygulama bilgileri daha zengin ve anlaşılır bir şekilde sunulurken, ilgili uygulamalara dair listeler sayesinde uygulama keşfi kolaylaşacak. Uygulama güncelleştirmeleri arka planda otomatik olarak gerçekleştirilecek. Sağ üstte aranan uygulamalara dair arama fonksiyonu kullanıma hazır olarak bekleyecek.

Bulut servisleri:

Windows 8.1 ile dosyalarınızı doğrudan SkyDrive'a kaydedebilecek ve dilediğiniz yerden ulaşabileceksiniz. Yeni SkyDrive uygulaması üzerinden yerel depolama alanlarında veya bulutta yer alan dosyalarınıza erişebilecek, çevrimdışı olsanız bile dosyalarınıza ulaşabileceksiniz.

Windows 8.1 cihazınıza Microsoft hesabınızla bağlandığınızda (öndeğer Outlook.com olacak) cihazınız sizi tercih ettiğiniz seçenekler ve uygulamalarla karşılayacak. Böylece yeni bir cihaza çok daha kolay geçebileceksiniz.

PC ayarları, Internet Explorer ve fazlası!

PC ayarları, Internet Explorer ve fazlası!

PC ayarları:

Windows 8.1 ile gelen güncellenmiş PC Ayarları sayesinde masaüstü görünümündeki Denetim Masası'na gitmeye gerek kalmadan bütün ayarlara ve donanımlara ulaşabileceksiniz. Ekran çözünürlüğünün değiştirilmesi, güç seçeneklerinin değiştirilmesi, PC özelliklerinin görüntülenmesi, ürün anahtarının değiştirilmesi, güncellemenin çalıştırılması ve etki alanına kaydın yapılması bu alandan gerçekleştirilecek. Ayrıca SkyDrive kapasitenizi de bu ekrandan görebilecek ve gerekirse yeni depolama alanı kapasitesi alabileceksiniz.

Internet Explorer:

Windows 8.1 ile gelen Internet Explorer 11 (IE11), baştan aşağı dokunarak kullanmak için tasarlanmış ilk tarayıcı olarak öne çıkıyor. IE11 ile artık dilerseniz adres çubuğunu daima görünür halde tutabilecek, dilediğiniz sayıda tarayıcı sekmesi açabilecek ve diğer Windows 8.1 cihazlarından açtığınız sekmelere ulaşabileceksiniz.

Klavye ve fare kullanımına yönelik geliştirmeler:

Çağdaş bilgi işlem cihazlarının kullanımı her ne kadar dokunmaya doğru kaysa da, çoğu PC kullanıcısının klavye ve fare yardımıyla cihazlarıyla etkileşim kurduğunu ve dokunmatik olmayan bilgisayarlarda da kullanıldığını biliyoruz ve Windows 8'i de bunu dikkate alarak tasarladık. Windows 8.1'de bu özellikleri daha da geliştirecek ve işletim sisteminin klavye ve fareyle kullanımını kolaylaştıracak bir takım iyileştirmeler hazırladık.

Başlangıç ekranına fareyle daha kolay ulaşabilmek için, Windows 8.1'de fareyi sol alt köşeye götürdüğünüzde Windows logosu şeklinde bir "Başlangıç Kısayolu" ile karşılaşacaksınız. Bu kısayol masaüstü görünümünde görev çubuğunun sol altında daima görünür halde olacak. Ayrıca ayarlar menüsünden her bir köşenin fonksiyonlarını yeniden tanımlayabilecek ve açılışta hangi ekrana yönlendirilmek istediğinizi seçebileceksiniz. Örneğin açılışta uygulamaların listelendiği ekranı görmek istiyorsanız bunu kolayca gerçekleştirebileceksiniz.

Yukarıda paylaştıklarımız, Windows 8.1 ile gelecek yeniliklerin sadece bir kısmı. Windows 8.1, 2013 yılının ilerleyen zamanlarında Windows 8 sahiplerine ücretsiz olarak Windows Mağazası üzerinden tıpkı uygulama güncellemeleri gibi sunulacak.

Windows 8.1'in önizleme sürümü, 26 Haziran'daki Build konferansını takiben Windows 8.1'le gelen özelliklere göz atmak isteyen tüm kullanıcıların kullanımına sunulacak.

Build etkinliği sırasında Windows Embedded platformu hakkında da bilgi paylaşılacak. Windows Embedded da, Windows 8.1 ile aynı zaman planında güncellenecek. Bu platform Windows'u sadece bilgisayar ve tabletlere değil, ATM'lere, POS terminallerine ve kiosklara da taşımayı amaçlıyor.

Okuyucu Yorumları